24 / 04 / 2024

Tebernüş Kireçci, Financial Times'ta inşaat sektörünü değerlendirdi!

Tebernüş Kireçci, Financial Times'ta inşaat sektörünü değerlendirdi!

Financial Times gazetesinde Andrew Finkel imzasıyla yayımlanan makalede Türkiye'deki emlak piyasası, emlak uzmanı gazeteci Tebernüş Kireçci'ye soruldu. İşte Kireçci'nin Financial Times için dile getirdiği görüşler...



Financial Times Gazetesi Yazarı Andrew Finkel, 17 Aralık 2013 operasyonuyla ilgili bir makale ele aldı. 'Yolsuzluk Skandalı Türk İnşaatını Lekeliyor!' başlığıyla ele aldığı makalede inşaat sektörünün 17 Aralık 2013 operasyonu sonrasında nasıl etkilendiğine yer verildi. 


Finkel makalesini kaleme alırken Emlakkulisi.com Kurucusu Tebernüş Kireçci, CHP Bursa Milletvekili ve TR-AB Karma Parlamento Üyesi olan Aykan Erdemir, Washington Brookings Enstitüsü Deneyimli Uzmanı Ömer Taşpınar, İstanbul Şehir Üniversitesi Kentsel Çalışmalar Arastırma Merkezi Direktörü Murat Güvenç ve Torunlar Yatırımcı İlişkileri Direktörü Haluk Yükler'in görüşlerine yer verdi. 


Kireçci, Finkel'in makalesinde konut satışlarının durmadığını ve iyi projelerin hala cazip olduğunu, bununla birlikte konut kredilerinde Mart yerel seçimlerine doğru yüzde 70 oranında düşüş olduğunu ifade etti. Kireçci sözlerine şunları ekledi; Güven ortamı geri geldi. Piyasada düzelmeye başladı. İstanbul emlak piyasasına giriş yapmayan insanlar ileride üzülecekler, dedi.


İşte Financial Times Yazarı Andrew Finkel'in o yazısı:

Tebernüş Kireçci, Financial Times ta inşaat sektörünü değerlendirdi!


Yolsuzluk Skandalı Türk İnşaatını Lekeliyor!


Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan için gün kötü bir şekilde başlamıştı. 17 Aralık 2013'te polis, şafak baskınıyla, İç İşleri Bakanı'nın oğlu ile Halkbankası Müdürü'nün evinde büyük miktarda nakit para ortaya çıkardı.


İzleyen aylarda, polis dinleme kayıtları internete sızdırıldı. Görünürde Recep Tayyip Erdoğan'ın, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne yakın işadamları ve politik ilişkileri nedeniyle iddialarla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.


Hükümete zarar veren ve hükümetin de yalanlama gayretinde olmadığı dinleme kayıtları, aynı zamanda inşaat sektörünü etkiledi. Büyük mega projeleri ve konut projelerini doğrudan etkiledi.


Yüzde 7 gayri safi milli hasılaya katkısı ve yüzde 7.5 iş imkanı sağlayan sektör talepteki daralma sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı. 


İnşaat sektörü sadece yolsuzluk iddialarıyla değil aynı zamanda yalanlarla kalbinden vuruldu.


Bir dinleme kaydında,  üçüncü havalimanı ihalesini alan konsorsiyumun, zarar eden  hükümet yanlısı bir gazete ve televizyon grubunu satın almaya zorlandığı konusunda şikayetleri ortaya çıktı. Konsorsiyum kanuna aykırı uygulamayı reddediyor.


Erdoğan'ın sesine benzeyen başka bir ses kaydında, 20 milyon sterlin değerinde bir arazi için  TOKİ  Eski Başkanı'nı azarladığı ve ihaleye izin vermemesini söylediği ortaya çıktı.


Başbakan Erdoğan bazı kayıtların uydurulduğunu fakat diğer bilinen kayıtların doğru  olduğunu fakat illegal dinlendiğini kabul etti.


Muhalefet partisi milletvekili olan Aykan Erdemir, Amerika'da Askeri-Endüstri vardı, Türkiye'de ise Erdoğan-İnşaat sektörünün hakim olduğunu söylüyor. 


Washington Brookings Enstitüsü Deneyimli Uzmanı Ömer Taşpınar, Aralık'ta başlayan olayların şok ettiğini ve ilk defa on yıl sonra Erdoğan'ın savunmasız göründüğünü söyledi.


Sarsılan piyasalar Erdoğan'ın yerel, başkanlık ve parlamento seçimlerini yönetme kabiliyeti konusunda emin görünüyorlar. Global likiditenin azaldığı ortamda, yüksek faiz ve düşük büyüme, sıcak para baskısı ve artan politik risk nedeniyle kısır döngü belirdi.


Nisan 2013'te yüzde 9 olan konut faiz oranlarının, geçen ay yüzde 13.9'a çıkmasıyla, inşaat sektörü ilk daralmayı hissetti.


Bir emlak haber web sayfası olan Emlakkulisi.com Yöneticisi Tebernüş Kireçci konut satışlarının durmadığını ve iyi projelerin hala cazip olduğunu söylüyor. Bununla birlikte konut kredilerinde Mart yerel seçimlerine doğru yüzde 70 oranında düşüş olduğunu söyledi.


AKP;  Ankara  ve İstanbul'da yüzde 44 oy oranı aldı. İstanbul Şehir Üniversitesi Kentsel Çalışmalar Araştırma Merkezi Direktörü Murat Güvenç, seçimin istikrarsızlık endişesi ortaya çıkarmadığını söyledi.


Hükümet Ağustos ortasında başkanlık seçimi ve gelecek yıl ki genel seçimlerle savaşacak. Görüşler işlerin normale döneceği ya da 2000 yıllara gideceği konusunda bölündü. Hükümet Üçüncü Havalimanı gibi mega projelerle, yeşil alanların kaldırılması ve kentin genişlemesi sebebiyle suçlanıyor.


Yolsuzluk iddiaları, yükselen faiz oranları ve sıcak para riski nedeniyle, su anda mega projeler için yabancı finansman bulmak zorlaşıyor. Söylentilere bakılırsa yetersiz zemin altyapısı ve çevresel nedenlerle yatırımcılar üçüncü havalimanı projelerinden ürkmüş durumdalar.


Hükümet, değeri 1 milyar dolar üzerinde olan projeler için devlet garantisi getirdi. Basında çıkan haberlere göre hükümetin yükümlülükleri resmi gazetede yayınlanmış olmayacak. Bu durum derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'deki güven riskini tekrar değerlendirmelerine sebep olabilir.


Torunlar Yatırımcı İlişkileri Direktörü Haluk Yükler, inşaat sektörünün ekonominin hala motoru olduğunu ve iş imkanı sağladığını söylüyor. İnşaat sektörünün yükselen piyasa değeri, yerel ve yabancı talep ve depreme dayanıklı binalar üretmesi nedeniyle bir trend olduğunu balon olmadığını söylüyor.


Bununla birlikte bir yandan inşaatlar yapılırken ve kısa dönem konut kredileri geliştirilirken, sektör alışılmış finans yöntemleri ile değil karışık taksit yöntemleri ile ayakta duruyor.


CHP Bursa Milletvekili ve TR-AB Karma Parlamento Üyesi olan Aykan Erdemir bu durumun konut arzını savunmasız bırakma, faiz oranlarında ani değişim ve devalüasyon yapabileceğini söylüyor. Bununla birlikte İspanyol tarzı bir çöküşten herkes korkmuyor. Emlakkulisi.com Yöneticisi Tebernüş Kireçci:' Güven ortamı geri geldi. Piyasada düzelmeye başladı. İstanbul emlak piyasasına giriş yapmayan insanlar ileride üzülecekler.'dedi.




Geri Dön