18 / 04 / 2024

Tekfen İnşaat'tan dev yatırım!

Tekfen İnşaat'tan dev yatırım!

Tekfen İnşaat ile HMB - Hallesche Mitteldeutsche Bau AG'nin Fransız Vinci Grubundan Entrepose Contracting ile oluşturduğu Konsorsiyum, Toren Doğalgaz ve Gaz Depo firmaları ile toplam 2 milyar 413 milyon Euro tutarında iki adet sözleşme imzalandı.



Tekfen Holding'in bağlı ortaklarından Tekfen İnşaat ile HMB - Hallesche Mitteldeutsche Bau AG'nin Fransız Vinci Grubundan Entrepose Contracting ile oluşturduğu Konsorsiyum, Mersin-Tarsus Bölgesinde birbirine yakın iki sahada gerçekleştirilecek toplam 4 milyar metreküp kapasiteli Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisleri'nin EPC esasıyla yapımı için yatırım lisans sahibi işverenler olan Toren Doğalgaz Depolama ve Madencilik ve Gaz Depo ve Madencilik firmaları ile toplam 2 milyar 413 milyon Euro tutarında iki adet sözleşme imzalandı. 


Tekfen İnşaat ve HMB - Hallesche Mitteldeutsche Bau AG'nin konu sözleşmelerdeki toplam payı 723 milyon Euro. Projenin 5 yıl içerisinde fiilen tamamlaması planlanmıştır. 


Tekfen Holding'in KAP açıklaması;

Bağlı ortaklıklarımızdan Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş. ile HMB - Hallesche Mitteldeutsche Bau AG'nin Fransız Vinci Grubundan Entrepose Contracting ile oluşturduğu Konsorsiyum, Mersin-Tarsus Bölgesinde birbirine yakın iki sahada gerçekleştirilecek toplam 4 (dört) milyar metreküp (4 bcm) kapasiteli Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisleri'nin EPC (Mühendislik-Tedarik-Yapım-İşletmeye Alma) esasıyla  yapımı için yatırım lisans sahibi işverenler olan Toren Doğalgaz Depolama ve Madencilik A.Ş. ve Gaz Depo ve Madencilik A.Ş. firmaları ile toplam 2.413.000.000.- Euro (ikimilyardörtyüzonüç milyon Avro) tutarında iki adet Sözleşme imzalamıştır. Grup şirketlerimiz Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş. ve HMB - Hallesche Mitteldeutsche Bau AG'nin konu sözleşmelerdeki toplam payı 723.000.000.- Euro (yediyüzyirmiüç milyon Avro)'dur. Konu sözleşmeler kapsamındaki işlere,  işveren şirketler tarafından ilgili proje finansmanının sağlanması üzerine başlanacak olup  Grup şirketlerimizin Konsorsiyum içindeki iş kapsamlarını işlerin başlamasını takiben 5 yıl içerisinde fiilen tamamlaması planlanmıştır. 


Emlakkulisi.com



Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


Tekfen Holding'in bağlı ortaklığı Tekfen İnşaat'ın yer aldığı konsorsiyum Mersin-Tarsus'ta yeraltı doğalgaz depolama tesisleri işine yönelik 2.4 milyar euro tutarında iki sözleşme imzaladı.


KAP'a yapılan açıklamaya göre Tekfen'in grup şirketleri Tekfen İnşaat ve HMB'nin sözleşmelerdeki toplam payı 723 milyon euro olacak.

Tekfen'den KAP'a yapılan açıklamaya göre, Tekfen İnşaat ile HMB'nin (Hallesche Mitteldeutsche Bau AG) Fransız Vinci Grubu'ndan Entrepose Contracting ile oluşturduğu konsorsiyum Mersin-Tarsus bölgesinde birbirine yakın iki sahada gerçekleştirilecek toplam dört milyar metreküp kapasiteli yeraltı doğalgaz depolama tesislerinin mühendislik-tedarik-yapım-işletmeye alma esasıyla yapımı için toplam 2.4 milyar euro tutarında iki sözleşme imzaladı.


Sözleşmeler kapsamındaki işlere, işveren şirketler Toren Doğalgaz Depolama ve Gaz Depo ve Madencilik tarafından proje finansmanının sağlanması üzerine başlanacağı belirtilen açıklamaya göre, grup şirketlerinin iş kapsamlarının işlerin başlamasını takiben beş yıl içerisinde fiilen tamamlaması planlanıyor.


Açıklamanın ardından Tekfen hisseleri saat 0945'te yüzde 5.58 primle 8.13 liradan işlem görüyor. BIST-100 ise yüzde 0.56 satıcılı.


Hürriyet 


Haber Ekomomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı


Moody Viıı not indiriminin etkilerini üzerinden atmaya çalışan piyasalarda toparlanma görüldü. Hafta boyunca ise FED'in farklı isimlerinden gelen açıklamalar takip edildi. Bundan sonraki süreçte, Fitch'in not değerlendirmesi ve FED'in faiz karan izlenecek. Böyle bir ortamda aracı kurumlar ise hisse önerilerinde değişiklik yapmadı. 


Geçen hafta piyasaların, Moody's'in kararıyla dalgalanma yaşasa da toparlanma eğilime girdiği görüldü. FED'den ise hafta boyunca açıklamalar geldi. FED Başkanı Janet Yellen, bankanın hisse senedi ve tahvil alımlarının gelecekteki durgunluklarda yardımcı olabileceğine işaret ederken FOMC üyesi Jerome Powell ise kademeli faiz artışının uygun olabileceğini ancak bunun verilere bağlı olması gerektiğini söyledi. Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari ise faiz artırımı için aceleye gerek olmadığını dile getirdi. Bu süreçte gözler, FED'in faiz adımlarında ve Fitch'in kredi değerlendirmesinde olacak. 


Aracı kurumlar geçen hafta, BİST-30 Endeksine dâhil olan şirketler için tavsiyelerinde değişikliğe gitmedi ve şirket haberleri takip edildi. Moody's, Türkiye'nin kredi notunu Baa3'ten Bal'e indirmesinin ardından sekiz Türk şirketinin kredi notları için gözden geçirmeyi de tamamladı. Kuruluş, bu sekiz şirket içinde BİST-30 listesinde yer alan Koç Holding, Coca Cola İçecek ve Turkcell'in kredi notlarını 'durağan' görünüm ile Baa3 olarak teyit etti. Şişecam ve Tüpraş'ın kredi notlarını Bal, temerrüt olasılığı notlarını Bal-PD olarak teyit eden Moody's, tüm notlar için görünümün 'durağan' olduğunu belirtti. 


Bir diğer haber ise Tekfen'den geldi. Tekfen Holding'in içinde bulunduğu konsorsiyum, MersinTarsus bölgesinde yapımı planlanan yeraltı doğalgaz depolama tesisi için 4 milyar Euro değerinde EPC anlaşması imzaladı. 

Projede Tekfen'in payı 723 milyon Euro olacak. Sözleşme kapsamındaki işler, işveren şirketler olan Tören Doğalgaz Depolama ve Madencilik ile Gaz Depo ve Madencilik'in ilgili projenin finansmanını sağlamasıyla başlanacak. Projenin, başlamasını takiben beş yıl içinde tamamlan mas ı planlanıyor. 

Geçen haftanın son haberi, Kardemir cephesindendi. 2015'deki üretiminin yüzde 53'ü kütük ürünlerinden oluşan Kardemir, küresel piyasalarda yaşanan düşük çelik fiyatları sebebiyle kütük ürünlerinde 10 dolarlık indirime gitti. Bu rakamın önceki fiyatlara göre yüzde 2-3'lük indirime denk geldiği ifade ediliyor. 



Ekomomist 



Geri Dön