24 / 04 / 2024

Tek ev sahibi emlak vergisi öder mi?

Tek ev sahibi emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi ile ilgili usul ve esasların düzenlendiği 1319 sayılı kanun gereğince meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Peki, tek ev sahibi emlak vergisi öder mi?



Tek ev sahibi emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi ile ilgili usul ve esasların düzenlendiği 1319 sayılı kanun gereğince, işyeri, mesken, arsa ve arazi sahiplerinin belli dönemlerde ve belli oranlarda emlak vergisi ödemeleri gerekiyor.


Kanunun 8. maddesinde yer alan hükümlere göre vergide sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Bu uygulama yalnızca meskenler için söz konusu oluyor. İşyeri, arsa ve arazilerde sıfır oranlı emlak vergisi uygulanmıyor.Peki, tek ev sahibi emlak vergisi öder mi?


Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenler vergiden muaf oluyor. Ancak muafiyet için ayrıca gelirin olmaması şartı da aranıyor.


Tek dairesi olan ev hanımları ve emekliler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ayrıca,  geliri olmayan işsizler, engelli vatandaşlarımız; Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler muafiyet koşulunu yerine getirmeleri halinde emlak vergisi ödemiyor.


Buna göre tek ev sahibi olan kimseler, geliri olmamaları halinde ve evinin büyüklüğünün 200 metrekareyi geçmemesi halinde vergiden muaf oluyor.


Vergi muafiyetinin resmileşmesi için muafiyet koşullarını taşıyan kimselerin belediyeye giderek bildirimde bulunmaları gerekiyor.


Önceden ödenen vergilerin iadesi..

Muaf olduğundan habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisi belediyeler tarafından iade ediliyor. Bu kapsamında Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesi bulunuyor.


Özelgeye göre belediyeler, gerekli şartları taşımasına rağmen haksız yere ödenmiş emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıllık zaman aşımına uğramadan ödenen vergileri iade ediyor. Buna göre 2014'ten itibaren 2009'a kadar bilmeden ödenen Emlak vergisinin geriye dönük iadeleri alınabiliyor.



Emlak vergisi internetten sorgulama!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön