18 / 04 / 2024

Ted Turner'in Casa Grande evi, tatil mekanına dönüştü!

Ted Turner'in Casa Grande evi, tatil mekanına dönüştü!

Ted Turner'ın New Mexico'daki mülkü Casa Grande, multimilyon dolarlık bir yenilenme sonrasında kiralanabilen -bizonlar dahil- lüks bir tatil mekanına dönüştü,



Ted Turner'ın New Mexico'daki mülkü Casa Grande, multimilyon dolarlık bir yenilenme sonrasında kiralanabilen -bizonlar dahil- lüks bir tatil mekanına dönüştü, 


Ted Turner in Casa Grande evi, tatil mekanına dönüştü!


Ted Turner, Savannah, Georgia'da geçen küçüklüğünde avcılığa ve balık avcılığına bayılırmış. Bir komşusunun arazisinde havalı silahla sincap vurup yerel polise teslim edildikten ve hakim tarafından cezaya çarptırıldıktan sonra kafasında bir şimşek çaktığını söylüyor 77 yaşındaki milyarder. "Çok para kazanmaya karar vermiştim böylece kendi arazimi nihayet satın alabilecektim. Ve öyle de yaptım" diyordu, kendisiyle haziranda kuzey New Mexico'da halen sahip olduğu 17 çiftlik mülkünden biri olan Vermejo Park Ranch'te yaptığımız konuşmada. 


Turner, bugün ABD'deki toplam yaklaşık 8 bin 94 kilometrekarelik arazi varlığıyla ülkenin ikinci büyük arazi sahibi (milyarder John Malone, yaklaşık 810 kilometrekare daha fazla araziye sahip -arazi ve tür korumada ise Turner'ın izinden gidiyor). Mülkleri arasında bir tercih belirtmesi ihtimal dışı olsa da Turner'ın amiral gemisi 1996'da satın aldığı ve New Mexico-Colorado sınırının her iki yanına taşan yaklaşık 152 l forbes ekim. 2016 2 bin 367 kilometrekarelik arazisiyle Vermejo Park Ranch. Turner, bu arazi üzerinde bir ev yaptı -yakın zamanda multimilyon dolarlık bir renovasyondan geçtikten sonra halen lüks bir tatil mülküne dönüştürülmüş olan ve Casa Grande olarak bilinen malikane..."Buranın ABD'de tek mülkiyet altındaki en büyük özel arazi parçası olduğu söylendi bize" diyen Turner, Vermejo ve güney New Mexico'daki Armendaris ve Ladder çiftiikleriyle birlikte yaklaşık 4 bin 450 kilometrekarelik eyalet toprağını mülkiyetinde bulunduruyor. Bu toplam, 1 milyondan fazla nüfusa sahip Rhode Island'ın biraz daha üzerinde bir büyüklüğe tekabül ediyor. 


Turner, Batı'daki arazisini avcılık ve balık avcılığı için satın almaya başlasa da hayvanları her zaman basit hedeflerden fazlası olarak görmüş. Turner Nesli Tükenme Tehlikesi Altındaki Türler Fonu çeşitli hayvanları koruma altına alırken, Turner Vakfı çevresel zararların önünü almayı hedefliyor. Turner, arazinin çoğu bölümünü koruma irtifakı kapsamına sokmayı, gelecekteki olası imar faaliyetlerini bertaraf etmeyi planlıyor, bizzat neredeyse yok olmanın eşiğinden döndürdüğü bizonlara ise özel bir düşkünlüğü var. 35 yıl önce üç bizonla başladığı sürü bugün 52 binlik bir varlığa ulaşmış -bizonların süratle ürediğini ve sürdürülebilir bir besin kaynağı olduğunu ekliyor heyecanla. 


"Georgia'da büyüdüm dolayısıyla yetişkin biri olana kadar hiç dağ görmemiştim" diyor Turner. Balık avcılığına olan tutkusu nedeniyle geniş çapta birincil alabalık bölgesi olarak görülen Montana'da ücra araziler satın almaya başlamış. Ancak çok geçmeden yayılmak istemiş. "Bütün hayatımı Güneydoğu'da geçirdikten sonra Montana'daki deneyimlerimden fazlasıyla hoşnut kalmıştım. New Mexico'yu ise Western filmlerinden tanıyordum. Tamamıyla farklı bir bölge ve geldiğimde sevdim. Sonuçta burada 4 bin 450 kilometrekarelik eyalet arazisine sahip oldum." Turner, çiftliklerinin olağandışı bir bitki ve yaban havyanı çeşitliliğine sahip olduğunu sözlerine eklerken sahil kesimindeki kalabalığın buraya çok sık uğramadığını hatırlatıyor. 


