28 / 03 / 2024

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili oldu!

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili oldu!

Adnan İğnebekçili, Türk ekonomisi ve çimento sektörü için iyimser mesajlar verdi



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin (TÇMB) 20 Şubat 2010 Cumartesi günü yapılan seçimli genel kurul toplantısı sonrasında yapılan Yönetim Kurulu'nda başkanlık görevine yeniden seçilen Adnan İğnebekçili, Türk ekonomisi ve çimento sektörü için iyimser mesajlar verdi.

TÇMB üyelerine "Bizler, bu ülkenin taşını, toprağını  işleyerek, ülke ekonomimiz ile birlikte büyüyor, geleceğin Türkiye'sini sağlam temeller üzerinde kuruyoruz" diye seslenen İğnebekçili, 2009 yılında çimento ihracatında sağlanan `olağanüstü' başarı neticesinde sektörün ülke genelinde üretim kaybına uğramadığını söyledi. 

İğnebekçili, "Özellikle Afrika pazarındaki ihracatın artması ve geleneksel pazarlar olan Irak ve Suriye'deki talebin büyümesi, çimento ihracat rakamını rekor seviyede artırarak 16,5 milyon ton seviyesine çıkardı" dedi.

Türk inşaat sektöründe 2004 yılından itibaren yaşanan yüksek büyüme ortamının 2007 yılı itibariyle hız kestiğini; 2008 ve 2009 yıllarında ise başta çimento olmak üzere birçok inşaat malzemesine olan talebin giderek küçülmeye başladığını belirten TÇMB Başkanı Adnan İğnebekçili, geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisinin ilk 9 aylık dönemde yüzde 8,4 küçüldüğünü, yılsonu itibariyle de küçülmenin yüzde 6 seviyesinde kalmasının beklendiğini söyledi. 

İğnebekçili, "2009 yılında büyüme hızında gerileme görülen sektörlerin başında yüzde 19,5 ile inşaat sektörü geliyor. Yılın ilk çeyreğinde yaklaşık yüzde 2 oranında büyüyen çimento sektörü, global krizin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği ikinci çeyrekten itibaren yavaşlama dönemine girdi. Yılsonu itibariyle çimento iç tüketiminin geçen seneki 42,5 milyon ton seviyesine yaklaşması beklenmektedir. Ancak bu durum, coğrafi bölgeler itibariyle değişiklik gösteriyor. Marmara ve Ege bölgelerinde yüzde 15'in üzerinde bir pazar daralması yaşanırken, Doğu ve Güneydoğu Doğu Anadolu bölgelerinde ise tam tersine benzer oranlarda büyümenin yaşandığını görüyoruz" diye konuştu. 

Artan kapasitelere bağlı  yoğun rekabet ortamının yurt içi ve kısmen de yurt dışı çimento fiyatlarının düşmesine neden olduğunu kaydeden İğnebekçili, yıllık bazda yüzde 20 oranında düşüş yaşandığına dikkat çekti.

İhraç pazarlarındaki `olağanüstü' başarı yılı kurtardı!

2009 yılında çimento ihracatında sağlanan `olağanüstü' başarı neticesinde sektörün ülke genelinde üretim kaybına uğramadığını vurgulayan TÇMB Başkanı Adnan İğnebekçili şöyle konuştu: "TÜİK verilerine göre, çimento ihracatındaki artış tüm çeyreklerde devam etmiş ve 2008 yılına oranla ihracatta %48 oranında büyüme sağlanmıştır. Özellikle Afrika pazarındaki ihracatın artması ve geleneksel pazarlar olan Irak ve Suriye'deki talebin büyümesi, çimento ihracat rakamını rekor seviyede artırarak 16,5 milyon ton seviyesine çıkarmıştır."

Sektörün ana maliyet kalemini oluşturan yakıt ve elektrik enerji fiyatlarındaki dengesizliklerin kendilerini en fazla endişelendiren konuların başında yer aldığını belirten İğnebekçili, "Yakıt maliyetlerinin düşürülmesi yönünde yerli kömürler için TKİ ve ithal yakıtlar için Çevre ve Orman Bakanlığı nezdindeki girişimlerimiz ilk meyvelerini verdi ve kullanılan yakıtların fiyat, kükürt oranları ve ebatlarında önemli sayılacak iyileştirmeler sağlandı" dedi.

Hükümet tarafından oluşturulan yeni teşvik sisteminin ve Merkez Bankası politikasına paralel olarak konut kredi faizlerinin indirilmeye başlanmasının umut verici gelişmeler olduğunu vurgulayan İğnebekçili, çimento sektörü olarak 2010 yılında krizin etkilerinin yavaş da olsa atlatılacağına inandıklarını kaydetti. 

İğnebekçili, "Sektörümüzde 2010 yılını toparlanma, 2011 yılını ise yeniden büyüme dönemi olarak görmekteyiz. 2010 yılı için tahminimiz yurtiçi çimento talebinin yüzde 2-4 arasında büyüyeceği yönündedir. Önümüzdeki yıllarda, gelişen konut sektörüne paralel altyapı yatırımlarına da önem verilmesi, ayrıca deprem riskinin yüksek olduğu metropollerden başlayarak, tüm büyük şehirlerimizde kentsel dönüşüm projelerine yoğunlaşılması halinde, hem  inşaat hem de çimento sektörünün büyümesi daha sağlam temellere oturacaktır" şeklinde konuştu.

Fazla kapasite sorunu iç piyasaları etkilemeye devam edecek!

Son 5 yıl içinde yapılan yatırımlarla yurt içi klinker üretim kapasitesinin yüzde 56'lık bir artışla 40.3 milyon tondan 63 milyon ton seviyesine çıktığına dikkat çeken İğnebekçili sözlerine şöyle devam etti: "Bu artış miktarının hiçbir rasyonel iç talep büyümesi ve ihracat beklentisi ile izahı mümkün değildir. Ülkemiz genç nüfusu ve yüksek altyapı ve konut ihtiyacına rağmen böylesine hızlı bir büyümeyi sağlayacak yeterli finansman imkanına sahip bulunmamaktadır. Bu durumda, iç piyasalardaki durgunluğun kısa sürede ortadan kalmayacağını da dikkate alarak, sektörümüzün daha uzun yıllar fazla kapasite sorununu yaşayacağını kabul etmemiz gerekir. Bu nedenle de, sektör oyuncularının mümkün mertebede dış piyasalara ağırlık vererek üretim planlaması yapması ya da düşük kapasite ile çalışma realitesini kabul etmesi şarttır. Bu bakımdan 2009 yılında başlatılan ihracat hamlesinin 2010 yılında da sürdürülerek, toplam ihracatın (çimento ve klinker) mutlaka 20 milyon ton düzeyinde devam ettirilmesi gerekir." 
 
TÇMB 2009 yılını  nasıl geçirdi?

Mevcut gayrimenkul portföyünün daha iyi değerlendirilmesi amacıyla TEPE İnşaat ile Eskişehir yolu üzerindeki Birlik arsasında başlatılan İş Merkezi Projesi kriz ortamına rağmen yatırımcılardan büyük ilgi gördü. İnşa edilen 3 kulenin büyük bölümü daha inşaat safhasında satıldı.

2009 yılında TÇMB'nin kuruluşunun 50. yılı anısına hayata geçirilen ve Birliğin mesleki eğitime katkılarının en güzel örneği olan TÇMB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, 12 Aralık 2009 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun da katıldığı bir törenle Bakanlığa teslim edildi.

Çimento sektör yöneticilerini sektördeki son teknolojik gelişmelerden haberdar etmek ve bilgilendirmek amacıyla periyodik olarak düzenlenen Teknik Seminerler'in 10'uncusu 5-6 Kasım 2009 tarihleri arasında Antalya'da düzenlendi. Seminer'de, yeni teknoloji, hizmet, sistem ve ürün geliştiren yabancı firmalar, ürünlerini çimento fabrikalarının üst düzey teknik elemanlarına tanıttılar.

Çimento sektörünün her kesiminde çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen eğitim programlarına 2009 yılında da ilgi büyüktü. 1632 kişinin katıldığı 25 eğitim programı başarıyla tamamlandı.

