28 / 03 / 2024

Tek meskeni olup evini kiraya veren emekli emlak vergisi öder mi?

Tek meskeni olup evini kiraya veren emekli emlak vergisi öder mi?

Sıfır oranlı emlak vergisinden, geliri olmayan emekliler de faydalanabiliyor. Peki, emekliyseniz ve kiraya verdiğiniz tek eviniz için emlak vergisi ödeyecek misiniz? Tek meskeni olup evini kiraya veren emekli emlak vergisi öder mi?



Tek meskeni olup evini kiraya veren emekli emlak vergisi öder mi?

Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken emlak vergisinde meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Sıfır oranlı emlak vergisinden, geliri olmayan ev hanımları, engelliler, işsizler, gazi ve emekliler faydalanabiliyor.


Muafiyet için 200 metrekareden büyük olmayan tek meskene sahip olma koşulu aranıyor. Peki, emekliyseniz ve kiraya verdiğiniz tek eviniz için emlak vergisi ödeyecek misiniz? Tek meskeni olup evini kiraya veren emekli emlak vergisi öder mi?


Yukarıda da belirtriğimiz gibi indirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, geliri kanunla kurulan sosyal güvenlik kuruluşlarından aldığı aylıktan ibaret olan ve Türkiye sınırları içinde sahip olduğu brüt alanı 200 m2'nin altında olan tek meskenini kiraya verip kirada oturan emekli şahıs, muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılmaması şartıyla emlak vergisi ödemeyecektir.


Sosyal güvenlik kurumlarından; emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanların meskenlerine iliskin indirimli (sıfır) vergi oranının uygulanabilmesi için bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunmaması, hiçbir geliri olmayanların da bu durumlarını belgelemeleri gerekmektedir.

 

Ancak, gelirin sürekli olması özelliği de dikkate alınarak hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler ile geliri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların elde ettikleri ve yıllık tutarı toplamı bina vergisi indiriminden yararlanılan yıldan bir önceki yılda geçerli olan Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı gelirleri, indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanmaya engel teskil eden gelirler arasında degerlendirilmeyecektir.


Emekli emlak vergisi muafiyet şartları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön