24 / 04 / 2024

Taşkın alanına inşaat yapanlara ağır cezalar geliyor!

Taşkın alanına inşaat yapanlara ağır cezalar geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önümüzdeki günlerde Meclis'e göndereceği İmar Kanunu Taslağına göre taşkın, çığ ve heyelan alanlarının yerleşme yeri olarak belirlenmesi yasaklanıyor ve ağır cezalar geliyor...



9 kişinin can verdiği Samsun'daki  TOKİ  felaketinden 3 yıl sonra sonra ilk adım atıldı. Hazırlanan yasaya göre yeni yapılacak binalar için hayati önlemler zorunlu olacak.


2012 yılının Temmuz ayında Samsun'da meydana gelen sel felaketinde 9 kişi can vermişti. Felaketin meydana geldiği TOKİ inşaatlarının taşkın bölgesine yapıldığı öne sürülmüş ve olay günlerce ülke gündemini meşgul etmişti. Felaketin üzerinden geçen 3 yıl sonra yeni yasa hazırlanabildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önümüzdeki günlerde Meclis'e göndereceği İmar Kanunu Taslağı, mühürlenmesine rağmen inşaatına devam eden edenlere, iç bahçe, galeri boşluğu, depo, otopark, sığınak gibi alanları daraltanlara ağır cezalar verilmesini içeriyor. Taslakla taşkın, çığ ve heyelan alanlarının yerleşme yeri olarak belirlenmesi yasaklanırken, apartmanlarda giriş katta oturanların asansör bakım ve onarım giderine dahil olup olmaması hakkındaki kararı bina yönetimine bırakıyor. Bakanlığın kurumlardan gelen görüşler doğrultusunda son şeklini verdiği taslakta önemli düzenlemeler yer aldı. Buna göre taslak yasalaştığında enerji kimlik belgesi onaylanmadan yapı kullanma izin belgesi düzenlenemeyecek. 


Asansör bedeli Yapı kullanma izni alınan yapılarda ilk olarak asansör, yürüyen merpen, bant, rampa, baca, tesisat, duman ve gaz dedektörleriyle güvenlik kameralarına gerekli kontrol ve tamiratı yaptırılacak. 


Düzenlemenin birçok yerde apartman yönetimiyle giriş katta oturanlar arasında problemlere neden olan asansör bakım ücretine de çözüm getirmesi amaçlanıyor. Böylece binaların giriş katındaki bağımsız bölümlerin asansör bakım ve onarım giderlerine dahil edilip edilmemesi yönetim planında belirlenecek. Toplu yapı kapsamında kalmasa dahi, yapı kooperatiflerince veya site şeklinde inşa edilmiş parsellerin malikleri birlikte faydalandıkları su ve benzeri altyapı tesislerine ilişkin giderlere katılması zorunlu olacak. 


Türkiye'de Yeniçağ Gazetesi 


Geri Dön