24 / 04 / 2024

Tat Towers davasına mahkeme bilirkişi tayin etti!

Tat Towers davasına mahkeme bilirkişi tayin etti!

23 yıldır bitirilemeyen Tat Towers'ın mirasçıları arasındaki davada, Mehmet Tatlıcı'nın İTÜ'den 'kiralanamaz' raporu almasını yeterli görmeyen mahkeme, iki üniversiteden yeni bilirkişi tayin etti...



Sarıyer 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın 27 Nisan'daki duruşmasında yeni tereke yöneticilerinin atanmasına karar verildi. İşadamı Mehmet Salih Tatlıcı'nın 1999'da vefatının ardından varisleri arasında miras kavgası patlak vermişti. Pek çok kez karşı karşıya gelen Tatlıcı'nın mirasçıları, son olarak kulelerin kiralanması konusunda anlaşmazlık yaşadı. Kuleleri Kuveytli şirketlere 49 yıllığına kiralama girişimi, Mehmet Tatlıcı'nın açtığı bu dava nedeniyle sonuçsuz kaldı. Mahkeme, Mehmet Tatlıcı'nın İTÜ'den kişisel olarak aldığı rapora karşılık Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) uzmanların atanmasını kararlaştırdı. Mahkeme kararında, 'Terekeye kısmen ait 27 ada, 79 parsel sayılı taşınmaz ve yapı üzerinde tamamlama, tadilat, tamirat işlerinin ortaya konulması, proje yönetim şirketinin raporlarının da denetlenmesi gerekmektedir. YTÜ ve İTÜ'den seçilecek harita, inşaat (statik konusunda uzman), mimar, elektrik ve makina alanlarında etkin bilirkişiler 25 Mayıs'ta keşif yapacak' denildi.

İTÜ'NÜN RAPORU
Mehmet Tatlıcı'nın kişisel talebi üzerine İTÜ İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kaya Özgen, Prof. Dr. Özkan İşler ile Yüksek Mimar Prof. Dr. Nihal Arıoğlu'nca hazırlanan ve mahkemeye sunulan raporda ise, 'Yapının tarla ve bahçeli ev olarak nitelendirilen arsasına verilen inşaat izni ile alan 27 bin 254 metrekare olmuştur. Oysa Tereke Mahkemesi'nin atadığı memurlar tarafından, inşaat alanı 154 bin 158 metrekare olarak hesaplanmıştır' denildi. İnşaatın hesapları arasındaki tutarsızlıklara dikkat çekilen raporda, kanal bağlantıları için İSKİ'ye başvurulmadığı; kolon ve kirişlerin yeterince güçlü olmadığı; İSKİ, BEDAşž, sivil savunma ve itfaiye raporlarının eksikliğine vurgu yapılarak, 'İskanda kapsamlı değişiklikler yapmadan binayı kiralamak mümkün değildir' sonucuna varıldı. Salih Tatlıcı'nın 1988'de başladığı Zincirlikuyu'daki Tat Towers projesi aradan 23 yıl geçmesine rağmen bir türlü bitirilemedi. Tatlıcı'nın bu projeyi sürüncemede bırakmasının ardında ise bir falcının kehnetinin olduğu yıllarca konuşuldu. İddialara göre falcı, Tatlıcı'ya 'Kulelerin inşaatı bittiğinde siz de hayatınızı kaybedeceksiniz' demişti.
Sabah/ERHAN ÖZTÜRK


Geri Dön