29 / 03 / 2024

Tecrübesiz inşaatçı ev satamıyor!

Tecrübesiz inşaatçı ev satamıyor!

İnşaat sektöründe yaşanan satış sorununu değerlendiren Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, sorunu hatalı fizibiliteye bağladı, "Piyasada tecrübeli firmalar iş yapıyor” dedi. İşte açıklamalar...



İnşaat sektöründe yaşanan satış sorununu değerlendiren Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, sorunu hatalı fizibiliteye bağladı.


 İnşaata farklı sanayi kollarından giriş yapan çok sayıda şirket olduğunu belirten Okay, “Tekstil, kuyumculuk ve gıda gibi iş kollarından inşaata geçen firmalar var. Bu firmalar danışmanlık şirketleri ile çalıştıklarını söylüyor. Ancak hatalı yatırımlarda satış sorunu yaşıyorlar. Piyasada tecrübeli firmalar iş yapıyor” dedi.  Sektörde yaşanan diğer bir sorunun da arsa fiyatlarındaki artış olduğunu belirten Okay, konut fiyatlarının da bu nedenle arttığını söyledi. Gayrimenkulü her dönem en doğru yatırım aracı olarak gördüklerini belirten Okay, “Eskiden yüzde 200-300 prim yapan projeler olurdu. Artık bu kadar yüksek oranlar söz konusu değil. Doğu yatırımlar alıcısına yüzde 50’ye varan oranda kazandırıyor” diye konuştu.  


BASIN EKSPRES’E OFİS


Yurtdışında taahhüt, yurtiçinde yatırım işleri üstlendiklerini söyleyen Okay, İstanbul Basın Ekspres Yolu’nda ilk ofis projelerini inşa edeceklerini söyledi. Bölgenin son yıllarda gelişmesi ile çok sayıda yeni yatırıma ev sahipliği yaptığını belirten Okay, “50-100 metre mesafede oteller açılıyor ya da yapılıyor. Artık bölgenin otel için doğru bir yer olmadığını düşünüyoruz. O nedenle biz bölgeye ofis yapıyoruz. A sınıfı ofis anlamından piyasada eksiklik olduğunu görüyoruz” dedi. Okay, 50 milyon dolar yatırımla inşa edecekleri Antplato projesinde satış ve inşaata bir ay sonra başlayacaklarını söyledi. 25 katlı binada 180 birim yer alıyor ve projenin 24 ayda tamamlanması planlanıyor. Antplato’da ofis büyüklükleri 80 ile 172 metrekare arasında değişirken, metrekare satış fiyatı da 4 bin 500 dolardan başlıyor. Şirket, ofislerin yarısını portföyünde tutmayı planlıyor.


Yurtdışı işleri 3.3 milyar dolar


Bugüne kadar toplam 7 milyon metrekare inşaat alanı geliştirdiklerini söyleyen Mehmet Okay, Rusya, Ukrayna ve Türkmenistan’da 3.30 milyar dolar değerinde 30 projeye devam ettiklerini söyledi. Moskova’da 352 metre ile Avrupa’nın en yüksek binası olan OKO projesini önümüzdeki yıl tamamlayacaklarını belirten Okay, Rusya’da, konut, otel, ofis ve okul projelerinin devam ettiğini dile getirdi.  Okay, Ukrayna’da otel ve ofis, Türkmenistan’da ise atık su arıtma tesisi projeleri olduğunu söyledi. Okay, Türkiye’de ise İstanbul Ataşehir, Ümraniye ve Riva’da yeni yatırımlar planladıklarını kaydetti. 



Gülistan Alagöz / Hürriyet




Geri Dön