29 / 03 / 2024

Tek mesken için emlak vergisi ödemeyecek olanlar!

Tek mesken için emlak vergisi ödemeyecek olanlar!

Emlak vergisinde mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi avantajı bulunuyor. Peki, tek mesken için emlak vergisi ödemeyecek olanlar kimlerdir? İşte sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması şartları..



Tek mesken için emlak vergisi ödemeyecek olanlar!

Emlak vergisinde mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi avantajı bulunuyor. Buna göre, hiçbir geliri olmayan tek mesken için emlak vergisi ödemeyecek. Peki, tek mesken için emlak vergisi ödemeyecek olanlar kimlerdir?


Sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması kapsamında vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Koşulları yerine getiren tek mesken sahipleri, belediyeye bildirimde bulunarak vergiden muaf olabiliyor.


Muaf olduğu halde, bu hakkını bilmeyen ve emlak vergisi ödemelerini yapan kimseler, yine belediyeye müracaat ederek başvuruda bulunabiliyor.


Emlak vergisi muafiyetinden haberi olmadan, vergi ödeyen kimseler geçmişe dönük olarak ödedikleri verginin iadesini isteyebiliyor. 


Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesine göre belediyeler, gerekli şartları taşımasına rağmen haksız yere ödenmiş emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıllık zaman aşımına uğramadan ödenen rakam iade edecek.


Buna göre 2014 yılında bilmeden ödenen 2009 ve izleyen yıllara ait Emlak vergisinin geriye dönük iadeleri alınabiliyor.



Emlak vergisinde kısıtlılık halleri!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön