29 / 03 / 2024

Teknik Yapı projeleri hakkında merak edilenleri yanıtladı!

Teknik Yapı projeleri hakkında merak edilenleri yanıtladı!

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Merak edilen soruları yanıtladı. İşte Teknik Yapı projeleri hakkında merak edilenler...



1)Teknik Yapı’nın tarihinden ve geçmişteki projelerinden bahseder misiniz?


Teknik Yapı 42 yıllık bir geçmişe sahip inşaat firması. Firma ismi, firmayı teknik üniversite okuyan iki gencin kurmasından geliyor. Daha sonra bir yol ayrımımız oldu, firma bana ve aileme kaldı. Anlayacağınız Teknik Yapı bir aile şirketi. Dekorasyondan başlayıp büyük konut projelerine kadar uzayan bir yelpazede hizmet ediyoruz. Ataşehir’de ve Dragos’ta yer alan Deluxia gibi büyük projelere imza attık. En önemlisi Tuzla’da Türkiye’nin en büyük projesi olan 1 milyon metrekare inşaat alanına sahip Evora İstanbul projesini gerçekleştirdik. Bu projenin en büyük özelliği tek firmanın tek etapta 36 ay gibi kısa bir sürede projeyi gerçekleştirip teslim etmesi oldu.


2)Neden fikirtepe’yi tercih ettiniz?


Afet Yasası kentsel dönüşümün önünü açtı. Bu yasa Fikirtepe gibi çarpık yapılaşmanın olduğu bölgeler için bir umut ışığı oldu. Vatandaş burada 1’e 3, 1’e 5 gibi beklentilere sahip, ne verseniz daha fazlasını istiyor. Vatandaşın yanı sıra kamunun beklentileri var. Bu riskli yapıların bir an önce kaldırılıp yerine güvenli bir yapı stoku oluşturulması gerekiyor.  Fikirtepe’de emsalin 4 olması bir avantaj ama vatandaşın beklentisinin fazla olması ve bazı yapı müteahhitlerinin burayı basite alarak her adada anlaşma yapmaları yüzünden burası keşmekeşe döndü. Biz Teknik Yapı olarak buraya ilk girenlerden değiliz, daha sonra girenlerdeniz. Biz yüzde yüz anlaşma yaparak, detaylı bir şekilde çalışarak bu işe başladık.


3)Fikirtepe’de taleplerin bu kadar fazla olmasının sebebi emsalin yüksek olması mı?


Kadıköy gibi bir bölgede yüzde 50’nin altında bir şey yapılamaz. Biz de bu sebeple yüzde 55 veriyoruz. Tamamen şeffaf olarak değer bu dedik.  Kadıköy’ün merkezi yeniden kuruluyor. Buna mani olunması vicdana sığdırılamaz.


4)Concord İstanbul’dan bahseder misiniz?


Concord İstanbul yükseliyor. Fİkirtepe’nin silüetini oluşturan bir yapı oluşuyor. Karşısında Akasya var ve Akasya’nın değeri mâlum. Prim kabiliyeti son derece yüksek bir proje. Bizim ilk günlerde Concord İstanbul için düşündüğümüz rol tuttu. Concord A zor bir bölümdü ve işin büyük kısmı bitti. İnşaatlar son sürat devam ediyor. Önümüzdeki yılın sonunda Concord A teslim edilecek. Bir sene sonra da diğerini teslim etmiş olacağız.


5)Yabancılardan talep var mı?


Yabancılardan talep var ama biz neticede bir ürün yapıyoruz ve bu ürünün bir fiyatı var. Bu fiyatı karşılayabilen yerli ve yabancı herkese kapımız açık ama yabancıya satacağız diye de fiyattan ödün vermiyoruz. Körfez ülkelerinden daha çok talep alıyoruz. Genellikle aracı firmalar bizimle iletişime geçiyor. Ancak dediğim gibi yabancı geliyor diye büyük bir indirim yapmıyoruz.


6) Concord İstanbul ne kadarlık bir prim artışı sağlar?


Oradaki hesap çok kolay. Akasya’da bugünkü rakama baktığınızda 12 ile 14 bin civarında olduğunu görüyoruz. Fikirtepe E-5’in altında ve merkeze yakın.  Bunları göz önünde bulundurursak  metrekaresinin bitmiş değeri 15 bin civarında olacak. İlk başladığında 6 bin 500 lira olan değer şimdi 8-9 bin civarında.


7) Ticari alanlar nasıl olacak?


Blokların altında ticariler var. Buradaki ticariler home office olarak kullanabilecek nitelikte. Burada daha ziyade yabancı şirketlerin, büyük firmaların head officeleri olacak. Mağazalar da onların showroomları olacak.


8) Projenin yönetimi nasıl olacak?


Concord İstanbul’un ilk günkü gibi yaşaması için o felsefede olan bir yönetimin olması gerekiyor. Biz bunu yapabilmek için Teknik Güvenlik’i kurduk.  Sitenin yönetimi için de Aktif Yaşam’ı hayata geçirdik.  Aidatları minimize etmek için çalışıyoruz.


9)Concord İstanbul’u diğer projelerden ayıran en önemli özellik nedir?


En büyük birinci özelliği E-5’e bu kadar uzun bir cephesi olması. İkincisi ise parselinin yapısı. Dikdörtgen bir yapısı olması sebebiyle Fikirtepe’ye bir karakter katması öne çıkan bir özellik. Concord İstanbul Fikirtepe’nin yüzü olacak.


Milliyet


Geri Dön