29 / 03 / 2024

Tek evini satanlar vergi ödemeyecek!

Tek evini satanlar vergi ödemeyecek!

Evini satanlar için önemli düzenlemeler içeren yeni vergi taslağına göre tek konutunu satanlar artık vergi ödemeyecek...



Yeni vergi taslağı kapsamında evini satanlar için önemli düzenlemeler yer alıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamaya göre birden fazla evi olanlar evlerini sattığında her şekilde vergi ödeyecekler. Şimdiki düzende ise 5 yıldan sonraki satışlarda vergi alınmıyordu ancak bundan sonraki süreçte sadece tek konutu olanlar bu konutlarını istedikleri zaman satabilecek ve bunun için vergi ödemek zorunda kalmayacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun, basit, sade, kolay anlaşılabilir bir yapıda hazırlandığını belirterek, "Daha adil bir gelir vergisini oluşturmak, yatırım üretim ve istihdamı daha da desteklemek ekonominin rekabet gücünü daha da artırmak, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu teşvik etmek, kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandırmak ve vergiyi tabana yaymak prensipleri çerçevesinde hazırlanmış bir kanundur" dedi.


Bakan Şimşek, Gelir ve Vergisi  Reform Tasarısı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, Maliye Bakanlığı bünyesinde kamunun, özel sektörün, sivil toplum örgütlerinin, akademisyenlerin, uzmanların uzun bir süredir çalışmalarıyla hazırlanan tasarının detaylarının yasama sürecinde daha kesinlik kazanacağını belirtti.


OECD ülkelerine bakıldığında 2011 yılında gelir ve kazançlar üzerinden alınan vergilerin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının ortalama yüzde 11,4, AB ülkelerinde ortalama 10,4  olduğunu ifade eden Şimşek,Türkiye'de gelir vergisi ve kurumlar vergisi toplamının gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 5,8 olduğunu kaydetti. Şimşek, Türkiye'nin bu anlamda en düşük ülkeler arasında yer aldığını belirterek, "Gelir ve kazançlar üzerinden alınan vergilerde ülkemiz ekonomik kapasitesinin çok altında bir vergi yüküne sahiptir" dedi.


Bu kanunun kayıtdışılıkla mücadede ellerini güçlendirecek bir kanun olduğunun altını çizen Şimşek,  gelir vergisi oranlarıyla oynamadan, herhangi bir artışa gitmeden Türkiye'de kayıtdışılığı azaltarak kurum kazançları üzerinden daha fazla kaynak üretmenin önünün açacağını düşündüğünü söyledi. Gelir Vergisi Kanunu'nda yıllar itibarıyla birçok değişiklik yapıldığını  belirten Şimşek, yürürlükteki kanunun 1960 yılında kabul edildiğini, bugüne kadar birçok maddesinde 76 kanunla değişiklik yapıldığını bildirdi. Ek geçici ve mükerrer maddelerle birlikte madde sayısının 210'u aşmış durumda olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:


"Bir anlamda kanunun sistematiği bozulmuş. Ayrıca gelir unsurlarıyla bu unsurlara ilişkin istisna, indirim ve diğer müesseseler kanunun değişik bölümlerinde bulunmaktadır. Bazı temel müesseseler geçici maddellerle yönlendirilir bir hal almıştır. Anlayacağınız 1960 yılında çıkarılan bu kanun bugün itibarıyla arzuladığımız sistematikten çok uzak. Hakikaten kanunun köklü bir şekilde elden geçirilimesi ihtiyacı son derece açık. Getirdiğimiz tasarıyla 53 yıldır yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu yürürlükten kaldırıyor, değişen ekonomik ve mali ihtiyaçları göz önünde bulundurarak yeni bir kanunu yürürlüğe  koymayı ümit ediyoruz. Yeni Geilr Vergisi Kanunu, basit, sade, kolay anlaşılablir bir yapıda hazırlanmıştır. Gelir Vergisi Kanunu'nun hazırlanmasında bazı temel ilkeler gözetilmiştir. Bu ilkeler daha adil bir gelir vergisini oluşturmak, yatırım, üretim ve istihdamı daha da desteklemek, ekonominin rekabet gücünü daha da artırmak, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu teşvik etmek, kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandırmak ve vergiyi tabana yaymak prensipleri çerçevesinde hazırlanmış bir kanundur." 


Geri Dön