20 / 04 / 2024

Tekirdağ'dak tarihi beş köy restore edilerek turizme açılacak!

Tekirdağ'dak tarihi beş köy restore edilerek turizme açılacak!

Tekirdağ’daki ‘Miras Yolu’ projesi kapsamında bölgedeki tarihi beş köy restore edilerek turizme açılacak.



Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ‘Miras Yolu’ projesi ile kültürel bir dönüşüm başlattı. Proje kapsamında tarihi ve kültürel değeri olan birbirine yakın 5 köyde yer alan tescilli yapılar restore ediliyor. İstanbul’a 2 saatlik mesafede Safranbolu, Beypazarı, Cumalıkızık gibi yeni bir turizm destinasyonu oluşturuluyor. Tarihi evleri, endemik bitki örtüsü, koyları ile dikkat çeken bölge, Trakya’nın incisi olmaya aday gösteriliyor. Bir ‘mübadele müzesi’nin de hayata geçirileceği proje bölgesini Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile gezdik.


ANFORALARI İLE MEŞHURDU

Geçmişi milattan önce 2000’lere kadar giden Helenistik ve Bizans döneminde en parlak dönemlerini yaşayan Uçmakdere’den Melen’e kadar uzanan yaklaşık 10 kilometrelik güzergah ‘Miras Yolu’ olarak kentsel sit alanı ilan edildi. Rumlarla Türklerin mübadele yıllarına kadar beraber yaşadıkları köylerde ağırlıklı olarak bağcılık, tütün ve ipekböceği yetiştiriciliği yapılıyordu. Ganos (Gaziköy) özellikle Bizans döneminde şarapları ile ün kazanırken, bu yörede yapılan anforalar da tüm Akdeniz yöresinde kullanılıyordu.


DOĞASEVERLER VAZGEÇEMEZ

İçinde 5 tarihi köyün bulunduğu projede 100’e yakın altı taş, üstü ahşap tipte sivil mimari örneği ev ile kilise, cami, hamam ve manastır restore ediliyor. Köylülerden restorasyon için ücret talep edilmiyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi restorasyon bedellerini üstleniyor. Her köyde restorasyon atölyeleri oluşturularak, daha sonraki onarımların da bu atölyelerde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Sadece tarihi evleri, sokakları değil, kültürel yeme-içme mekânları, ipekböceği gibi unutulmaya yüz tutmuş somut olmayan kültür mirasları da projeye dahil edildi. Yine güzergâh üzerinde bir yamaç paraşütü pisti ile ‘trekking’ (dağ yürüyüşü) parkuru oluşturuldu. ‘Miras Yolu’ projesi içinde Uçmakdere, Gaziköy, Güzelköy, Eriklice ve Tepeköy yer alıyor.


TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KADİR ALBAYRAK: ‘EKOKÖY OLUŞTURACAĞIZ’

“Geçmişten gelen 6 bin yıllık yerleşim yeri olan bölgeler buralar. Rumlar, Ermeniler, Türkler bu bölgede kardeşçe yaşamış. Bizim amacımız bu bölgeyi ekoköy yapmak. Tarihi yapıları restore edip turizme kazandıracağız. Mübadele yıllarının çok iyi anlatılması gerekiyor. O nedenle bir mübadele müzesi kuracağız.”


Köysel Dönüşüm çalışmaları başlıyor!


 Hürriyet 


Geri Dön