19 / 04 / 2024

Taşyapı'nın otel inşaatı durduruldu!

Taşyapı'nın otel inşaatı durduruldu!

Yetimleri okutan Daruşşafaka’ya “hastane” yapımı için verilmeyen izin, Taşyapı’ya 42 katlı otel projesi için verildi. Milyon dolarlık proje Koruma Kurulu’na yapılan itirazla incelemeye alındı, inşaat durduruldu.



Darüşşafaka Cemiyeti’nin, yıllarca hastane yapmasına izin verilmeyen arsasını alıp imar planlarını değiştirterek, 80 metre yüksekliğinde otel inşaatına başlayan Taşyapı İnşaat’a belediyeden durdurma kararı geldi. CHP Kadıköy Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Sağ’ın, “Usulsüzlüklerle dolu” dediği projenin durdurulması süreci şöyle gelişti: Yetimleri okutan Darüşşafaka Cemiyeti, bir hayırseverin kendilerine bağışladığı Koşuyolu’ndaki 12 bin 257 metrekare araziye, İslam Kalkınma Bankası’yla birlikte hastane yapmak için projeler hazırladı. Tüm girişimlere rağmen “hayır” cevabı alan Cemiyet, 2005 yılında paraya ihtiyacı olduğu için araziyi sattı. Taşyapı ve Selçuk Ecza Deposu ortaklığı araziyi 7 milyon dolara aldı. İmar Müdürlüğü ve Planlama Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesine rağmen, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP’li üyeleri hemen imar plan tadilatı yaptı. Kararla, Taşyapı’ya otel ve ticaret izni verdi.


OTEL İNŞAATI DURDURULDU

Karacaahmet Mezarlığı’nın sınırındaki araziyi alan proje sahipleri 10 yıl sonra çalışmalara başladı. Çalışmalar devam ederken, SİT alanı ilan edilen Karacaahmet Mezarlığı’nın tahrif edilmesi, arazi yanından geçen derenin koruma bandı sınırına uyulmaması ve yapı denetim firmalarının çalışmaması gibi nedenlerle Koşuyolu Mahallesi sakinleri Koruma Kurulu’na başvurdu. İtirazları dikkate alan Kurul, Kadıköy Belediyesi’ne yazı yazarak, otel projesinin belgelerini istedi. Koruma Kurulu kararında, “Söz konusu işlemlerle ilgili tüm bilgi ve belgelerin Kadıköy Belediyesi’nden istenmesine, arazide bulunan kabartmalı taşla ilgili müze tarafından uygun bir yere taşınmasına, söz konusu işlemler tamamlanıncaya kadar hiçbir inşai uygulamanın yapılmayacağına karar verildi” dendi.


PROJE KANUNA AYKIRI

İBB’nin Taşyapı’ya verdiği otel iznini eleştiren Koşuyolu Çevre Gönüllüleri avukatı İlknur Aksu, projenin durması için İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını belirtti. Aksu, “Bu alana en başta izin verilmemesi gerekiyordu. 10 yıl önce düşük katlı ve tek bloklu hastane yapımı için Daruşşafaka’ya uzun yıllar verilmeyen izin Taşyapı İnşaat’a verildi. Üstelik Taşyapı, 42 kat olmak üzere inşaat yapma izni çıkarttı” dedi. 42 katlı otel projesinin kanuna aykırı olduğunu vurgulayan Aksu, “Projede kanuna aykırı. SİT alanı olan mezarlığın ve E-5’in tam bitişiğine yapılan inşaat, dere yatağı koruma bandına da uymuyor. Proje, Koşuyolu doğası için de büyük zararlar barındırıyor. İnşaat başlar başlamaz, onlarca ağaç kesildi, Karacaahmet mezarlığı tahrif edildi. Koşuyolu’nun ayrıca kuş yolu olma özelliği var, proje tamamlandığında kuşlar bile bundan etkilenecek” ifadelerini kullandı.


“ÖLÜYE DE SAYGILARI YOK”

Koruma Kurulu’nun inceleme kararının çok kritik olduğunu söyleyen CHP Kadıköy Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Sağ ise, projenin usulsüzlüklerle dolu olduğunu vurguladı. Ağaç kesildiği gerekçesiyle daha önce de Kadıköy Belediyesi tarafından Taşyapı’ya 380 bin liralık ceza kesildiğini hatırlatan Sağ, “Ben bu projeyi 2007 yılından bu yana takip ediyorum. Bu proje, satışından plan sürecine kadar usulsüzlüklerle dolu. Daruşşafaka’ya verilmeyen hastane izni Taşyapı’ya verildi. Şu an inşaat durdu. Yetim hakkı Taşyapı’dan yavaş da olsa çıkıyor. Mezarlığın yanına otel, eğlence merkezi inşa ediyorlar. Bunların kutsala, ölüye saygıları da yok. Müslümanlar tarafından kabul görmüş ve ziyaret edilen birçok türbenin de içinde olduğu mezarlığın yanında, oyun havası çalıp düğün yapacaklar” şeklinde konuştu.


‘ASLI OLMAYAN BİR ŞİKAYET’

Durdurmaya ilişkin Taraf’ın sorularını yanıtlayan Taşyapı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ceyhun Yağlıcıoğlu, Anıtlar Kurulu’nun perşembe günü inceleme yapmak üzere inşaat alanına geleceğini söyledi. Kadıköy Belediyesi’nin verdiği ruhsatlar doğrultusunda otel inşaatına başladıklarını söyleyen Yağlıcıoğlu, “Bir şikayet doğrultusunda inşaatın yapımı durduruldu. Bu perşembe, Anıtlar Kurulu vazifesi gereği inşaat alanında inceleme yapacak. Aslı olmayan şikâyetlerle şirketimiz maddi ve manevi zarara uğruyor. İncelemeden olumsuz bir sonuç çıkmayacak. Bu otelden de bütün Türkiye faydalanacak” dedi.


‘MÜSLÜMAN UŞAKTIR YARDIMCI OL’

Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk dosyası kapsamında gözaltına alınmış, daha sonra da serbest bırakılmıştı. Yasal dinleme kayıtlarının bulunduğu dosyada,  dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Emrullah Turanlı için eski bakan Erdoğan Bayraktar’a “Müslüman uşaktır yardımcı ol” dediği haberlere yansımıştı.


Taraf


Geri Dön