Üyeler arası işbirliği ve fikir alış verişini sağlayan en önemli etkinliklerden biri olan Meslektaş Toplantıları, satınalma, hazır beton ve kalite gruplarında gerçekleştirildi. Toplantılarda temsilciler konuları ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini birbirleriyle paylaşma imkanı buldular.

TÇMB, 23 Eylül - 4 Ekim 2009 tarihleri arasında üyesi olduğu Avrupa Çimento Birliği (CEMBUREAU) ile birlikte eş zamanlı olarak Avrupa Çimento Haftası etkinliğini düzenledi. Avrupa Çimento Haftası kapsamında asfalt yola oranla daha çevreci olan beton yollar konusunu gündeme taşıyan Birlik, ülkemizin ilk beton yolu olma özelliğini taşıyan Afyon - İscehisar Yolu'na bir basın gezisi düzenleyerek beton yolun diğer yollara göre teknik ve ekonomik üstünlüklerini kamuoyuna bir kez daha anlatma fırsatı elde etti.

Yapı Malzemeleri konusunda işbirliği içinde olunan mimarlar ve mimarlık kuruluşlarına yönelik olarak, 2000'li yılların başından beri düzenlenmekte olan etkinliklere 2009 yılında da devam edildi. Mimarların geniş takdirini kazanan BETONART dergisi, bu yıl da yayın hayatına devam ederken, mimarlık öğrencileri için düzenlenen Mimarlık Yaz Okulu 2009 yılında  İzmir  Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirildi.

THBB ile ortaklaşa olarak İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de düzenlenen Yapı Denetim Seminerleri, Yapı Denetim şirket çalışanlarının yoğun ilgisini çekti.

Ar-Ge Enstitüsü,  çimento ve beton teknolojisi üzerine  yeni araştırma konularını üye kuruluşların görüş ve önerilerini de dikkate alarak belirledi. 2009 yılında laboratuvarlarda sektör, kamu ve özel kuruluşlar için kalite kontrol ve standarda uygunluk testleri, analizler ve araştırma projeleri yürütüldü. Ar-Ge görevlileri çeşitli kamu kuruluşları ve üniversitelerde beton yollar ve beton bariyerlerin avantajları konusunda seminerler verdi.

TÇMB önderliğinde kurulan bağımsız Kalite ve Çevre Kurulu (KÇK), 2009 yılı içerisinde toplam çimento tesislerince üretilen 267 adet çimento ürününü AB standartlarında kontrolünü yaparak belgelendirdi.

Beton Belgelendirme kapsamında başvuruda bulunan 60 hazır beton tesisinin 40'ının belgelendirilmesi gerçekleşti.

KÇK bünyesindeki Çevre Bölümü, sektörde yer alan fabrikalar için 18 emisyon, 34 hava kalitesi, 11 gürültü ve 12 ölçüm aralığı tayini raporu hazırladı. 

Birlik olarak verilen hizmetin daha da iyileştirilmesi ve bu anlamda tüm paydaşlarla daha sağlıklı İletişim Platformları kurulması açısından 2009 yılında bir dizi çalışma başlatıldı. Gelişen dünya ve ülke şartları çerçevesinde, çimento sektörünün geleceğinin tartışılması amacıyla 11 Temmuz 2009 tarihinde sektörün önde gelen temsilcilerinden oluşan bir grupla Arama Konferansı gerçekleştirildi. Bu  çalışmada, sektörün gelecek gündeminde önem taşıyan öncelikli konuları tartışıldı ve bu konulara ilişkin stratejiler geliştirildi.

Konferansın devamı olarak "Zor pazarlarda Yeni Değer Üreten Yaratıcı Stratejiler" konulu atölye çalışması, sektör iletişim sorumluları ve TÇMB Yönetim Kurulu üyeleriyle 4-5 Aralık 2009 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Tüm bu çalışmalardan edinilen bilgi ve görüşler çerçevesinde  `2010 ve ileri yıllarda Sektör Stratejik İletişim Planları' TÇMB uzmanları tarafından hazırlandı. Planlar, yakın bir dönemde Yönetim Kurulu'nun onayına sunularak hayata geçirilmesi sağlanacak.


Geri Dön