18 / 04 / 2024

Tekirdağ'daki çeşmeler kurtarılmayı bekliyor!

Tekirdağ'daki çeşmeler kurtarılmayı bekliyor!

Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Tekirdağ'da, Osmanlı döneminden kalma asırlık çeşmeler yok olmaya yüz tuttu



Tekirdağ Müzesi'nin envanterindeki kayıtlara göre, en eskisi, 10 asır önce yapılmış olan ve il genelinde 41 tane bulunan çeşmeler, bakımsızlıktan atıl halde kaldı. Tekirdağ Kültürel ve Doğa Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Arkeolog Akif Işın, çok sayıda tarihi çeşmenin ağır tahribata uğradığını ve yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Tekirdağ'da bugüne kadar Özel İdare ve Belediye tarafından çeşmelerin kurtarılmasıyla ilgili proje, röleve, bakım, restorasyon ve çevre düzenlemesi olmadığını ifade eden Işın, "Bakanlığın taşınmaz kültür varlıkları için oluşturduğu fon, bürokratik kararlılık ortaya konularak kullanılmalı ve atıl kalan tarihi çeşmeler kurtarılmalıdır" dedi.

KAYNAKLARIN KULLANIMI
Yıllar önce yapılan çalışmayla, çeşmelerin kitabeleri incelenerek müze müdürlüğü kayıtlarına geçirildiğini belirten Akif Işın, şunları kaydetti: "Bu konuda, kesin kararlı olmak gerekiyor. Bu görev, İl Özel İdaresi ile Belediyenin. Dönemin önemli kişileri tarafından yaptırılan bu çeşmelerin her birinin ayrı bir hikayesi ve anlamı var. Şehir merkezindeki Peştemalcı Caddesi girişinde bulunan çeşme, Osmanlı mimarisini yansıtan ve erken dönemlerde yapılan bir çeşmedir. Şehitlerin anısına yaklaşık 10 asır önce inşa edilmiştir. Bugün ise beton binaların arasında ayakta kalma mücadelesi veriyor." Tekirdağ'da çeşmelerin kurtarılması ve onarılması için yıllardır hiçbir işlem yapılmadığını ileri süren Işın, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, emlak vergilerinin yüzde 10'unu taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve restore edilmesi için fona ayırıyor. Bu paralar, İl özel idareleri ile belediyelere aktarılıyor. İl özel idaresi ve belediye de sorumluluk alanında bulunan taşınmazların korunması için fona aktarılan paraları bu yönde kullanması gerekir" şeklinde konuştu.

MÜZE'NİN GÖREVİ TESPİT ETMEK
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Nejat Önder Öztürk yaptığı açıklamada, müze envanterlerinde, il genelinde Osmanlı döneminden kalan 41 tescilli çeşme bulunduğunu bildirdi. Öztürk, müzenin, tespit görevi yaptığını ifade ederek, taşınmaz kültür varlıkları hakkında her türlü çalışmanın Anıtlar Kurulu Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını söyledi.

Taşınmaz kültür varlıklarının korunması için oluşturulan fonun, il özel idareleri ile belediyeler tarafından kullanılabildiğini aktaran Öztürk, "Müzemizin kayıtlarına baktığımızda 41 tescilli çeşme eserini görüyoruz. Bunlarla ilgili tüm bilgiler bizde mevcut. Fotoğrafları var. Nerede bulunduklarını biliyoruz. Ancak bakım, onarım ve çevre düzenlemesi işi, İl Özel İdareler ile belediyelerin. İl genelinde tamamen kayıp olan Osmanlı dönemi çeşmesi yok, ancak hasarlı ve atıl çeşmelere rastlamak mümkün" şeklinde konuştu.
AA


Geri Dön