25 / 04 / 2024

Tek evi olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

Tek evi olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi, Türkiye'deki tüm taşınmaz mallar için, sahipleri tarafından taşınmaza sahip olunan süre boyunca her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, tek evi olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?



Tek evi olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi, Türkiye'deki tüm taşınmaz mallar için, sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi, taşınmaza sahip olunan süre boyunca her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. 


1319 sayılı kanun gereğince mesken sahipleri için sıfır oranlı vergi avantajı bulunuyor. Tek evi olan ve diğer şartlatı taşıyan mesken sahipleri vergi ödemiyor. Peki, tek evi olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?


Aşağıdaki vasıflardan birini taşıyan ve brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olanlar Emlak Vergisi ödemiyor. 


Başka bir geliri olmayan;

Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları.


Buna göre tek evi olan ev hanımının evinin 200 metrekareden küçük olması halinde vergi ödemesi gerekmiyor. Ancak bunun için de belediyeye giderek beyanname verilmesi gerekiyor.


Vergiden muaf olmayan taşınmaz sahiplerinin Mart, Nisan, Mayıs ve Kasım aylarında vergi borcunu ödemeleri gerekiyor. Büyükşehirlerde vergi oranları yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.



Geçmişe dönük emlak vergisi muafiyeti var mıdır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön