18 / 04 / 2024

Tek eve emlak vergisi ödenir mi?

Tek eve emlak vergisi ödenir mi?

Emlak vergisi kapsamında meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi avantajı bulunuyor. Peki, tek eve emlak vergisi ödenir mi? Emlak vergisi muafiyetinden kimler yararlanabilir? İşte yanıtı..



Tek eve emlak vergisi ödenir mi?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince mesken, işyeri, arsa ve araziler için senenin belli dönemlerinde vergi ödenmesi gerekiyor.


Vergi kapsamında meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi avantajı bulunuyor. Peki, tek eve emlak vergisi ödenir mi? Emlak vergisi muafiyetinden kimler yararlanabilir?


Emlak vergisi muafiyet şartlarını taşıyan kimseler, bağlı oldukları belediyeye verecekleri bir beyanname ile vergiden muaf olabiliyor. Emlak vergisi mesken muafiyeti koşulları şu şekilde sıralanıyor:


Başka bir geliri olmayan emekliler, özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olmaları halinde Emlak Vergisi ödemiyor. 


Buna göre tek evi olan ve geliri olmayan kimseler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi muafiyet koşullarını taşıyan kimselerin bildirimde bulunmaları gerekiyor.


Ayrıca, muaf olduğundan habersiz bir şekilde vergi ödeyen kimseler yine belediyeye müracaat ederek, geçmişe dönük ödediği verginin iadesini isteyebiliyor.


Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesine göre belediyeler, gerekli şartları taşımasına rağmen haksız yere ödenmiş emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıllık zaman aşımına uğramadan ödenen vergileri iade ediyor.


Buna göre bu seneden itibaren 2009'a kadar bilmeden ödenen Emlak vergisinin geriye dönük iadeleri alınabiliyor.



2014  Emlak  vergisi affı şartları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön