19 / 04 / 2024

Tek tapu ayırma masrafı!

Tek tapu ayırma masrafı!

Tek tapunun bölünmesi işlemi için ödenmesi gereken harç ifraz olan parselin ifraz olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanıyor. Peki, tek tapu ayırma masrafı ne kadar?



Tek tapu ayırma masrafı!

Tapu çeşitleri müstakil ve hisseli tapular olarak ikiye ayrılıyor.  Tapu çeşitlerinden bir tanesi olan tek tapu; müstakil tapu kadastral durumu belirli olan bir araziye tek bir kişinin malik olması durumunda tek kişiye ait olan tapu olarak ifade ediliyor. Tek tapu bir başka bir deyişle müstakil tapu olarak da biliniyor. Müstakil tapu kelime anlamı olarak da bağımsız anlamı taşıyor. 


Burada ki müstakil tapu sahibi söz konusu kişinin gerçek kişi olması zorunluluğu bulunmuyor. Özel tüzel kişiler, şirketler ve kamu kuruluşlarının bir gayrimenkul üzerindeki sahipliği müstakil tapuda gösteriliyor. 


Tapu kütüğünde tek tapu altında bulunan büyük boyutlardaki parsellerin bölünmesi işlemine tapunun bölünmesi işlemi deniyor. Tapunun bölünmesi gayrimenkulün bir sahibi varken, bölünmesi, bir kısmının satılması durumlarında oluyor.


Tek tapu ayırma masrafı!

Tapunun bölünmesi işlemi için ödenmesi gereken harç ifraz olan parselin ifraz olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanıyor. İfraz işleminin yapıldığı gayrimenkullerin ilgili belediye tarafından bildirilen  Emlak   beyan değerinden az olmaması gerekiyor.  Buna göre beyan edilecek değerleri üzerinden binde 11,38 oranında tapu ifraz harcı tahsil ediliyor. 


Tapu bölünme işleminin gerçekleşebilmesi için ifraz işlemine konu olan gayrimenkullerin üzerinde rehin, irtifak hakkı veya şerh varsa bunların da hak sahipleri tarafından alınması gerekiyor.



Hisseli tapu ayırma masrafı ne kadar?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön