25 / 04 / 2024

Tema Park, 1. 4 milyon metrekarelik alana yapılıyor!

Tema Park, 1. 4 milyon metrekarelik alana yapılıyor!

Tema Park, 1 milyon 429 bin metrekare alanda Japonya ve ABD'deki Disneyland'lara benzer bir şekilde inşa ediliyor. Ancak burayı eğlence merkezi olarak sınırlamak doğru değil



 Herşey Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar"ın Halkalı'da yer alan 1 milyon 429 bin metrekarelik eski çöp döküm sahasını Avrupa"nın en büyük yatırım alanlarından birine dönüştürmek ve üzerine dünyada birçok benzeri olan dev bir doğa ve eğlence parkını, bugünkü adıyla 'Tema Park'ı yapmayı hayal etmesiyle başladı. O günden beri, yani beş yıldır 40 bin konutun bulunduğu ve 8 milyon metrekarelik Halkalı'ya bu parkın yapılması gündemde. Ama, süreç hiç de kolay ilerlemedi.

İhaleler, itirazlar ve iptaller...
Ancak, bu zorlu süreç ilki 6 Aralık 2010'da, ikincisi 13 Aralık 2010'da gerçekleştirilen ihaleyle nihayete erdirildi. İhaleyi, TOKİ'ye yaptığı 405 milyon 275 bin TL'lik teklifle Mesa Mesken-Kantur-Akdaş İş Ortaklığı kazandı. Bu miktarın yüzde 40'ını peşin olarak ödeyecek, gerisini ise beş yıla yayacak olan ortaklığı temsilen konuşan Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Avrupalı ve Amerikalı firmalarla da görüştüğü bu projenin yatırım bedelinin 1 milyar 885 milyon TL olduğunu açıkladı. Boysanoğlu konuştukça, projenin detayları ve dahası Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olduğu da ortaya çıkıyordu. Boysanoğlu, bu çok yönlü projeyi Türkiye çapında tek, Avrupa çapında ise birkaç projeden biri olarak nitelendirirken yaklaşık 1 milyon 429 bin metrekarelik alannın tam 1 milyon 241 bin metrekarelik bölümünün değerlendirileceğini de açıklıyordu.   Dahası, burada yer alacak olan fuar, ticaret ve eğlence merkezlerinin işletilmesi için ABD'li ve Avrupalı fuarcılık şirketleriyle görüştüğünü belirtiyordu.

MESA Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Can Aynagöz"ün açıklaması ise bir başka gerçeğin altını bu sefer daha kalın çizgilerle vurguluyordu. İstanbul'un en eski ve belki de en büyük çöp döküm sahası için yola önce temizlik için çıktıklarını belirtiyor ve ekliyordu: 'İşte bu yüzden çöp işlerini iyi bilen Kantur-Akdaş"ı yanımıza ortak olarak aldık. Ortağımız,  Ankara  Mamak çöplüğü"nü işletiyor.

TEMA PARK'IN ANATOMİSİ

- ARSA BÜYÜKLÜĞÜ: Toplamda 1 milyon   429 bin metrekare ar azi üzerinde inşa edilecek
- PARKIN BÜYÜKLÜĞÜ: Tema Park, 1 milyon 241 bin metrekareye yapılacak.
- FUAR VE KONGRE ALANI: En az 100 bin metrekarelik dev bir fuar alanı ve 20 bin metrekarelik kongre salonu.
- EĞLENCE İçİN NE VAR: Su coasterı, iki adet korku ve macera tüneli, hız asansörü, rafting, dört boyutlu sinema, balina, yunus ve fok gösteri havuzu, üç boyutlu dev akvaryum, restoran, cafeler, buz veya kayak pisti, lunapark, tiyatro, hobi bahçeleri,   penguen ve kutup ayısı gibi kutup hayvanlarının ziyaret edilebileceği bir alan,

KÜLTÜR İçİN NE VAR: çocuklara yönelik bilim evi, tiyatro, müzeler, sergi salonları, atış poligonu, duvar tenisi,
İşž VE KONUT İçİN NE OLACAK: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tema Park için 0.30 emsal vermiş durumda. Burada iş ve konut anlamında pek çok yapı planlanıyor. Konut, otel, rezidans, avm, ofis alanları, banka ve finans kurumlarını içerin iş merkezleri ve yeraltında katlı otoparklar.

DEV PROJELERİN YANI BAşžINDA

- Atakent Mahallesi"nde yer alan arazinin çevresinde Sinpaş GYO"nun Bosphorus City ve İstanbul Sarayları'nın da aralarında olduğu prestij projeler yer alıyor.
- Ayrıca Artaş İnşaat, 12 bin 108 konutluk Atakent 2'den sonra 2 bin 400 konutluk Atakent 3'ün de inşaatına başlıyor.
- Halkalı"nın yanı sıra Başakşehir ve Isparkule gibi bölgeleri de etkileme sahası içine alan Tema Park Projesi Ağaoğlu Grubu tarafından Başakşehir Ayazma"da gerçekleştirilen My World Europe"de komşu olacak. Burada Ağaoğlu 3 bin 100 konut projesi gerçekleştiriyor.
- Tema Parkı"nın etki alanına giren ve son dönemde dikkat çeken bir başka proje ise Soyak tarafından gerçekleştirilen Soyak Park Aparts Projesi. Satışa çıkan bu projede de 2 bin 200 konut yer alıyor.
- Halkalı"da yükselmeye başlayan bir diğer proje ise şžua İnşaat tarafından gerçekleştirilen Elite City.  TOKİ  ve Emlak GYO ortaklığı ile gerçekleştirilen Elite City projesinde de 600 konut bulunuyor.

TEMA PARK'IN BEşž YILLIK HIZLI GEçMİşžİ

Tema Park, beş yıllık bir proje. Projenin hayata geçirilmesi noktasında zor bir süreç yaşandı. Temapark"ın dikkat çeken ilk ihalesi 2008 yılının sonlarına doğru gerçekleşti. Dönemin şartlarına göre Astay Gayimenkul İnşaat Yatırım ve Turizm Aşž"nin verdiği 84.7 milyon YTL"lik teklifi kabul etmeyen TOKİ, ˜gelir payını yeterli bulmadığı" gerekçesiyle ihaleyi iptal ettiğini ve kısa bir süre içinde yenileyeceğini belirtmişti.

Ardından TOKİ, bir kere daha ihale düzenledi. Ve Makro İnşaat, verilen rakamı 147 milyon YTL"ye taşıdı. Türkiye'nin Disneyland'ı olması gözüyle bakılan proje, bir kere daha TOKİ"nin bu ihaleyi iptal etmesi gerçeği ile yüz yüze gelmişti.

2010'DA çