18 / 04 / 2024

Tekstil deviydi, çimento ve turizme yatırım yapıyor

Tekstil deviydi, çimento ve turizme yatırım yapıyor

Bursa merkezli, bir dönem Türkiye'nin önde gelen tekstil üreticisi Sönmez Holding de bu alanda küçüldükten sonra farklı yatırımlara devam ediyor.



Topluluk, bu yıl içinde Antalya ve Bursa'da iki otel ile Bilecik'te yılda 1 milyon 300 bin klinker üretimi yapacak çimento fabrikası açacak. Toplam 215 milyon dolara mal olacak yeni tesislerle bine yakın kişi iş sahibi olacak. Aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığını da yürüten Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, "Geleceği düşünerek planlarımızda değişiklik yapmadık." dedi.

Holding, kısa bir süre önce tekstilde küçülme stratejileri kapsamında Bursa'nın önemli şirketlerinden Sönmez Filament'te üretimi durdurma kararı almıştı. Holdinge ait Bursa Uludağ'daki Monte Baia Oteli'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Celal Sönmez, üretimi durdurmalarının tekstilden çıktıkları anlamına gelmediğini, Sönmez ASF ve Sönmez Pamuklu'nun faaliyetlerini sürdürdüğünü ve tekstilin grup cirosu içerisinde yüzde 25 paya sahip olduğunu ifade etti. Sönmez'in verdiği bilgilere göre Bodrum ve Uludağ'da iki otele sahip olan şirket, turizmde Antalya Lara'da 70 milyon dolara mal olacak 1.200 yataklı otel ile Bursa'da 20 milyon dolarlık şehir otelini bu yıl içinde hizmete açacak. İki tesiste toplam 500 personel istihdam edilecek. Grubun bu yıl içinde devreye alacağı diğer bir yatırım ise Bilecik'te 125 milyon dolara mal olacak çimento fabrikası. Ekim ayında açılması planlanan fabrika 300 kişiyi iş sahibi yapacak. Sönmez Grubu, enerjide de çeşitliliğe giderek hidroelektrik işine giriyor. Rize ve Ordu'da nehir tipi santral kurmak için lisans alan grup, inşaatlara bu yıl içinde başlamayı planlıyor. Her iki santral için toplam 80-90 milyon dolar civarında bir yatırım öngörülüyor. Ana faaliyet alanlarında 2008'de 350 milyon dolarlık bir ciro elde ettiklerini belirten Sönmez, "2010'da 600 milyon dolar ciro hedefliyoruz." dedi.

Gazetecilerin krizle ilgili sorularını cevaplayan Celal Sönmez, Bursa'nın bu süreçte otomotiv ve tekstilde kan kaybettiğini, ancak kamuoyuna yansıyan, "Bursa'da 50 bin kişi kriz sebebiyle işinden oldu" şeklindeki ifadelerin abartıldığını söyledi.

Zaman

Geri Dön