20 / 04 / 2024

TBMM Başbakanlık Resmi Konutu'na Türk mimarisi imzası!

TBMM Başbakanlık Resmi Konutu'na Türk mimarisi imzası!

TBMM Başkanlık Resmi Konutu kullanılmaya hazır. Konutun giriş holündeki İznik çinisi süslemesinde, Kaşgarlı Mahmud'un " Divanü Lugati't Türk " kitabının içinde bulunan dünya haritası yer alıyor...



Türk mimarisinin unsurlarını taşıyan ve yeşil bina özelliği olan TBMM Başkanlık Resmi Konutu kullanılmaya hazır. Konutun giriş holündeki İznik çinisi süslemesinde, Kaşgarlı Mahmud'un "Divanü Lugati't Türk" kitabının içinde bulunan dünya haritası yer alıyor. 


Çankaya'da Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne uzanan protokol yolunda bulunan ve 1984 yılından önce Yunan Sefareti olarak kullanılan yaklaşık 800 metrekare kullanım alınma sahip eski Başkanlık Resmi Konutu; yemek ve kabul salonlarının olmaması, resepsiyon ve kabullere elverişli fiziki mekanlarının bulunmaması, ihtiyaçlara cevap vermemesi, yapılacak tadilat ve onarımların binanın kullanım amacı için yeterli olmaması ve binanın da yapısal ömrünü tamamlaması nedeniyle, 2012 yılında, TBMM'nin temsil edileceği, yabancı heyetlerin ağırlanacağı yeni bina yapılmasına Başkanlık Divanı'nda karar verildi. 


Yeni TBMM Başkanlık Resmi Konutu, teması Türk mimarisi olan, çağın tanığı bir bina olarak tasarlandı ve 2012 yılında projeleri hazırlandı. Konutun inşaatına 2013 yılı nisan ayı içinde başlandı. 

3 bin 879 metrekare arsa içerisinde bulunan resmi konut; üç bodrum, bir zemin ve bir birinci kat (üst kat) olmak üzere toplam beş kattan oluşuyor. Zemin kat; temsil ve ağırlama hizmetlerinin karşılanacağı alan ve bu alanda farklı ölçülere sahip üç B§0 salon yer alıyor. Ana giriş holünden ahşap dairesel çift merpenle üst kata ulaşılıyor. 


Üst kat, çalışma ofisi ve özel yaşam alanı (konut) şeklinde dizayn edildi. Bodrum katlar ise müştemilat (mutfak, otopark, sığınak, kazan dairesi vb.) alandan oluşuyor. Aynı zamanda yeşil bina özelliği taşıyan Resmi Konut, 750 metrekare oturum alanına ve yaklaşık 3 bin metrekare kullanım alanına sahip. Genel olarak betonarme inşa edilen konutun üst katı tamamen doğal ahşaptan yapıldı. Üst katın cephesi ahşap lambri, diğer katları küfeki taşı ile kaplı. 


Konutun zemin kaplamalarında iznik çinisi bordürler, mermerler ve halı; tavanlarda ise ahşap oyma desenler kullanıldı. 

Başkanlık Resmi Konutu'nun iç ve dış cephelerinde Türk mimarisini yansıtan süsleme sanatları ve el işçilikleri kullanıldı, cephelere ve ana mahallere tezyinatlar, veniş saçaklar ve cumbalar yapıldı. Giriş holündeki iznik çinisi süslemesinde, Kaşfarlı Mahmud'un "Divanü Lugati't Türk" itabının içinde yer alan dünya haritası ile Matrakçı Nasuh'un "Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn" eserine yer verildi. 


Milliyet Ankara 





Geri Dön