Turner, Casa Grande söz konusu olduğunda özellikle gururlu ve duygusal. Ev, 20'nci yüzyılın başlarında varlıklı sanayici William H. Bartlett tarafından inşa ettirilmiş (mimarı Frank Lloyd Wright'ın akıl hocalarından biriymiş) ve sessiz film döneminin yıldızları için bir tür buluşma yerine dönüşmüş. Turner çiftliği satın aldıktan sonra ise 2 bin 250 metrekarelik ev, ailenin sığınağı haline gelmiş. Çiftliği ücretli konuklara açma kararı sonrasında -"Hepsinin tadını tek başıma çıkaramayacağım kadar fazla mülküm var"- dört yıl süreli 4,5 milyon dolarlık bir renovasyona girişmiş. 


Yenilenme süreci İtalyan tarzı mozaik zeminlerin ortaya çıkarılması, 1905 imalatı bir Steinvvay piyanonun yenilenmesi ve sekiz yatak odasının 21'inci yüzyıl standartlarına yükseltilmesi gibi çarpıcı sonuçlar üretmiş (fiyatlar çift kişi için yemekler ve rehbersiz faaliyetler dahil gecelik 850 dolardan başlıyor). Ana binanın hemen yanındaki, ismiyle müsemma Casa Minör ve Colorado tarafında, 40 kilometre mesafede konumlanan daha yeni, zarif Costilla Lodge'daki daha basit konaklama imkanları düşünüldüğünde daha lüks bir renovasyon bu. Turner, Casa Grande'nin yatırımının karşılığını verip vermeyeceği sorusu karşısında zaten bütünüyle sahibi olduğu arazinin avcılık, balık avcılığı ve bizon etinden kar sağladığını hatırlatıyor ve "Eğer herhangi bir gelir elde edeceksem, burası onu sağlıyor. Çok para kazanmaya ihtiyacım yok. Biraz getirsin yeter" diyor. 


Yeni Casa Grande, Turner'ın çiftliklerini daha geniş bir doğa aşıkları kitlesine -tipik bir av köşküyle asla tatmin olmayacak, lüks arayışı içindeki konuk türü- açma planının da parçası. 

"Vermejo'da, örneğin Yellowstone'dakinin tersine park etmiş 30 otomobilin önünde tek bir bizonu fotoğraflamaya çalışan 100 küsur insanı asla görmeyeceksiniz" diyor Turner, "Bir sürünün yanında sadece tek otomobil göreceksiniz, o da sizinkidir." Turner, geçen yıl ekonomik başarı ve çevresel sürdürülebilirliğin erişilemezlikle eşanlamlı olmadığını kanıtlamak amacıyla üç New Mexico çiftliğinde, Ted Turner Keşif Gezileri'ni (TTX) başlatmış. TTX ekibi programına yürüyüş, at binme, macera ve doğabilimci rehberler eşliğinde doğa gözlemi gibi koruma odaklı faaliyetler eklemiş. Avcılık ve balık avcılığı en çok ilgi çeken faaliyetler olmaya devam etse de, Vermejo'daki personel bir olta mı yoksa fotoğraf makinesi mi taşınmasının daha uygun olacağı konusunda yardıma hazır ve donanımlı. 


New Mexico'da herşey yolunda giderse TTX, Turner'ın diğer çiftliklerinde de çeşitli faaliyetler yürütecek. "Ekoturizm bütün dünyada yükselişte" diyor Turner, "Gezegenimizle herkes ilgili. Hayatımız süresince yaşadığımız en ilginç şey bu çünkü. Başka bir gezegende hayat olup olmadığını bilmiyoruz. Eğer varsa da bunu benim yaşam süremde göremeyeceğiz. Elimizde olan tek şey bu. Tadını çıkarsak iyi olacak."


TED'IN KUSURSUZ MACERASI: 

Turner, araziyi avcılık ve balık avcılığına olan tutkusu nedeniyle satın almaya başlamış. Casa Grande, bugün New Mexico'da yaklaşık 2 bin 400 kilometrekarelik bir alan üzerinde yayılıyor. 


Ted Turner in Casa Grande evi, tatil mekanına dönüştü!


Forbes


Geri Dön