25 / 04 / 2024

TEFE-TÜFE diye bir hesap yok!

TEFE-TÜFE diye bir hesap yok!

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde "TEFE-TÜFE diye bir hesap yok" başlıklı yazıyı kaleme aldı. Kira sözleşmem Ekim ayında son bulacak...



Kira sözleşmem Ekim ayında son bulacak. Ekim ayında kirama ne kadar zam yapacağım Sözleşmede TEFE-TÜFE oranı diye yazıyor, bunun hesabı nedir N.M.

Önce sözleşmenizdeki TEFE-TÜFE oranından söz edeyim. Bu ibare hiçbir manaya gelmiyor. Bu zam formülünü biri ortaya attı, yıldırım hızıyla yayıldı ama tümüyle yanlış bir ifade. Öncelikle TEFE diye bir hesaplama sistemi çok eskiden vardı, artık yok. Olmayan bir şeyin hesabı nasıl yapılır İkincisi TÜFE var tamam, ancak TÜFE adı altında dört ayrı hesap ve sonuç rakamı var. Bunlardan hangisi kastediliyor TEFE diye bir hesap kalemi yok dedim, onun yerine ÜFE var (Üretici Fiyat Endeksi). Ancak onun da dört ayrı hesap kalemi ve dört ayrı sonucu var. TEFE yerine ÜFE yazılsaydı yine hesaplama imkanı olmayacaktı, çünkü söylediğim dört kalemden hangisinin kastedildiği belli mi Değil. Sözleşmelerin uygulanabilmesi için açık ve anlaşılır olması şarttır. Sizin sözleşmenizdeki ifade açık değildir. Hesaplama yapmaya hiç elverişli değildir. Dolayısı ile zam dönemi geldiğinde sözleşmenizdeki bu hükmü tatbik mümkün olmayacaktır, yani bu şart uygulanamaz bir şart olarak sözleşmenizde duracaktır. Siz mevzuata uygun olarak zam yapacaksınız.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön