26 / 04 / 2024

Tek evi olan emlak vergisi öder mi?

Tek evi olan emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi muafiyet şartlarını taşıyan kimseler, bağlı oldukları belediyeye verecekleri bir beyanname ile vergiden muaf oluyor. Peki, tek evi olan emlak vergisi öder mi? Emlak vergisi muafiyeti için tek meskenin olması yeterli şart mı?



Tek evi olan emlak vergisi öder mi?

Taşınmaz mal sahiplerinin ödemeleri gereken emlak vergisinde mesken sahipleri için muafiyet bulunuyor. Emlak vergisi muafiyet şartlarını taşıyan kimseler, bağlı oldukları belediyeye verecekleri bir beyanname ile vergiden muaf oluyor.


Ayrıca muaf olunduğu halde bilmeden ödenen emlak vergileri de geri alınabiliyor. Peki, kimler emlak vergisi mesken muafiyetinden faydalanabilir? Tek evi olan emlak vergisi öder mi? Emlak vergisi muafiyeti için tek meskenin olması yeterli şart mı?


Sıfır oranlı emlak vergisi olarak da nitelendirilen bu muafiyetten, 200 metrekareyi geçmeyen tek eve sahip "geliri olmayan" kimseler faydalanabiliyor. Ayrıca, tek meskenin yanı sıra yazlık olarak kullanılan evin de olması muafiyet dışında oluyor.


Ancak yazlık olan ancak kışın da kullanılan ve sahip olunan tek ev olması nedeniyle muafiyet söz konusu olabiliyor.


Başka bir geliri olmayan emekliler, özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olmaları halinde Emlak Vergisi ödemiyor. 


Ancak bu koşulları taşımayan mesken sahiplerinin vergi borcunu ödemesi gerekiyor. Emlak vergisi yılda iki taksit şeklinde Mart-Nisan-Mayıs ve Kasım aylarında ödenebiliyor.



Geçmişe dönük  Emlak  vergisi muafiyeti var mıdır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön