20 / 04 / 2024

Tekfen İnşaat Azerbaycan'ın en yüksek binasını inşa ediyor!

Tekfen İnşaat Azerbaycan'ın en yüksek binasını inşa ediyor!

Üst üste 3 büyük spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak Azerbaycan'ın vitrin projelerine Türkler imza atıyor. Ülkenin en büyük stadını yapan Tekfen, bir yandan da 200 metrelik dev bir gökdelen dikiyor



Gelecek yıl Avrupa Oyunları, 2017'de İslam Dayanışma Oyunları, 2020'de ise Avrupa Futbol Şampiyonası'nın 4 önemli maçına ev sahipliği yapacak Azerbaycan'ı tarihinin en önemli organizasyonlarına Türk şirketler hazırlanıyor. Ülkenin en önemli spor kompleksi olan 68 bin kişi kapasiteli Bakü Olimpiyat Stadyumu'nu üstlenen Tekfen İnşaat, aynı zamanda da bir başka şantiyede Azerbaycan'ın en yüksek binasını yapıyor. İki projeyi de aynı anda sürdüren Tekfen İnşaat, yapıları şubatın ilk günü teslim edecek. 


ESKİDEN PETROL SAHASIYDI 

Tekfen'in yurtdışında yaptığı ilk spor tesisi olan Bakü Olimpiyat Stadyumu, ilk kez 2015'te Bakü'de düzenlenecek Avrupa Oyunları'nın açılışına sahne olacak. 640.5 milyon dolara mal olan proje, 24 ay olarak planlanan sürenin altında tamamlanacak. 20 aya indirilen ve şu anda yüzde 93'ü tamamlanan proje, geçmişte Azerbaycan kamu şirketi SOCAR'ın petrol atık sahası olarak kullanılıyordu. İş kazası olmadan 18 milyon adam/saatlik zaman geçiren projenin kendileri için bir rekor olduğunu söyleyen Tekfen İnşaat Genel Müdürü Levent Kafkaslı, "Her gün işe başlamadan önce güvenlik tedbirleriyle ilgili eğitimimizi hatırlatıyoruz. Şu ana kadar 157 bin adam/saat eğitim verdik" dedi. 


ÜLKENİN EN YÜKSEĞİ OLACAK 

Şubatta teslim edilecek bir diğer çalışma olan SOCAR Tower ise dünyanın en güçlü yapılarından biri sayılacak. Rüzgarlar Kenti olarak bilinen Bakü'de yapılan proje, 200 metrelik yükseklikle ülkenin en büyük binası olacak. 


EYFEL'İN 3 KATI ÇELİK KULLANILDI

Toplam 617 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Bakü Olimpiyat Stadı'nın dış cephesine 24 bin LED ekran yerleştirilecek. Stat, 7 milyon metreküp dolgu alanıyla inşa edildi. Bu, Monaco'nun 3.5 metre doldurulmasıyla eş değer. Everest'in yaklaşık 10 katına denk gelen 80 kilometrelik kazık kullanımının gerçekleştiği projede 21 bin ton çelik kullanıldı. Bir başka deyişle metal mimarinin sembolü Eyfel Kulesi'nin 3 katına denk geliyor. Stadyuma çekilen kabloların uzunluğu ise 2 bin kilometre.



Kerim Ülker-Sabah


Geri Dön