29 / 03 / 2024

Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne açtığı tazminat davasını kazandı!

Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne açtığı tazminat davasını kazandı!

Kadıköy’ün önemli yeşil alanlarından Meteoroloji arsasına 4 adet gökdelen inşa eden Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne açtığı tazminat davasını bilirkişi raporuyla kazandı



Kadıköy’deki Meteoroloji arsasına ayrıcalıklı imar kullanarak 4 tane gökdelen yapan Taşyapı’nın kamusal alanlara yönelik talanı sürüyor. Kadıköy Belediyesi’ne “inşaatı hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle” durdurarak kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle 5 milyon TL maddi, 1 milyon TL de manevi tazminat davası açan Taşyapı, İstanbul Anadolu 6.Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla davayı kazandı.


Kadıköylülerin tüm itirazlarına rağmen Meteoroloji arsası olarak bilinen araziye 4 gökdelen yapan Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ne “inşaat ve yasal işlemlerin davalının haksız, hukuka aykırı, keyfi eylem ve gecikmeleri neticesinde zarara uğradığını” iddia ederek dava açmıştı.


İstanbul Anadolu 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada görevlendirilen bilirkişi ise ilginç bir rapora imza atarak rekor bir zarar belirledi. Bilirkişi raporuna göre 2007 ve 2010 yılları arasında 30 aylık süre içinde inşaatın tamamlanamamasından Kadıköy Belediye Başkanlığı sorumlu tutuldu.


Taşyapı’nın imara aykırı plan değişikliklerini onaylamayan ve kamu adına dava açan Kadıköy Belediyesi’nin yaptırımları bilirkişi tarafından “zarara uğratmak” olarak belirtilirken aynı raporda Taşyapı’nın “basında çıkan olumsuz yazılar nedeniyle satış yapamadığı” belirtildi.


Bilirkişi raporuna itiraz eden ve yeni bir heyetten yeni bir rapor ya da ek rapor alınmasını talep eden Kadıköy Belediyesi’nin bu talebi mahkeme tarafından reddedildi. 08.11.2016 tarihinde görülen davada Taşyapı’nın imara aykırı bir şekilde kaçak bina yaptığını belirten Kadıköy Belediyesi avukatları karşı itirazların değerlendirilip ek rapor alınmadığını da hatırlatarak, açılan davanın görev ve esas yönünden reddini talep etti. Avukatların itirazlarını reddeden İstanbul Anadolu 6.Asliye Hukuk Mahkemesi Kadıköy Belediyesi 101.859.043,16 TL maddi tazminat ödemesine karar verdi.


Kadıköy Belediyesi’nin 2017 tahmini bütçesi 526 milyon. Taşyapı’ya ödenmesi istenen tazminat Kadıköy Belediyesi 2017 bütçesinin beşte birini oluşturuyor.


NUHOĞLU: KARAR KABUL EDİLEMEZ

Karara ilişkin konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu şunları söyledi: “Bu karar hukuk açısından içler acısı bir karardır. Kamu haklarının, kamu iradesinin yok sayıldığı bu kararı tanımamız mümkün değil. Hem kamuya ait olan yeşil alanı alacak ve buraya ayrıcalıklı imar kullanarak yapı yapacaksın. Hem bunda da tatmin olmayacak dokuz bin metrekareye yakın fazla inşaat yapacaksın hem de seni kamu adına uyaran bir belediyeye tazminat davası açacaksın. Böyle bir şey kabul edilemez.


“KAÇAK İNŞAAT MALİYETİNİ KAMUYA YÜKLÜYORLAR”

Mahkemenin böyle bir karar vermesi akıl tutulmasından başka bir şey değil. Ayrıca mahkemece hükmedilen tazminat miktarı; soruşturma sürecinde bilirkişi raporlarında belirtilmeyen bir miktar. Taşyapı duruşmadan üç gün önce tazminat tutarını biliyormuş gibi bu miktar üzerinden dava harcı yatırıyor. Firma mahkemenin belirlediği tazminat tutarını dava süreci tamamlanmadan nasıl bilebilir? Bu şaibeli bir durumdur.


“SUSMAYACAĞIZ”

Bu karar kaçak inşaat maliyetini Kadıköy halkına misliyle yüklemektir. Firmaya yasal süreçler dışında hiçbir gecikme uygulamamıştır. Tazminat davası ile kamu çalışanlarını korkutmaya baskı altına almaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Bu ceza sadece Kadıköy Belediyesi’ne değil tüm Kadıköylülere verilmiş bir cezadır. Bizden kamu adına konuşmamamızı, kamunun haklarını savunmamamızı istiyorlar. Bizden susmamızı istiyorlar. Susmayacağız. Kadıköy için Kadıköylülerle birlikte mücadele edeceğiz”


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Kadıköy'deki bir arsaya 4 gökdelen inşa eden Taşyapı'nın, Kadıköy Belediyesine açtığı tazminat davasını bilirkişi raporuyla kazandığı bildirildi.


Kadıköy Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Kadıköy Belediyesine "İnşaatı hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle" durdurarak, kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle 5 milyon lira maddi, 1 milyon lira da manevi tazminat davası açan Taşyapı, İstanbul Anadolu 6.Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla davayı kazandı.


Bilirkişi raporuna göre 2007 ve 2010 yılları arasında 30 aylık süre içinde inşaatın tamamlanamamasından Kadıköy Belediye Başkanlığı sorumlu tutulurken, Taşyapı'nın imara aykırı plan değişikliklerini onaylamayan ve kamu adına dava açan Kadıköy Belediyesinin yaptırımları bilirkişi tarafından "zarara uğratmak" olarak nitelendi.


Aynı raporda Taşyapı'nın basında çıkan olumsuz yazılar nedeniyle satış yapamadığı da ifade edildi.


Bilirkişi raporuna itiraz eden ve yeni bir heyetten yeni rapor ya da ek rapor alınmasını talep eden Kadıköy Belediyesinin bu talebi de mahkemece reddedildi.


Davada Taşyapı’nın imara aykırı şekilde kaçak bina yaptığını belirten Kadıköy Belediyesi avukatları, karşı itirazların değerlendirilip ek rapor alınmadığını da hatırlatarak, açılan davanın görev ve esas yönünden reddini talep etti. Avukatların itirazlarını reddeden İstanbul Anadolu 6.Asliye Hukuk Mahkemesi, Kadıköy Belediyesinin 101 milyon 859 bin 43,16 lira maddi tazminat ödemesine karar verdi.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, şunları kaydetti:


"Bu karar hukuk açısından içler acısı bir karardır. Kamu haklarının, kamu iradesinin yok sayıldığı bu kararı tanımamız mümkün değil. Hem kamuya ait olan yeşil alanı alacak ve buraya ayrıcalıklı imar kullanarak yapı yapacaksın. Hem bunda da tatmin olmayacak 9 bin metrekareye yakın fazla inşaat yapacaksın hem de seni kamu adına uyaran bir belediyeye tazminat davası açacaksın. Böyle bir şey kabul edilemez. Mahkemenin böyle bir karar vermesi akıl tutulmasından başka bir şey değil. Ayrıca mahkemece hükmedilen tazminat miktarı soruşturma sürecinde bilirkişi raporlarında belirtilmeyen bir miktar. Taşyapı duruşmadan üç gün önce tazminat tutarını biliyormuş gibi bu miktar üzerinden dava harcı yatırıyor. Firma mahkemenin belirlediği tazminat tutarını dava süreci tamamlanmadan nasıl bilebilir? Bu şaibeli bir durumdur. 


Bu karar kaçak inşaat maliyetini Kadıköy halkına misliyle yüklemektir. Firmaya yasal süreçler dışında hiçbir gecikme uygulamamıştır. Tazminat davası ile kamu çalışanlarını korkutmaya baskı altına almaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Bu ceza sadece Kadıköy Belediyesi’ne değil tüm Kadıköylülere verilmiş bir cezadır. Bizden kamu adına konuşmamamızı, kamunun haklarını savunmamamızı istiyorlar. Bizden susmamızı istiyorlar. Susmayacağız. Kadıköy için Kadıköylülerle birlikte mücadele edeceğiz."


AA


Geri Dön