28 / 03 / 2024

Teknik Yapı 2016'da 5 yeni projeyi satışa sunacak!

Teknik Yapı 2016'da 5 yeni projeyi satışa sunacak!

2016 Teknik Yapı için Anadolu'ya açılım yılı olacak. Şirket, yılın ilk çeyreğinde Anadolu'daki ilk durağı Denizli'de 1500 dairelik projesini satışa sunacak.



TEKNİK Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, tek partili bir hükümetin kurulmasının inşaat sektörüne 2004'deki gibi bir ivme kazandıracağını ancak 2016 yılının asıl belirleyicisinin faiz oranları olacağını söylüyor. Durbakayım, "Eğer mortgage yasası tam işlerliğe kavuşursa konut kredilerindeki faiz oranı aylık bazda yüzde 0,60- 0,70 seviyelerine inebilir. Dolayısıyla konut alıcılarının üzerindeki yük büyük ölçüde kalkar" diyor. Durbakayım, 2016'nın ilk çeyreğinde 1.500 daireden oluşan Denizli ve 830 daireden oluşan Fikirtepe 3. Ada projelerini satışa sunacaklarını sözlerine ekliyor. 


Gayrimenkul sektörü 2015 yılını nasıl geçirdi, yılın kısa bir değerlendirmesini yapar mısınız?

2015 yılına seçimler damga vurdu. Yılın 2'nci ve 4'üncü çeyreğine giriş dönemine rastlayan seçimler söz konusu aylardaki satışların performansını olumsuz etkiledi. Buna rağmen seçim öncesi tedbirini alan ve hazırlıklı olan sektör yeni projeler ve kampanyalar ile söz konusu dönemlerde ortaya çıkan boşluğu çok iyi doldurdu. Bastırılmış taleplerin de serbest kalmasıyla birlikte yılın son çeyreğinde ivme kazanan konut satışları tarihi bir rekora doğru son adımları attı. Bunun doğal bir sonucu olarak da kasım ve aralık aylarında yüz bin adetin üzerinde satış olmasını; yıl bazında ise bir milyon 250 binin üzerinde bir konut satış adedi yakalayarak geçen yılın tamamında gerçekleşen 1 milyon 165 bin adetlik satışı aşarak rekor kırmayı ümit ediyoruz. 


Teknik Yapı açısında 2015 nasıl bir sene oldu, hedeflerinize ulaşabildiniz mi? 

2015 yılında seçim olacağını düşünerek hazırlık yapmıştık. Bir diğer önemli hazırlığımız ise bir veya iki yeni projenin lansmanıydı. Fikirtepe'de gerçekleştirdiğimiz Concord İstanbul'un ikinci adasını planlara dahildi. Denizli'de kazandığımız ihale ise hedeflerimizi bir adım öteye taşıdı. Bu yıl içindeki önemli bir hazırlığımız ise Halkalıda gerçekleştirdiğimiz Metropark projemizin teslimiydi. Teknik Yapı'dan daire alanların güveni haklı çıkardık ve daire teslimlerine Aralık 2015 itibariyle başladık. Satış hedeflerimiz ise yıl içindeki büyük dalgalanmalardan etkilenmeden istikrarlı bir şekilde devam etti. 


2016 yılına dair beklentileriniz nasıl. 2016'da sektörü etkileyecek gelişmeler neler olacak? 

SEÇİM sonrası tek partili bir hükümetin kurulması, inşaat sektörüne 2004'deki gibi bir ivme kazandıracaktır ama 2016 yılının belirleyicisi faiz oranları olacaktır. 2015'i aylık yüzde 1-1,2 seviyelerindeki faiz oranları ile kapatacak gibi görünüyoruz. Eğer mortgage yasası tam işlerliğe kavuşursa konut kredilerindeki faiz oranı aylık bazda yüzde 0,60- 0,70 seviyelerine inebilir. Dolayısıyla konut alıcılarının üzerindeki yük büyük ölçüde kalkar. Diğer taraftan 2016'daki satışlar 2015 yılından içerik olarak da ayrılacaktır. 


2014 ve 2015 yıllarında gerçekleşen konut satışlarının büyük bir kısmı mevcut projelerdeki dairelerin satışlarıydı. Gelecek yıl ise art arda çıkmasını beklediğimiz yeni projelerdeki dairelerin satışlarına tanık olabiliriz. Mütekabiliyet yasasının ise yeni bir sürece girmesini ve yabancıya gerçekleştirilen satışların 2016'da katlanarak büyümesini bekliyoruz. Ancak burada hem tüketici hem de üretici olarak bazı beklentilerimiz var. Yabancı bireysel yatırımcı müktesep hakkının korunmasını ve vatandaşlık haklarının kalıcı olmasını istiyor. Biz üreticiler ise yabancıya yaptığımız satışların ihracat kapsamına alınmasını ve vergi iadesinden faydalanmak istiyoruz. 2016'nın yabancılar açısından başka bir önemi var. Bireysel yabancı yatırımcının yanı sıra, kurumsal yabancı yatırımcıların da Türk gayrimenkul piyasasını yakından takip ettiğini biliyoruz. Direkt yabancı yatırımları kapsamında bu kurumsal yatırımcıların gelebilmesi için makroekonomik adımların kararlı bir şekilde atılması gerekmektedir. Cari açık, enflasyon hedefleri gibi ekonomik verilerin iyileşmesi de bu kapsamda önem kazanmaktadır. Tabi 2016 için beklentilerimiz de var. 


Hükümetin kurulmasıyla birlikte revizyondan geçen ve deposunu £ dolduran sektörümüzün kazasız belasız yol alması için, izleyeceği rotadaki hava şartlarının belirlenmesi ve netleşmesini bekliyoruz. Bu kapsamda yeni ekonomi yönetiminin kentsel dönüşüm, KDV, harçlar, imar mevzuatı, mütekabiliyet gibi sektördeki ana çarkların gözden geçirilmesini; başta yabancı yatırımcılar olmak üzere konut alıcılarının geçici iyimserlik havasından çıkarak, gayrimenkul sektörünün yine en güvenli liman olduğuna ikna edilmesi için bürokrasinin eski işlerliğine kavuşmasını umuyoruz. 


Yeni yılda 5 yeni butik projeyi satışa sunacağız 


Sizin şirket olarak 2016'ya dair hedefleriniz nasıl? 2016'da hayata geçilmeyi planladığınız yeni yatırımlar var mı, bahseder misiniz? 

2016 ile birlikte genel seçim öncesinde incelediğimiz projeleri devreye almak ve yıla hızlı bir giriş yapmayı planlıyoruz. Halkalı'da 1.412 dairelik Metropark ve Fikirtepe'de Concord İstanbul projelerinde satışlarını sürerken, yılın ilk çeyreğinde 1.500 daireden oluşan Denizli ve 830 daireden oluşan Fikirtepe 3. Ada projelerini satışa sunmayı hedefliyoruz. Kadıköy' deki Suadiye Sahil projesi ile Bağdat Caddesinde yer alan 5 ayrı butik projenin satışlarına da hazırlık yapıyoruz. Ayrıca 3 yıl önce inşaatına başladığımız Metropark projesini de teslim edeceğiz. 


Akşam Future&Trends Emlak



Haber Milliyet Business Türkiye ekinde şu şekilde yer aldı;


2015 yılını planladıkları gibi proje lansmanı ve tamamlanan projelerde teslimlerle kapattıklarını belirten Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, 2016'ya hızlı bir giriş yapacaklarını söyledi Hazırlıklarını 2015'te yapılacak seçimleri de hesaba katarak yaptıklarını ve bu nedenle dalgalanmalardan etkilenmediklerini anlatan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2016'da yeni projeleri devreye alarak yeni yıla hızlı başlayacaklarını söyledi. 

Durbakayım, geride bırakılacak yıl için, şu değerlendirmeyi yaptı: "2015 yılında iki proje lansman planımız vardı. Fikirtepe'de gerçekleştirdiğimiz Concord istanbul'un ikinci adası da bu plana dahildi. Denizli'de kazandığımız ihale ise hedeflerimizi bir adım öteye taşıdı. Bu yıl içindeki önemli bir hazırlığımız ise Halkalı'da gerçekleştirdiğimiz Metropark projemizin teslimiydi. 

Teknik Yapı'dan daire alanların güvenini haklı çıkardık ve daire teslimlerine Aralık 2015 itibariyle başladık. Satış hedeflerimiz ise yıl içindeki büyük dalgalanmalardan etkilenmeden istikrarlı bir şekilde devam etti." 


'Denizli geliyor!' 


2016 ile birlikte genel seçimler öncesinde inceledikleri projeleri devreye almayı planladıklarını vurgulayan Durbakayım, şunları söyledi: "Yılın ilk çeyreğinde 1500 daireden oluşan Denizli ve 830 daireden oluşan 'Fikirtepe 3. Ada' projelerini satışa sunmayı hedefliyoruz. 


Kadıköy'deki 'Suadiye Sahil' projesi ile Bağdat Caddesi'nde yer alan 5 ayrı butik projenin satışlarına da hazırlık yapıyoruz. Bizim için 2016 yılının en güzel taraflarından biri de, her zamanki gibi taahhütlerimizi yerine getirerek 3 yıl önce inşaatına başladığımız Metropark projesinin tamamını teslim etmek olacak. Cadde projelerinin de büyük kısırımı yıl sonuna doğru teslim etmeyi hedefliyoruz." 


'Yılı faizler belirler' 


2015 yılında özellikle seçimlerle ilgili olarak tedbirini önceden alan firmaların yılı kayıpsız kapattığını ve etkilenmediğini belirten Durbakayım, 2016 yılının belirleyicisinin ise faiz oranları olacağını ifade etti. Durbakayım, şöyle konuştu: "Kasım ve aralık aylarında 100 


'HAVA ŞARTLARI NETLEŞMELİ' 


2016'daki satışların 2015 yılından içerik olarak ayrılacağını ve yeni projelerdeki dairelerin satışlarına tanık olunacağını belirten Nazmi Durbakayım, sektör olarak yeni hükümetten beklentilerinin olduğunu dile getirdi. Durbakayım, şunları söyledi: "Tabii 2016 için beklentilerimiz de var. Hükümetin kurulmasıyla birlikte revizyondan geçen ve deposunu dolduran sektörümüzün kazasız belasız yol alması için, izleyeceği rotadaki hava şartlarının belirlenmesi ve netleşmesini bekliyoruz. 

Bu kapsamda yeni ekonomi yönetiminin kentsel dönüşüm, KDV, harçlar, imar mevzuatı, mütekabiliyet gibi sektördeki ana çarkların gözden geçirilmesini; başta yabancı yatırımcılar olmak üzere konut alıcılarının geçici iyimserlik havasından çıkarak, gayrimenkul sektörünün yine en güvenli liman olduğuna ikna edilmesi için bürokrasinin eski işlerliğine kavuşmasını umuyoruz." bin adetin üzerinde satış olmasını; yıl bazında ise 1 milyon 250 binin üzerinde bir konut satış adedi yakalayarak geçen yılın tamamında gerçekleşen 1 milyon 165 bin adetlik satışı aşarak rekor kırmayı ümit ediyoruz. Seçim sonrası tek partili bir hükümetin kurulması, inşaat sektörüne 2004'teki gibi bir ivme kazandıracaktır ama 2016 yılının belirleyicisi faiz oranları olacaktır. 2015'i aylık yüzde 1-1.2 seviyelerindeki faiz oranlan ile kapatacak gibi görünüyoruz. Eğer mortgage yasası tam işlerliğe kavuşursa konut kredilerindeki faiz oranı aylık bazda yüzde 0.60-0.70 seviyelerine inebilir. Dolayısıyla konut alıcılarının üzerindeki yük büyük ölçüde kalkar." 


Milliyet Business Türkiye



Haber Posta Ek'te şöyle yer aldı;



Teknik Yapı, İstanbul TuzLa'da hayata geçirdiği 5 bin 79 ünitelik Evora İstanbul modelini Emlak Konut GYO ile Denizli'ye taşıyacak. Fikirte'de 3. projeye start verecek olan şirket, Bağdat Caddesinde de butik projeler üretecek Bağdat Caddesi ve Erenköy'de doğan Teknik Yapı, Anadolu yakasında hayata geçirdiği birçok projenin ardından 2013 yılında Metropark projesiyle Avrupa yakasına projelerini taşımıştı. Teknik Yapı 2015 yılında Emlak Konut GYO'nun Denizli'de satışa çıkardığı arsa ihalesini kazanarak, 2016'da Denizli projesiyle Anadolu kentlerine açılacak. 

2015 teslim yılı oldu 


2015 yılına seçim olacağını düşünerek hazırlıklı girdiklerini söyleyen Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, 2015 yılında Fikirtepe'de gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm projesi Concord istanbul'un ikinci adasının lansmanını yaptıklannı hatırlattı. Denizli'de kazandıkları Emlak Konut GYO'nun arsa ihalesinin ise Teknik Yapı'nın hedeflerini bir adım öteye taşıdığını vurgulayan Nazmi Durbakayım, "Bu yıl içindeki önemli bir hazırlığımız ise Halkalı'da gerçekleştirdiğimiz Metropark projemizin teslimiydi. Teknik Yapı'dan daire alanlann güveni haklı çıkardık ve daire teslimlerine Aralık 2015 itibariyle başladık. Satış hedeflerimiz ise yıl içindeki büyük dalgalanmalardan etkilenmeden istikrarlı bir şekilde devam etti" diye konuştu. 

Yeni projeler 


2016 ile birlikte seçimler öncesinde inceledikleri projeleri devreye almak ve yıla hızlı bir giriş yapmayı planladıklannı açıklayan Nazmi Durbakayım, "Halkalı da bin 412 dairelik Metropark ve Fikirtepe'de iki adadan oluşan bin 185 dairelik Concord İstanbul projelerindeki satışlan sürdürürken, yılın ilk çeyreğinde bin 500 daireden oluşan Denizli ve 830 daireden oluşan Fikirtepe 3. Ada projelerini satışa sunmayı hedefliyoruz" dedi. Nazmi Durbakayım, Kadıköy'deki Suadiye Sahil projesi ile Bağdat Caddesi nde yer alan 5 ayn butik projenin satışlanna da hazırlık yaptıklannı ifade etti. 

Evora İstanbul modeli Denizli'ye 


İstanbul'da l'e 3 kazandıran Evora İstanbul projesini Denizli'ye taşıyacak olan Teknik Yapı, bin 500 konutluk karma projeyi 2016'nın ilk çeyreğinde satışa sunmayı planlıyor. Emlak Konut ile 'arsa satışı karşılığı gelir paylaşım' modeli kapsamında inşa edilecek proje, Denizli'nin merkezinde 115 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 1.500 bağımsız birimden oluşan karma bir proje olacak. Denizli projesi yaklaşık 600 milyon TL büyüklüğünde olacak. Nazmi Durbakayım "Denizli projemiz; altısı konut, ikisi ticaret, ikisi park ve ikisi eğitim adasından oluşan toplam 12 adadan oluşuyor. 


Rezidans dairelerin ağırlıkta olacağı proje, home ofisleri, park alışveriş caddesi ile kendi kendine yetecek bir yerleşim ünitesi oluşturacak. Projede geniş balkonlan, büyük oturum alanlan bulunan 1+1,2+1,3+1 ve 4+1 tipi rezidans daireler yer alacak" diye konuştu. 


Kadıköy ve Bağdat Caddesi'nde yer alan yüzlerce binanın dönüşümüne katkı yapan Teknik Yapı'nın Fikirtepe'deki dönüşüm projesi Concord İstanbul, Sign of the City yarışması kapsamında 'En İyi Dönüşüm Projesi' seçildi. 


Toplam 1 bin 185 bağımsız bölümden oluşan Concord İstanbul projesinin, E5 ve TEM otoyoları kesişme noktasında, Boğaz köprüleri bağlantı yollarının hemen yanı başında yükseliyor. 
Yüzde 1 KDV, vergi ve harç muafiyeti avantajına sahip proje, iki metro istasyonu, Metrobüs ile  Marmaray  bağlantısının hemen girişinde yer alan Concord İstanbul İstanbul'da trafik derdine de son veriyor. Deniz ulaşımına da çok yakın bölgede yer alan proje, bu avantajlarıyla şehrin iki ucuna, merkezi iş alanlarına ve tarihi yarım adaya en kolay ulaşımı sağlıyor. 


Posta Ek



Geri Dön