25 / 04 / 2024

Tema İstanbul, MİPİM'de yabancı yatırımcının ilgi odağı oldu!

Tema İstanbul, MİPİM'de yabancı yatırımcının ilgi odağı oldu!

MIPIM'de görücüye çıkan Tema İstanbul, yabancı yatırımcının ilgi odağı oldu. Projenin genel müdürü Arslan " Yunanistan ve Polonya'dan yeni projeler için görüşme talepleri aldık " dedi...



MIPIM'de görücüye çıkan Tema İstanbul, yabancı yatırımcının ilgi odağı oldu. Projenin genel müdürü Arslan "Yunanistan ve Polonya'dan yeni projeler için görüşme talepleri aldık" dedi.



Türkiye'nin en büyük karma projeleri arasında yer alacak olan Tema İstanbul, dünyanın en önemli gayrimenkul fuarı olarak kabul edilen MIPIM'de görücüye çıktı. Tema İstanbul Genel Müdürü Mesut Arslan, yabancı yatırımcıların projeye büyük ilgi gösterdiğini belirterek, "2018 Avrupa Futbol Şampiyonası Rusya'nın Rostov kentinde düzenlenecek. Rostov Yatırım Ajansı CEO'sundan buradaki yatırımlarda işbirliği olanaklarını görüşme talebi aldık" dedi. Yunanistan'dan Euro Bank'ın da kendileriyle görüşme talebinde bulunduğunu ifade eden Arslan, şirketin geliştirdiği projeler için işbirliği yapmak istediğini söyledi. 


12 GÜNDE 57 DAİRE SATTIK 

Arslan, "Polonya'dan da yeni arsa geliştirmek isteyen gruplar var. Görüşme talebinde bulundular. Bunda yapımcı, geliştirici veya yatırımcı olarak yer alabiliriz" diye konuştu. Arslan, martta 12 günde 57 daire sattıklarını belirterek Tema İstanbul'da istikrarlı bir grafik çizdiklerini ve toplamda bin 853 daire sattıklarını söyledi. 


AB'NİN EN BÜYÜĞÜYÜZ 

Proje ortaklarından Kantur- Akdaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Avrupa'daki yatırımların büyüklüğünü görmek için MIPIM'e geldiklerini kaydetti. Kantur, "Batı Avrupa'daki ilk 200 yatırımı inceledik. Bunlar arasında en büyük olanı 600 bin metrekareyle Hollanda'daki ofis projesiydi. Tema İstanbul ise 1.5 milyon metrekare arazi üzerinde geliştirildi. Sadece konutların büyüklüğü 835 bin metrekare. Demek ki Avrupa'nın en büyük yatırımları arasında yer alıyoruz" dedi. Proje ortaklarından MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu da, MIPIM'e yabancıya konut satmak gibi bir niyetle gelmediklerini vurgulayarak Türkiye'nin gayrimenkul sektöründe geldiği noktayı dünyaya göstermek istediklerini anlattı. Boysanoğlu, Tema İstanbul'un Türkiye'de ilk master plana sahip projesi olduğunu hatırlatarak, "MIPIM'de dünyanın en ön plana çıkmış projeleri sergileniyor. Tüm bunlar master planlarıyla birlikte yer alıyor. Tema İstanbul Avrupa'daki projelerle yarışacak düzeyde" diye konuştu. 


KDV'DE YENİ STANDART 

Boysanoğlu, gayrimenkul sektörünün en temel sorununun KDV adaletsizliği olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Türkiye'de konut satışlarında geçerli olan KDV, arsa emlak değeri üzerinden hesaplanıyor. Bu değerlerin sağlıklı olmaması nedeniyle adaletsizlikler yaşanıyor. Her belediye farklı değer tespiti yapabiliyor. Bir sokağın sağında yüzde 1, solunda ise yüzde 18 KDV alınıyor. Avrupa'da ise belirli standartlar üzerinden değer belirleniyor. Türkiye'de de adaletli KDV sistemi için yeni standartlara ihtiyaç var. Örneğin, arsa emlak değeri üzerinden değil, konutun net metrekaresi ve lokasyonu üzerinden KDV oranları tespit edilmeli." 


PROJELER YETERİNCE TANITILAMIYOR

Tema İstanbul ortaklarından Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise, MIPIM'e Avrupa'daki projelerle kendilerininkini kıyaslamak için katıldıklarını dile getirdi. Türkiye'de çok iyi projeler yapıldığını ama yeterince tanıtılamadığını belirten Çetinsaya, "Pazarlama ve sunum konusunda eksikler yaşanıyor. Burada bakanlık, belediye ve odaların desteğine ihtiyaç var. Şehir ve ülke maketleriyle projeler daha iyi sunulmalı" dedi. Bu tür organizasyonların Türkiye'yi temsil etmek için fırsat yarattığını belirten Çetinsaya, MIPIM'in bu açıdan büyük öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi. 



Sabah Gazetesi 


Geri Dön