23 / 04 / 2024

Teknik Yapı'dan 5 yeni proje geliyor!

Teknik Yapı'dan 5 yeni proje geliyor!

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Fikirtepe’ye 2 Concorde’un ardından 2 proje daha gelecek. " açıklamasında bulundu. Başkan Durbakayım yeni projeleri hakkında bilgi verdi.



Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, başından geçen olayı şöyle anlattı: Yabancı yatırımcı konut almak için kapımızı çaldı, ‘Ama bana sizin listenizi gösterin’ dedi, anlamadık. Meğer yabancıya ayrı fiyat listesi gösteren firmalar varmış. 60 TL’lik konut, yabancıya 100 gösterilip, üstünden yüzde 20 iskonto yapıyorlarmış.



Ancak bir çekincesi var. Durbakayım geçtiğimiz günlerde başından geçen olayı şöyle anlattı: Geçenlerde bir yabancı grup geldi bizden ev almak için. Adam dedi ki: 'Yalnız ben sizin listeden istiyorum'. 'O ne demek?' dedim. Meğer yabancıya özel ayrı bir liste yapan firmalar varmış. Fiyatı 60-65 lira olan ürünü yabancıya ilk başta 100 lira deyip, sonra iskonto ile 80-85’e indiriyorlarmış. Bu adamlar dünyayı biliyor, bu numaraları anlamaları olası değil. Bu kendimizi ayağımızdan vurmaktır. 


SAYENİZDE PATRON OLDUM


Gayrimenkule nasıl girdiniz?

Biz Erenköy’lüyüz, çocukken ailem evin içine bir bina daha yapalım dedi. Çocukluğumda o evin yapımını gördüğüm andan itibaren inşaatçı olacağım belliydi. Ailem, kaptan veya doktor olmamı çok istedi ama benim amacım inşaat mühendisi olup, okulda kalmaktı, öğretim görevlisi olacaktım, olmadı. 

Bir şirkete gireyim dedim. Beni işe almadı; ben de mecburen patron oldum. Yıllar sonra o firmanın ortaklarından biri beni ortak bir iş yapmak için çağırdı, sohbet sırasında anlattım, sizde işe başvurmuştum, almadılar. Sayenizde patron oldum diye.


İLK İNŞAATIMIZ 1973'TEYDİ


Uzun süre Bağdat Caddesi müteahhiti diye anıldınız. Caddede çok projeniz oldu mu?

Bizim ilk inşaatımız 1973. Oradaki işlerimizin sayısını bilmiyorum belki 50 belki 100 ama tevazu gösteremeyeceğim bir şey var ki Bağdat Caddesi’ne bir çizgi geldiyse, Teknik Yapı sayesinde geldi.  Bir tane binamız çürük raporu almadı, alamaz da. Suadiye’deki projemiz de çıtayı daha da yükseğe çıkaracak.


DEVLET SİCİLE İŞLEMELİ 


Bir de aynı dönemde yapılıp, şimdi çürük raporu alan binalar var. O müteahhitler ne olacak?

Bir müteahhitin, bir şirketin binası çürük raporu aldıysa, devletin bunun bir şekilde siciline yazması lazım. 


İNDER'in bu konuyla ilgili çalışması vardı…

Biz Garanti Mortgage, Çevre ve Şehircilik bakanlığı, Hukuk Platformu ve İNDER olarak bir proje geliştirdik.Kriterlerimize uygun müteahhitlerin yer aldığı, tavsiye niteliğinde bir liste oluşturuyoruz. Binasını yenilemek isteyen malikler burada kendi müteahhidini bulabilir. Biz nasıl vatandaş olarak birbirimize doktor, avukat sorup tavsiye alıyorsak bir sivil toplum kuruluşu olan İNDER’in tavsiye edeceği inşaat firmasının da faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca İNDER üyesi müteahhitlerin olduğu projelerde yüzde 2 gibi bir faiz avantajı da sağlanacak.


Dünyanın yüzde 80'ini gezmişimdir


- DOĞMA büyüme Erenköy’lüyüm. Bisiklet ve deniz benim olmazsa olmazlarımdı.

- TEKNEM var. Ailece geziyoruz.

- TANZANYA'DAN Kenya’ya dünyanın yüzde 80’ini gezdim. Seyahat ettiğim zaman insanların nasıl yaşadığını, oranın tarihini inceliyorum. 

-MESELA Uphill Court’ta seyahatlerimden esinlendiğim 2 unsur var. Biri Defans’taki meydanlar, ikincisi Petronas'taki iki bina arasındaki köprü. ? İYİ bir fotoğraf makinesi koleksiyonum var.


YABANCI DEVAMLILIK iSTiYOR SATIŞLAR DAHA DA ARTAR


Cote d’Azur'de proje geliştirme hayaliniz vardı...?

O şu anda hayal. Uygun bir arazi lazım. Fransa’da böyle bir araziyi elde edebilmek de kolay değil. Yakın zamana kadar bizde yabancıya satış da tabuydu, kanunla birlikte aşıldı. Ama biz bunu çok geç keşfettik. Fransa, İspanya bunun ekmeğini çok yedi.


