18 / 04 / 2024

Tekirdağ son 40 yılda en hızlı büyüyen şehir unvanına sahip!

Tekirdağ son 40 yılda en hızlı büyüyen şehir unvanına sahip!

Tekirdağ, yabancı sermaye gücü ve katma değerli üretim modelleriyle öne çıkıyor. Son 40 yılda sanayileşme ve nüfus artışına göre en hızlı büyüyen şehir unvanına sahip Tekirdağ, yeni fırsatlar peşinde



Türkiye ekonomisinde sanayi ve tarımın en güçlü oyuncuları arasında yer alan Tekirdağ, yabancı sermaye gücü, dev limanları ve katma değerli üretim modelleriyle rakiplerinden ayrışıyor. Çerkezköy ve Çorlu gibi güçlü sanayi ilçelerine sahip olan şehirde tarım sektörü de son yılların gözdesi olmuş durumda. Özellikle endüstriyel tarımda ilerleyen şehir, ayçiçeği ve buğdayda ciddi bir potansiyel vaad ediyor. Son 40 yılda en hızlı sanayileşen ve nüfus artış oranına göre en hızlı nüfusu artan birinci il pozisyonunda olan Tekirdağ şimdi yeni fırsatları kovalıyor. İstanbul'a yakınlığıyla dikkat çeken ve dünyanın sayılı sanayi tesislerini barındıran Tekirdağ, Marmara sanayisinin Ar-Ge üssü gibi çalışıyor. Şehrin en önemli avantajlarının başında ise kalifiye iş gücü geliyor. Şehir yabancı Ar-Ge mühendisi istihdamında İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Son verilere göre Tekirdağ genelindeki sanayi tesislerinde 250'den fazla farklı ülkeden gelen Ar-Ge elemanı çalışıyor. Bu ülkelerin içinde küresel krizin yoğun etki alanında bulunan İtalya, İspanya ve Portekiz geliyor. Öte yandan Tekirdağ 2015 Eylül ayında 55.6 milyon dolarlık, bu yılın ocak-eylül döneminde ise 486 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Şehir bu rakamlarla bölgede en yüksek ihracat yapan il oldu. Tekirdağ'ın toprakları da oldukça verimli. Uçsuz bucaksız düz ve yeşil ovalara sahip olan şehir, Türkiye'nin tarım ambarlarından birini oluşturuyor. Türkiye'nin yağlık ayçiçek ve buğday üretiminin büyük bölümünü de bu il karşılıyor. Tekirdağ'ın batısında Malkara ve Hayrabolu ilçelerinde tarım ve hayvancılığın ekonomi değeri de oldukça yüksek. Tekirdağ ilinin doğusu, Çorlu, Ergene, Çerkezköy, Kapaklı ilçeleri bölgesinde sanayi, endüstri ve tarım ekonomisi ciddi potansiyele sahip. Özellikle Çorlu, Ergene, Çerkezköy ve Kapaklı ilçeleri burada bulunan yüzlerce fabrika arasında endüstriyel tarımda ciddi bir sektör olarak yerini almış durumda. Tekirdağ merkezdeki başlıca tarım ürünleri ayçiçeği ve buğday. Buna paralel olarak un ve yağ sanayisi gelişiyor. Diğer başlıca tarım ürünleri ise kiraz ve kuru soğan olarak sıralanabilir. 


ULAŞIM AVANTAJI VAR 

Tekirdağ'ı rakiplerinden ayıran bir diğer özelliğinin ise ulaşım imkânları olduğunu söyleyebiliriz. Tekirdağ ilinin Marmara denizine 135 km kıyısı olması ve çeşitli amaçlarla kullanılan birçok iskeleye sahip olması, il genelinden yapılan deniz ticaretini artırıyor. Tekirdağ il sınırları içerisinde 2 adet dış ticaret limanı mevcut. Ayrıca Barbaros beldesinde de bir adet 2 milyon 500 bin konteynır kapasiteli liman inşaatı şehrin diğer avantajarı. 


ÇERKEZKÖY SANAYİDE GÜÇLÜ 

Türkiye'nin en çok patent alan OSB'leri arasındaki sıralamanın zirvesine son dönemde hızlı sanayileşmesi ile dikkat çeken Çerkezköy OSB yerleşti. Bölgede faaliyet gösteren sanayiciler 2014'te yıllık 520 patent ve faydalı buluş alarak neredeyse hergün yeni birkaç buluşa imza atmış oldu. Arçelik BSH ve Hema gibi kuruluşlar ise hem Ar-Ge hem de istihdam deposu durumunda. Patentli üretiminin yüzde 30'unun tek başına gerçekleştiren bu üç firma toplamda 10 bin kişiye de iş imkânı sağlıyor. Çerkezköy OSB altyapı yatırımlarıyla da fark yaratıyor. Ulaşım da şehrin bir diğer önemli avantajı. Çerkezköy OSB, D-100 Karayoluna 35, TEM Otoyolu'na ise 15, Tekirdağ Limanı'na 75, Atatürk Havalimanı'na ise 90 km uzaklıkta bulunuyor. 


TRAKYA'NIN AR-GE ÜSSÜ

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) son dönemde teknopark ve yeni mühendislik fakültesi yatırımlarıyla dikkat çekti. 50'den fazla KOBİ'nin ortak proje yürüttüğü NKÜ Teknopark'ta ilaçtan gıda ve tekstil sanayisine kadar çok sayıda sektöre ilişkin çalışmalar yürütülüyor. Bunun yanı sıra ek bina yatırımlarıyla genişletilen Çorlu Mühendislik Fakültesi şehrin en önemli Ar-Ge merkezlerinden biri durumunda. Hızla gelişen fakültenin şu an 3 bine yaklaşan öğrenci sayısı ve 100 civarında akademik kadrosu bulunuyor. Hedefte Çorlu Mühendislik Fakültesi Kampusu'nu Trakya'nın en önemli Ar-Ge merkezi haline getirmek var. 


GÖRMEDEN DÖNMEYİN


RÜSTEM PAŞA CAMİSİ 

 Ertuğrul Mahallesinde Mimar Sinan Caddesi üzerinde. 1553 yılında Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırıldı. Mimar Sinan'ın eseri. 1841'de Abdülmecit tarafından tamir ettirildi ve 5 sütunlu mermer şadırvanı yaptırıldı. Kütüphanesi 1991'de restore edildi. 


MİRLİVA HÜSEYİN PAŞA CAMİSİ 

 Merkez ilçeye bağlı İnecik köyünde yer alıyor. 1498 yılında yapıldı. Ters "T" planlı. 


GAZİ ÖMER BEY TÜRBESİ 

 Malkara ilçesinde yer alıyor. Türbesi kendi adı ile anılan caminin bahçesinde. 


TEKİRDAĞ ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ 

 Bina ilk Cumhuriyet döneminde Vali Konağı olarak yaptırıldı. Müzenin bünyesinde taş eserler, arkeolojik eserler ve etnoğrafik eserler salonu ile eski Tekirdağ odası yer alıyor. Bu salonlarda İ.Ö 4.500 yılı buluntularından günümüze kadar gelen kültür varlıkları teşhir edilyor. 


NAMIK KEMAL EVİ 

Vatan şairi Namık Kemal' in 1840'ta Tekirdağ'da doğduğu evin yakın çevresinde eski Tekirdağ evleri örnek alınarak, Namık Kemal' in hatırasına Tekirdağ Namık Kemal Derneği tarafından 1993 yılında yaptırıldı. 


RAKOCZİ MÜZESİ 

 Barbaros Caddesi üzerinde eski bir Türk evi olan bina 1676- 1735 arasında yaşayıp, son yıllarını Tekirdağ'da geçiren Erdel Prensi ve Macar Halk Kurtuluş Kahramanı 2. Rakoczy French'in anılarına izafeten Macar hükümetince müze olarak düzenlendi.


Sabah


Geri Dön