19 / 04 / 2024

Tek ev için emlak vergisi ödenir mi?

Tek ev için emlak vergisi ödenir mi?

Emlak vergisi, her taşınmaz için farklı oranlarda hesaplanıyor. Ancak meskenler için emlak vergisi "0" oranı ile de hesaplanıyor. Peki, hangi evler muaf? Tek ev için emlak vergisi ödenir mi? Ödenmez mi?



Tek ev için emlak vergisi ödenir mi?

Emlak vergisi, her taşınmaz için farklı oranlarda hesaplanıyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Ancak meskenler için emlak vergisi "0" oranı ile de hesaplanıyor. Mevzuat gereğince aranan koşulları taşıyan emlak vergisi ödemelerinden muaf oluyor. Peki, tek ev için emlak vergisi ödenir mi? Ödenmez mi?


Muafiyet Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, uygulanıyor. Ancak muafiyet için ayrıca gelirin olmaması gerekiyor.


Tek dairesi olan ev hanımları ve emekliler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ayrıca,  geliri olmayan işsizler, engelli vatandaşlarımız; Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler muafiyet koşulunu yerine getirmeleri halinde emlak vergisi ödemiyor.


Muafiyet için bağlı olunan belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor.


Emlak vergisi 5 taksit ile ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön