19 / 04 / 2024

TÇMB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 12 Aralık'ta açılacak

TÇMB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 12 Aralık'ta açılacak

Türkiye'nin ilk çimento meslek lisesi olma özelliğini taşıyan TÇMB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 12 Aralık'ta açılacak



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından sektöre nitelikli eleman yetiştirme amacıyla 21 bin metrekare alanda yaptırılan ve Türkiye'nin ilk çimento meslek lisesi olma özelliğini taşıyan 17 derslikli TÇMB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 12 Aralık'ta açılacak.

Lisenin tanıtımı amacıyla Feriye Lokantasında düzenlenen basın toplantısı, TÇMB'nin ve açılacak lisenin tanıtımıyla başladı.

Toplantıda konuşan TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, Türkiye'de nitelikli eleman eksikliğinin önemli bir sorun oluşturduğunu ve genç nüfus arasında işsizliğin arttığını belirtti.

Bu durumun meslek liselerine ihtiyacı ortaya çıkardığına dikkati çeken İğnebekçili, meslek lisesi mezunlarının daha kolay iş bulduğunun bir gerçek olduğunu, ancak binlerce üniversite mezununun işsiz olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin kurumsallaşmış bir ekonomiye sahip olması için ara ve kalifiye eleman sıkıntısının giderilmesi gerektiğine işaret eden İğnebekçili, bunun için her bireyin kendi yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Sanayi sektörünün nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi için bireylerin değişik kademelerde meslek eğitimine tabi tutulması gerektiğini, birlik olarak kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için eğitimler verdiklerini kaydeden İğnebekçili, sanayi ve eğitim sektörünün bu noktada işbirliğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye olarak büyük umutlarla girilmesi hedeflenen Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ara eleman kaynağının meslek liseleri eğitimi üzerine oturtulduğuna vurgu yapan İğnebekçili, devletin rehber bir yol izlediğini, Türkiye'de böyle bir yöntemin takip edilmesi gerektiğini anlattı.

"Bugün Türkiye'de meslek liselerinin cazibe merkezi olmadıkları bir gerçek. İnsanlarımızı bu eğitim kurumlarına çekmemiz gerek" diyen İğnebekçili, aslında meslek eğitiminin normal eğitime göre daha masraflı olduğunu belirtti.

-TÜRKİYE'NİN İLK ÇİMENTO LİSESİ-
İğnebekçili, Birlik olarak Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının gidermek amacıyla Kadıköy Küçükbakkalköy'de 21 bin metrekare alanda 2008 Nisan ayında Türkiye'nin bu alandaki ilk meslek lisesi olacak eğitim kurumunu yapmaya başladıklarını dile getirerek, 510 kapasiteli okulda 17 derslik, 10 atölye, 2 yabancı dil ve bilgisayar laboratuvarı, müzik ve resim sınıfları, kütüphane, spor ve konferans salonu, yemekhane ve kantin bölümlerinin bulunduğunu bildirdi.

Okulun 12 Aralık Cumartesi günü açılışının yapılacağını ve 2010-2011 eğitim-öğretim yılında eğitime başlayacağını anlatan İğnebekçili, okulun Türkiye'nin geleceğine katkı sağlayacak elemanlar yetiştireceğini ifade etti.

İğnebekçili, bu tür okulların Anadolu'nun çeşitli kentlerinde de yapılması gerektiğini söyledi.

Çimento sektörünün ülkenin ekonomisinde katma değer yarattığına dikkati çeken İğnebekçili, "Bu ülkeye borcumuz vardı. Bunun yolunun da eğitimden geçtiğini düşünüyoruz. Sektör olarak Türkiye'nin ara ve kalifiye eleman ihtiyacı sorununu çözmek için katkı sunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Lisenin sadece çimento sektörüne değil elektrik-elektronik, tesisat teknolojisi, iklimlendirme sektörlerine de eleman yetiştireceğini belirten İğnebekçili, okulun inşaatı için şimdiye kadar 17,5 milyon hira harcandığını kaydetti.

-DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU'DA BÜYÜME DEVAM EDİYOR-
Sektör olarak 97 yıldır faaliyet içinde olduklarını, ancak bugün gelinen noktada, yolun neredeyse yüzde 30'undan fazlasının son 3 yılda alındığını söyleyen İğnebekçili, büyümenin beraberinde eleman ihtiyacını da getirdiğini anlattı.

2009'da Avrupa'da çimento ihracatı ve üretiminde Türkiye'nin birinci olacağını belirten İğnebekçili, bu yıl 40 milyon ton iç tüketim, 20 milyon ton da ihracat yapacaklarını kaydetti.

Türkiye'nin dünyanın 60 değişik ülkesine çimento sattığını ifade eden İğnebekçili, sektör olarak kriz ortamında istihdam kısıtlamasına gitmemek için şartların sonuna kadar zorlandığını kaydetti.

Sektörde geçmiş dönemlerde çevreyle ilgili konularda şikayetlerin olduğunu, ancak artık bu tür şikayetlerin bulunmadığına dikkati çeken İğnebekçili, çevre ve sanayinin ekonomik büyümeyle birlikte olması için çalıştıklarını kaydetti.

Ekonomik büyümeyle çimento tüketimi arasında paralellik olduğunu, büyümekte olan ekonomiler için kalkınmanın önemli lokomotiflerinden birinin çimento sektörü olduğuna dikkat çeken İğnebekçili, konuşmasında şunlara yer verdi:

"Türkiye'de sektörün geçen 10 aydaki performansına baktığımızda, ilk altı ayda ciddi bir kaybın olduğunu gördük. Mali kriz nedeniyle yaşanan daralmaya paralel, ilk 6 aydaki sonuçlar kaygı verici düzeyde. Yüzde 40'lara varan daralmalar var. Ama bu giderek azaldı. Çimento tüketimine baktığımızda ilk 9 aylık sonuçlara göre, bizim üyelerimizin kaybı yüzde 9 civarında. Çökme var, ama dramatik değil. Kriz büyük ölçüde yurt dışında finans sektörünü etkiledi. Türkiye'de ise bu sektör kuvvetliydi. Türkiye'de ise reel sektörü etkiledi. Türkiye'nin belli bölgelerinde çimento fiyatları geçen yıla göre aşağıya indi. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, Türkiye için yüzde 8-9 küçülmeye rağmen bu bölgelerde halen büyüme devam ediyor. Ama Ege ve Marmara bölgesinde sıkıntılar var."
AA


Geri Dön