Yabancıya satış demişken, nasıl rakamlar Türkiye'de. Satışlarda beklenen seviyelere ulaşıldı mı?

Yasanın çıkması bir başlangıçtı. Bu rakamlar katlanarak artacak. Bütün çevremiz yanıyor. Mevcut durumu böyle muhafaza edebildiğimiz takdirde yabancı buraya gelecek. Ortadoğu’dan, Rusya’dan Avrupa’dan gelecek. Onların önemsediği konu devamlılık. Orman manzaralı aldığı evde zaman içinde manzara kapanırsa veya orman yok olursa o bir daha burada ev almaz, veya olumsuz tavsiyelerde bulunur.


Eğer yabancı velinimetse ona göre davranmalıyız


Sizin yabancıya satışınız var mı? 

Bir dönem gurbetçilerimiz yurtdışında kazandıkları paraları burada gayrimenkul yatırımı yapmak istediler. Ancak başlarına hoş olmayan olaylar geldi. Maalesef tarih tekerrürden ibaret ve yine benzer olayları duymaya başladık. Geçenlerde bir yabancı grup geldi bizden ev almak için. Adam dedi ki 'yalnız ben sizin listeden istilyorum'. 'O ne demek' dedim. Meğer yabancıya özel liste yapan firmalar varmış. Türklere 60-65 liraya sattığı ürünü yabancıya 100 TL fiyatla gösterip, üzerinden yüzde 10-20 iskonto yapıyorlarmış. Bu adamların bu numaraları anlamamaları olası değil. Bir çift liste sorunuyla karşı karşıyayız. Bu kendi kendimizi ayağımızdan vurmaktır. Eğer biz yabancıya satışı velinimet gibi görüyorsak ona göre davranmalıyız.


Anadolu Yakası'na dev proje


Yeni projeler var mı?

Fikirtepe’ye 2 Concorde’un ardından 2 proje daha gelecek. Uçaksavar projemiz var. O herhalde Türkiye’nin en büyük butik projesi olacak. Suadiye Sahil Sitesi projemiz var. Onun ruhsatını almak 10 sene sürdü. Basın Ekspres’te eski yaptığımız bir projeyi dönüştürüyoruz. Cadde'de birkaç projemiz var. Ayrıca Anadolu Yakası’nda Evora’dan büyük, 5 bin konutun üzerinde bir projemiz olacak. İstanbul dışı da gündemimizde. Bodrum’da Yalıçifliği’nde bir miktar arazimiz var. Orada bir sağlık turizmi projesi düşünüyoruz.


Bilmeyenler Fikirtepe'den hemen kaçar


Fikirtepe'ye girdiğine pişman olan firmalar var, siz şikayetçi misiniz gidişattan? 

Fikirtepe'de ilk runsatı biz aldık. O bölgede koşullar başından beri belli,  500 hak sahibi demek hepsini ikna etmek demek. Ama tabii sektörü bilmeyenler 'yandım Allah' diye çıkabilir. Zaten şimdi bir platform da kuruldu. Bir taraftan vatandaşın isteklerine ket vurulması için de mekik dokuyoruz.


Peki dört adayla kalacak mısınız Fikirtepe'de?

Biz kimsenin işine talip değiliz. Ama bize  çok teklif geliyor, bakıyoruz, değerlendiriyoruz.  Henüz bizim ilgilenebileceğimiz bir teklif yok, gelenlere de 'bizim istediğimiz şekle girin' öyle gelin diyoruz.


Yaz sonu sektör tekrar şaha kalkar


Seçimlere çok kısa bir zaman kaldı… Seçim sonrasına dair beklentileriniz nasıl?

Artık Türkiye seçimlerde tecrübeli. Ne olacağını tahmin edebiliyoruz. Haziran ayı iyi bir seçim tarihi. Ben açıkçası seçimden 1 ay önce ve 1 ay sonrayı durgunluk dönemi olarak görüyordum, öyle olmadı. Seçimden sonrasektör bir süre duraksayabilir, Ramazan ve yaz sezonu geçtikten sonra ise sektör tekrar şaha kalkar diye düşünüyorum. Dünya siyasi bir değişimin içine giriyor. Türkiye bu dönemde hızlı bir şekilde mesafe kaydetti. Çok iyi bir rüzgar başladı. 


Bilgisayarımızın örtüsü vardı...


Teknolojiyle aranız nasıl. Sosyal medyayı kullanıyor musunuz?

Ben yaşıtlarıma göre yakaladım teknolojiyi. Ofiste bilgisayarımızın örtüsü vardı. O günlerden geldik buraya. Sosyal medya doğru kullanıldığında çok güzel, bazen amacından sapıyor. Sosyal medyada ‘biz şuradayız, şunu yiyoruz’u sevmiyorum. Klavye silahşörlerini sevmiyorum. Gelip insanın yüzüne söyleyemeyeceği şeyleri ekranın başına gelip, ağzına geleni söyleyenleri sevmiyorum. Bizde müşteri memnuniyeti ön planda olduğu için şirket olarak sosyal medyayı yakından takip ediyoruz.



Akşam


Geri Dön