19 / 03 / 2024

Tel Aviv'de 15 bin İsrailli'nin kira isyanı!

Tel Aviv'de 15 bin İsrailli'nin kira isyanı!

İsrail'de 15 bin kişi yüksek ev kiraları nedeniyle ayaklandı. Tel Aviv'de meydana çadırlar kuran ve yolları kapatan göstericiler polisle çatıştı. Netanyahu göstericilere "48 bin proje onay bekliyor" dedi. İsrail'de ortalama bir dairenin fiyatı 295 bin dol



Netanyahu, "Yeni evli çiftlere, öğrencilere ve ihtiyacı olanlara yardım etmemizi sağlayacak reformlar hazırlıyoruz" dedi.

Ekonomik büyüme hızının yüzde 4.5 olduğu İsrail'de konut fiyatlarının aşırı yükselmesi halkı meydanlara döktü. Ülkede yeteri kadar konut olmadığı için metrekare satış ve kira fiyatlarının tavan yaptığını açıklayan göstericiler sahil kenti Tel-Aviv'de kamp kurdu. Önceki gün göstericileri destekleyen 15 bine yakın İsrailli, ülkenin farklı noktalarından gruba katıldı.

20 gösterici gözaltında

Hızla yükselen konut fiyatlarının yanısıra hükümetin sosyal eşitsizliğe sebep olduğunu belirten göstericilere müdahale ise sert oldu. Göstericilerin kamp alanını boşaltmaya çalışan polis, direnen bazı eylemcilerle çatıştı. Taş ve molotof kokteyli atan 20 kadar gösterici polis tarafından gözaltına alındı. Göstericiler sabaha kadar 'Yardım değil adalet istiyoruz' sloganları attı.

'Göstericiler haklı'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu göstericilerin haklı olduğunu açıkladı. Dün yaptığı açıklamada Netanyahu "Biz göreve geldiğimizde konut fiyatlarının yüksek olduğunu ve daha da yükseleceğini söylemiştik. Konut yapmak için beş yıllık bir onay sürecinden geçmek gerek. O yüzden yeni konut yapamıyoruz" dedi.

VATAN


Geri Dön