24 / 04 / 2024

TEFE TÜFE 2014 oranları yarın açıklanacak!

TEFE TÜFE 2014 oranları yarın açıklanacak!

Kiralamada yapılacak yıllık zamlar enflasyon oranların bağlı olarak yapılıyor. Zam hesabında kullanılan enflasyon verileri TÜİK tarafından duyuruluyor. Buna göre TEFE TÜFE 2014 oranları yarın açıklanacak..



TEFE TÜFE 2014 oranları yarın açıklanacak!

Kiralamada yapılacak yıllık zamlar enflasyon oranların bağlı olarak yapılıyor. Zam hesabında kullanılan TEFE TÜFE oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Ancak Borçlar Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden itibaren kira artış hesaplamalarında TEFE TÜFE değil, ÜFE oranları kullanılması gerekiyor.


TÜFE, hanehalklarının tüketimine yönelik mal ve hizmet fiyatlarının zaman içindeki değişimini ölçüyor. TÜFE'nin temel amacı; piyasada tüketime konu olan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi ölçerek enflasyon oranını hesaplamak oluyor.


Bu amaca yönelik olarak hanehalklarının, yabancı ziyaretçilerin ve kurumsal nüfusun yurtiçinde yaptığı tüm nihai parasal tüketim harcamaları dikkate alınmıştır. 


4 Şubat 2011 tarihine kadar kira artış oranları da bu enflasyon rakamları baz alınarak yapılıyordu. Ancak 4 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Borçlar Kanunu'na göre kira artış oranı ÜFE oranlarına bağlandı.


Kira artış oranlarının bağlandığı ÜFE ise; Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ekonomide üretim sürecinde girdi olarak kullanılan maddelerin fiyatlarındaki değişimleri toptancı aşamasında ölçen endeks olarak tanımlanıyor.


Bu demek oluyor ki; Yıllık kira artışı TEFE-TÜFE oranlarına bakılarak değil, ÜFE oranlarına bakılarak hesaplanıyor. Kira artışı ÜFE oranlarında bir önceki yılın aynı ayına göre olan oranı baz alınıyor.


Ancak, ev sahipleri ve kiracılar bu oranları TEFE TÜFE olarak nitelendiriyor. Buna karşın kimi kira sözleşmelerinde kira artış hesabında TEFE ve ÜFE oranlarının kullanılması gerektiği belirtiliyor.


Haziran 2014 dönemine ait kira artış hesabında kullanılacak ÜFE oranları yarın açıklanıyor.


İşyeri kira artış oranı nasıl hesaplanır?


Geri Dön