28 / 03 / 2024

TBMM binasında yapılan tamiratlara ilişkin soru önergesi hazırlandı!

TBMM binasında yapılan tamiratlara ilişkin soru önergesi hazırlandı!

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, TBMM ana binada yapılan tamirat ve tadilatlar ile ilgili iddialara ilişkin soru önergesi hazırladı. Gök sorularını, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a iletti.



TBMM binasında yapılan tamiratlara ilişkin soru önergesi hazırlandı!


CHP  Ankara  Milletvekili Levent Gök, TBMM ana binada yapılan tamirat ve tadilatlar ile ilgili iddialara ilişkin soru önergesi hazırladı. Gök sorularını, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a iletti.


15 Temmuz'da yaşadığımız darbe girişimi sırasında, darbecilerin bombalarıyla hasar gören Büyük Millet Meclisi binasında bir süredir bu hasarların giderilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını dile getiren Gök "TBMM binasında bombalamadan doğan tamir ihtiyacı birileri tarafından TBMM'nin tarihi geçmişini silmeye dönük bir fırsat olarak değerlendirilmek istenmektedir.


Türkiye tarihinin yazıldığı ve yaşandığı önemli eserlerden biri olan TBMM binasında bir süredir yapılan bu çalışmalar sırasında, binanın bombalamadan zarar görmeyen bölümlerinde de özgün planlarına aykırı değişiklikler yapıldığı gözlenmektedir. Örneğin, Genel Kurul salonunun bitişiğindeki muhalefet kulisinde yer alan loca tümüyle ortadan kaldırılmaktadır." diyerek 4 soru sordu.


Gök'ün soruları


1- TBMM binasının özgün mimari planlarında yer alan muhalefet kulisindeki locanın yıkılmasına kim karar vermiştir? Binanın özgün mimari planlarında bu locanın kaldırılmasına yönelik olarak herhangi bir tadilat yapılmış mıdır?


2- Çalışmalar sırasında muhalefet kulisindeki locanın altında bulunan kolonların da kesilmekte olduğu gözlenmektedir. TBMM binasının tarihi dokusuna zarar veren ve binanın deprem ve benzeri risklere karşı dayanıklılığını da azaltan bu yıkımda ne tür bir kamu yararı umulmaktadır?


3- Bu kolonların kesilmesinin TBMM binasının taşıyıcı sistemlerine nasıl bir etkide bulunacağı hesaplanmış mıdır?


4- Locanın yıkılmasındaki amacın, arkasındaki duvarda yer alan ve yıkılan loca ile görsel bir bütünlük sağlayan Atatürk tablosunun kalıcı olarak yerinden kaldırılması olduğuna yönelik iddialar doğru mudur?




Geri Dön