19 / 04 / 2024

TAV İnşaat, Abu Dabi’de 3 milyar dolarlık terminal inşa edecek!

 TAV İnşaat, Abu Dabi’de 3 milyar dolarlık terminal inşa edecek!

TAV İnşaat, Abu Dabi Havalimanı'nda 3 milyar dolara 27 milyon kapasiteli terminal inşa edecek



TAV İnşaat, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) giriş kapısı olan Abu Dabi Havalimanı’nda yapılacak yeni terminal binasının ihalesini kazandı. TAV İnşaat liderliğindeki TAV-CCC-ARABTEC Ortak Girişimi, 3 milyar doların üzerinde kontrat bedeline sahip yeni terminal binası inşaatını 49 ayda tamamlayacak. Toplam 702 bin metrekare alana sahip olacak yeni terminal binası yılda 27 milyon yolcuya en üst düzeyde hizmet verebilecek.


Mega proje portföyde


TAV Grubu CEO’su Sani Şener, şu anda Katar, Umman ve Tripoli havalimanlarının da inşaatlarını yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Suudi Arabistan’da Medine ve Cidde’de yeni kazandığımız ihaleler ve bunların ardından Birleşik Arap Emirlikleri’nde de Abu Dabi havalimanı ihalesini kazanmış olmak, bu büyük başarıyı elde etmek ve 3 milyar dolarlık bu mega projeyi portföyümüze katmak bizi ve tüm ekibimizi çok mutlu etti. Dünyada havalimanı sektöründeki markamızı, uyum yeteneğimiz ve esnek yönetimimiz sayesinde tescil ettirdik.”


Etkileyici terminal


İyi bir ülke temsilciliği yaptıklarını ifade eden Şener, “Yeni dünya ekonomisine uyum sağlamamız aslında hep havalimanı işinde kalarak ölçek ve kapsam ekonomisini çok iyi kullanıyor olmamızın bir sonucudur. TAV İnşaat’ın iş hacmi 10 yıldan kısa bir sürede 11 milyar dolara ulaştı. Bu hızlı ve dengeli büyümenin ardında işçilerimizden, mühendislerimize tüm çalışanlarımızın emeği ve her koşulda iş yapma becerisine sahip, ortaklıklarla büyümeyi sağlayabilen yönetim modelimiz yatıyor. Ortaklarımızla birlikte gerçekleştireceğimiz bu mega projeyle dünyanın en etkileyici terminallerinden birisi ortaya çıkacak” diye konuştu.


Rakamlarla terminal binası


-702 bin metrekare toplam alan

-106 yolcu köprüsü

-22 kilometreden uzun bagaj bandı

-Saatte 19 bin bagaj kapasitesi


52 metre tavan yüksekliği olacak


Yeni terminal binası, uçağın yerde geçirdiği süreyi en aza indirecek şekilde iki pistin ortasına inşa edilecek. Projenin İşvereni ADAC (Abu Dhabi Airports Company) Terminal Binasının tasarımı için ABD merkezli Mimarlık firması Kohn Pederson Fox Associates (KPF) ile uzun süredir çalışıyor. Terminal binası, 52 metreye ulaşan tavan yüksekliği ve farklı mimarisiyle göz alıcı bir tasarıma sahip olacak. 84 bin ton çelik kullanılarak inşa edilecek terminal binasının çatı alanı 225 bin metrekare, dış cephenin toplam alanıysa 200 bin metrekareye ulaşacak. Projede üç boyutlu bir çalışma ortamında, meydana gelebilecek sorunları önceden görmeyi sağlayan Yapı Bilgi Modellemesi etkin olarak kullanılacak. 

Hürriyet


Geri Dön