25 / 04 / 2024

Tek evi olan emekli emlak vergisi öder mi?

Tek evi olan emekli emlak vergisi öder mi?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince tek meskene sahip olan ve bazı koşulları yerine getiren kimseler, sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyor. Peki, tek evi olan emekli emlak vergisi öder mi?



Tek evi olan emekli emlak vergisi öder mi?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince tek meskene sahip olan ve bazı koşulları yerine getiren kimseler, sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyor.


Vergide mesken muafiyetinden faydalanabilmek için 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olunması gerekiyor. Bu evin yanında bir de yazlık olması halinde muafiyet kapsamı içinde değerlendirme yapılmıyor.


Emlak vergisi muafiyetinden tek evi olan ve geliri olmayanlar faydalanabiliyor. Peki, tek evi olan emekli emlak vergisi öder mi?


Kanuna göre, başka bir geliri olmayan emekliler, özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olmaları halinde Emlak Vergisi ödemiyor. 


Muafiyet koşullarını taşıyan kimselerin belediyeye giderek beyanda bulunmaları gerekiyor.


Ayrıca, muaf olunduğu halde bilinmeden ödenen emlak vergileri de geri alınabiliyor. Bunun için de yine belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.


Geçmişe dönük emlak vergisi muafiyeti var mıdır?
Birer evi olan emekli karı-kocanın emlak vergisi muafiyet hakkı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön