27 / 04 / 2024

Teknik Yapı Evora İstanbul ile Tuzlada yeni bir kent kuruyor!

Teknik Yapı Evora İstanbul ile Tuzlada yeni bir kent kuruyor!

Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım Teknik Yapıyı, Tuzla'nınn yeni şehri Evora İstanbul'u ve inşaat sektöründeki sorunları anlattı



1973 yılında mezun olduktan kısa bir süre sonra inşaat sektörüyle tanışan Nazmi Durbakayım senede 3000 konut ürettiklerini ve ne kadar büyük olursa olsun bütün projelerin üstesinden gelebileceklerini belirtiyor. Bugüne kadar 7000 kişiye konut kredisi kullandırdıklarını ancak hiçbiriyle hacizlik olmadıklarını ifade eden Durbakayım, konut alan herkesin kendilerinin dostu olduğunu söylüyor.

Şimdiye kadar lüks kavramını kullanmadan her projeye gerekli kalitede donatıyı kullandıklarını belirten Durbakayım "Bugün çok fazla konut üretiliyor gibi görünse de gerçek ihtiyacın onda biri kadar. Bir de deprem riski taşıyan kötü konutların boşaltılması gerektiğini düşündüğümüzde üretilen daha da yetersiz hale geliyor" diyor.

İnşaat sektörüne ilk adımınız nasıl oldu
Ortaokul yıllarında bahçemizde yapılan müştemilatın inşaatında malzemeyle tanıştım. O günden itibaren inşaat mühendisi olmak kafamın bir yerine yerleşti. Tabii üniversitede bölüm tercihi yaparken hiç tereddütsüz inşaat bölümünü seçtim. 1973 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra ise ya okulda akademisyen olarak kalmak ya da büyük bir firmada kariyer yapmak istiyordum. Fakat müteahhit olmak gibi fikrim yoktu. Birkaç iş denemesinden sonra merhum Mimar Uğur İşler'in yanında çırak müteahhit olarak girdim. Ailemin vermiş olduğu mütevazı bir sermaye ile müteahhitliğe başlamış oldum.

Çırak müteahhit olarak ne tür işlere girdiniz
Merhum İşler çevresinde bilinen bir kişiydi. Ben de onun tanımış olduğu fırsatlarla hem inşaat sektörüne hem de müteahhitlik dünyasına girmiş oldum. Eş zamanlı olarak sanayi yapılarının inşasında, sanayicilerin evlerinin restorasyonunda kendimi buldum. Sıkı bir çalışma programıyla 24 saatte 48 saati büyük bir keyifle yaşadım.

Teknik Yapı'yı nasıl tanımlıyorsunuz
Teknik Yapı; eski esere saygısı olan, hem büyük inşaatları organize edebilen hem de konutta oturacak kişilerle empati kurmayı ön planda tutan bir şirket. Otuz beş senelik deneyimimizle proje ne kadar büyük olursa olsun üstesinden gelebilecek yapıdayız.

Senede kaç konut üretiyorsunuz
Bütün projeleri hesaba kattığımızda senede 3000 konut üretiyoruz.
Tuzla'daki Evora İstanbul projenizle artık daha büyük bir adım atıyorsunuz galiba...

"Evora"yla bir proje oluşturmuyor artık şehir kuruyoruz. Şehir yapmakla site yapmak çok farklı şeyler. Daha önceki yapılaşmanın içine bina yaparak mevcudun parçası oluyorsunuz.
Bu da yüzüğe pırlanta takmaya benzer. Sizi temsilen orada parlar. Ancak bizim Tuzlada yaptığımız gibi 350 dönümlük bir tepeye çarşısıyla, okuluyla, tıp merkeziyle, camisiyle şehir kurarsanız ham elması pırlanta olarak işliyorsunuz demektir.

Teknik Yapı olarak müşterilerinize bakış açınızı nasıl konumlandırıyorsunuz
Bizden daire alan kişiler artık Teknik Yapı ailesinin içine giriyor. Bizimle kurdukları ilişkiyi yakınlarına, dostlarına anlatıyorlar. Teknik Yapı'dan alınan konutlar ömrünün sonuna kadar Teknik Yapı'nın himâyesi altına alınıyor. Yapıların bakımının yapılması, tadilat desteği gibi hizmetleri sağlıyoruz. Bunun yanında yaptığımız konutların yönetimini de yapıyoruz. Eğer yaşam alanlarıyla siz bir sistem ortaya koyuyorsanız belli bir müddet buraları sizin yönetmeniz sağlıklı olacaktır. Ancak malikler kendi yönetimini kurduktan sonra "Artık kendimiz yönetebiliriz" derlerse memnuniyetle yönetimi devrediyoruz.

Konutlardaki lüks kavramım nasıl tanımlarsanız
Biz hiçbir zaman lüks kelimesini kullanmadık. Her zaman farklı projelerde olsa gerekli olan aynı donatıyı kullandık. En iyi malzemenin en ucuz şekilde tüketiciye sunulması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Eğer siz kaliteyi erişilebilir seviyeye getirirseniz bundan istifade edecek insan sayısı da çoğalır. Teknik Yapı olarak zamanla Bağdat Caddesindeki donatıya Ataşehir'e getirdik. Buradan da Kartal'a götürdük şimdi ise Tuzla'ya getirdik. Belki yaptıklarımız milyon dolarlık daireler değil ancak hizmet kalitesi olarak aynı düzeyde.

Evora İstanbul Projenizde tecrübelerinizden yararlanarak farklılıklar oluşturdunuz mu
Kültürümüzde aile büyüğümüz bizi ziyareti, misafirlik gibi geleneklerimiz var. Bunun içinde insanlar iki artı bir daire alacakları yerde üç artı bir daire alıyorlar. Günümüz koşullarında ise en az yatırımı yapıp aylık giderleri minimize olmasını istiyoruz. Hal böyle olunca misafirlerin kalacağı artı bir odayı biz temin ediyoruz.

Yani misafir odasını siz mi veriyorsunuz
Evora mahallelerden oluşuyor. Her mahallede misafirlerin kalacağı süit odalar mevcut. Aydınlatma, bakım ve ısıtma giderlerinin karşılanacağı makul fiyatlarla buralar ihtiyaç sahiplerine kiralanacak. Böylelikle de ön yatırımını minimize etmiş olacaklar. Bu hizmet Türkiye'de ilk. Bunun yanında büyük bir alan olan Evora'da insanlar kahvelerini farklı manzaralarda içmek isteyebilirler. İnsanları gidecekleri yere götürecek binekler elektrikli olacak. Bu da bizim doğaya olan saygımızın parçası. Bir başka yeni uygulamamız ise stüdyo dairelere mutfak yapmıyoruz. Onun yerine Kitchenette yapıyoruz. Eğer bu uygulamamız ilgi görürse ileriki projelerde de uygulamak istiyoruz.

Türk insanının konuta özel bir değer verdiğini düşünüyor musunuz
Türk insanının olmazsa olmazı vazgeçemeyeceği tasarrufu evidir. Konut hem bir vatının hem de statü göstergesidir. Bu nedenle de bireysel konut kredisinde en az fire veren insan Türk insanıdır, Kuru ekmek yer ama kredisini öder. Biz 2005'ten bu yana yaklaşık 7000 civarında konut kredisi kullandırdık. Bugüne kadar hiçbir tanesi ile icralık olmadık.

İnşaat sektöründe bir şişme olduğunu düşünüyor musunuz
Bugün çok fazla konut "üretiliyor gibi görünse de gerçek ihtiyacın onda biri kadar. Bir de deprem riski taşıyan kötü konutların boşaltılması gerektiğini düşündüğümüzde üretilen daha da yetersiz hale geliyor. Şuan konuta ihtiyacı olan nüfuzun yüzde 15 konut sahibi olabiliyor. Eğer doğru bir firma tarafından doğru projelendirilmiş, doğru uyarlandırma yapılmışsa konut sektöründe şişmeden bahsedemeyiz. Fakat doğru yapılmamış bir proje aksaklığa neden olabilir.

Ne tür yanlışlıklar var
Birinci olarak alıcıyı bilinçlendirmek lazım. Bilinçli alıcı sektörü doğru rotada tutar. Öncelikle alıcı firmayı araştırmalı, projenin tastikli olup olmadığı, ruhsatının çıkıp çıkmadığı, kat irtifakının kurulup kurulmadığına bakılmalı. Bu standartizasyonu kuracak olan tüketicidir. Bu kurallara uymayan firmalar zamanla çekilmek zorunda kalacaktır.

Türkiye'de binaların uzun ömürlü olduğunu düşünüyor musunuz
Gelişmiş ülkelerde konutların ekonomik ömrü elli senedir. Belli bir revizyondan sonra ise ömrü uzar. Üç sene sonra cephesinin ne şekil alacağı meçhul, sansasyon yaratacak binalar yapmanın geleceğe bir katkısı yoktur. Eğer şehir planlamasında aksaklık varsa biz de bunun üstüne bir şeyler ekleyip daha da kötü hale getirmemeliyiz.

Siz İstanbul'un hâlâ güzel bir şehir olduğunu düşünüyor musunuz
İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden biri ya da en güzel şehri. Son yüzyılda İstanbul'u çirkinleştirmeye çalıştıysak da başaramadık. Ancak başbakanımızın İstanbul'un sülietiyle alakadar olması beni ümitlendiriyor. Biliyorsunuz İstanbul'da biri Trakya'da biri Anadolu'da olmak üzere iki yerleşim inşa edilmek isteniyor. Bunun amacı İstanbul nüfusunun artmadan dağılması.

Kadınları düşünerek ev yapıyoruz
Biz ev hanımının iş yaparken kat ettiği mesafeyi de düşünüyoruz. Yanlış bir yerleşim ev hanımının gün içinde kat ettiği mesafeyi iki katına çıkarabilir. Bunun yanında hanım efendiler salonlarının şeklini değiştirmek isteyebilirler. Eğer bu değişikliği düşünüp gerekli önlemleri almazsanız yanlış yerde duran avizelere, değişikliğe uygun düşünülmüş prizleriniz yoksa uzayan kablolara rastlayabilirsiniz. Siz cansız bir mal ürettiğinizi düşünüyorsanız lüks konutta üretseniz maalesef ruhu olmaz.

Evora İstanbul yeni bir şehir yeni bir hayat
Evora İstanbul, Tuzla'da şehrin en büyük yaşam projelerinden biri olarak yükselmeye başlıyor. Büyük çoğunluğu deniz manzaralı 4.304 konut, ticaret ve alışveriş bölgelerinden oluşan bu dev proje, İstanbul'a yeni bir soluk, sizlerin hayatına ise yeni bir konfor anlayışı getiriyor. Modern mimari çizgilerini iç mekanlarda ünlü tasarımcı Eren Yorulmazer imzasıyla taçlandıran Evora İstanbul, Teknik Yapı güvencesiyle tam da hayal ettiğiniz gibi bir yaşam sunuyor.

Yolların kesiştiği merkez
Şehrin yeni gözbebeği Pendik Marina'nın ve Tuzla Tersaneleri'nin yanı başında kurulan Evora İstanbul, denize ve E-5'e de çok yakın. TEM bağlantısı ve  Marmaray  sayesinde şehir merkezine kolaylıkla gidebildiğiniz gibi Sabiha Gökçen Havalimanı'na 7dk. gibi kısa bir sürede ulaşıp, trafikle boğuşmadan dilediğiniz yere uçabilirsiniz. Canınız deniz yolunu mu kullanmak istiyor Pendik'ten arabalı vapurla ve deniz otobüsüyle Bursa'ya, Yalova'ya ya da Balıkesir'e kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Yeni Bir Şehir
300 dönüm arazi üzerine kurulan Evora İstanbul, tıpkı şehir içinde başka bir şehir gibi her ihtiyacınızı barındırıyor. 20.000'den fazla kişiye ev sahipliği yapacak 44 bloktan ve 5 bölgeden oluşan bu dev projenin tam ortasındaki meydan, komşularınızla buluşma noktanız oluyor. 3 ayrı alışveriş caddesinin yanında squash'tan spa'ya eksiksiz hizmet sunan bir spor merkezi, kreş, bankalar, PTT ve büyük bir hipermarket yer alıyor. Shuttle hizmeti sayesinde bir yerden bir yere kolaylıkla gidebileceğiniz projede her bölgeye özel açık havuzlar, oyun parkları, futbol, basketbol ve voleybol sahaları var. Açık ve kapalı otoparklar, çocuk parkları ve sosyal-kültürel daha birçok yaşam artısı...

Taraf


Geri Dön