20 / 04 / 2024

Tekel'in Beykoz içki fabrikası satışı iptal oldu!

Tekel'in Beykoz içki fabrikası satışı iptal oldu!

Tekel arazisine 303.1 milyon liralık fiyat veren 50 bin lira sermayeli gizemli As Asya, ikinci kez uzatma aldıktan sonra son süresinde de parayı ödeyemedi.



ÖZELLEŞTİRME ihalesinde Tekel'in Beykoz'daki içki fabrikasına 303.1 milyon lirayla en yüksek teklifi veren As Asya şirketi, verilen süre içinde ödeme yapamayınca araziyi satın alma şansını kaybetti. 50 bin lira sermayeli, adı duyulmamış bir şirket olan As Asya'nın verdiği rekor teklif tartışma konusu olmuştu

Tekel'in ünlü Beykoz içki fabrikası arazisi satışında göz göre göre hezimet yaşanıyor. Tekel arazisine 303.1 milyon liralık fiyat veren 50 bin lira sermayeli gizemli As Asya, ikinci kez uzatma aldıktan sonra son süresinde de parayı ödeyemedi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), As Asya'nın teminatını yakarak işlemi iptal etti. ÖİB'den Tekel'in Beykoz'daki ünlü içki fabrikası ihalesini Haziran 2009 tarihinde 303.1 milyon lirayla kazanan Adanalı As Asya'nın sahibi Mümin Gökalp "Araziye 7 yıldızlı otel yapacağım" demişti.

100 bin TL teminat yandı

ÖİB'den ihale bedelini ödemek için 2 kez uzatma süresi alan As Asya, kendisine 15 Mart'a kadar tanınan son süreyi de kullanamayınca, araziyi satın alma şansını kaybetti. ÖİB, şirketin bugüne kadar ödediği 100 bin liralık teminatı yaktı. Para ÖİB'ye irad kaydedildi.

ÖİB şimdi, ihalede en yüksek 2'nci teklifi veren Hasan Sever İnşaat Müteahhitlik Taahhüt Ticaret Limited Şirketi'ni bir yazıyla davet edecek. Bu şirket araziyi alma teklifini yinelerse ÖİB, araziyi ona verecek. Şirket istemezse, ÖİB ihaleyi iptal edecek ve yeniden ihaleye çıkacak. Böylece 2 yıldır devam eden arazi satış süreci yeniden başlayacak. As Asya'nın 303.1 milyon liraya kadar çıktığı çok çekişmeli geçen ihalede, ikinci olan Hasan Sever İnşaat 303 milyon liralık teklif vermişti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 15 Haziran 2009'da, Tekel'in Paşabahçe İçki Fabrikası satışı için çıktığı ihalede sürpriz bir alıcı çıkmış,  Adana  merkezli As Asya isimli şirket 303.1 milyon lira teklif vermişti. İhalede ortaya çıkan ve kimsenin tanımadığı gizemli "As-Asya"nın 50 bin lira sermayeli bir şirket olarak 303.1 milyon lira vererek bu araziyi nasıl satın alacağı tartışma konusu olmuştu.

Kayıplara karıştı

Şirket, 15 Haziran 2009 tarihinden bu yana taşınmazı devralamadı. 2 kez uzatma alarak zaman kazandı. Son aldığı uzatmanın ardından mevzuata göre, 15 Mart 2010 tarihinde ödemeyi yapması ve devri tamamlaması gerekiyordu. Gelişme üzerine kendisiyle konuşmaya çalıştığımız Gökalp'a ulaşmak mümkün olmadı. Sonunda, gizemli şirket As Asya geldiği gibi yeniden gizemli bir şekilde ortadan kayboldu.

'Gizli' İspanyol ortağıyla 7 yıldızlı otel yapacaktı

İSTANBUL'UN en gözde arazilerinden birine rekor fiyat veren gizemli alıcıyı VATAN araştırmıştı. Şirketin borçları ile ilgili çıkan haberlere kızan As Asya'nın sahibi Mümin Gökalp, İspanyol bir grupla anlaştığını, araziye 7 yıldızlı bir otel yapacağını söylemişti. Gökalp araziyle ilgili hislerini ise "Burayı görünce amiyane tabirle tav oldum. Sabaha karşı 2'de gidip karşıdan nasıl görünüyor diye bakıyorum" şeklinde anlatmıştı.

Daha almadan satmaya çalıştı

GEÇTİĞİMİZ ay, As Asya'nın patronu Mümin Gökalp'in henüz devralmadığı Tekel fabrikasını 250 milyon dolara satışa çıkardığı iddiaları gündeme gelmişti. Gökalp'in avukatı bu iddiaları yalanlarken, Gökalp'in sözkonusu taşınmazı kendisine teklif ettiğini belirten Ağaoğlu Grubu'nun sahibi Ali Ağaoğlu'nun "Burası için aracılar vasıtasıyla bize de teklif getirmişler. Grubumuzda arazi geliştirmesinden sorumlu arkadaşlarla görüşmüşler. Bu arazi, bu kadar para etmez. Zaten ihalesi de oldukça yüksek bir rakamdan geçekleşmişti" sözleri basında yeralmıştı.
Gülümhan GÜLTEN / VATAN


Geri Dön