20 / 04 / 2024

Tekirdağ konutta İstanbul’a fark attı!

Tekirdağ konutta İstanbul’a fark attı!

Türkiye genelinde Eylül ayında konut fiyatları yüzde 2 ile en çok Tekirdağ’da arttı. Ancak İstanbul’un iki yakasında markalı konut fiyatları geriye gitti



TÜRKİYE İş Bankası’nın desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan ve Türkiye genelinde 68 şehri kapsayan endekse göre, Eylül ayında satılık konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.26, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.45 artış gösterdi. Bu dönemde, Tekirdağ yüzde 2’lik artışla fiyatların en çok yükseldiği il oldu. Giresun yüzde 1.64 ile konut fiyatlarının en çok azaldığı il oldu.


Kiralık konut fiyatları ise Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.33, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.76 yükseldi.Eylül ayında Bursa‘da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.29 artarak kiraların en çok yükseldiği il oldu. Bilecik’te de kiralar yüzde 2 geri gitti.

Yeni konut ucuzladı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.24 artış oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.79 yükseliş yaşandı. Endekse göre, İstanbul’daki markalı konut projelerinde konut fiyatları geriye gitti. Anadolu yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.11, Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.36 azalma oldu.

Rapora göre, konut fiyatları küçük dairelerde yükselişini sürdürürken 3+1 ve üzeri, başka bir deyişle 120 metrekareden büyük konutlarda fiyatların gerilediği gözlemlendi.

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Eylül ayında peşinat kullanım oranı yüzde 34, banka kredisi kullanım oranı yüzde 29 ve senet kullanım oranı yüzde 37 olarak gerçekleşti.

Yabancıya satış azaldı

TÜRKİYE’DE yaşanan darbe girişimi ve terör saldırıları konut satışlarını çok fazla etkilemedi ancak yabancıya satışta önemli ölçüde yavaşlama yaşattı. Eylül ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 22’si yabancı yatırımcılara yapıldı. Bu oran, 2016 içinde ortalama yüzde 35’ler seviyesindeydi. Yabancıların tercih 1+1 dairelerden yana oldu. 


Vatan 


Geri Dön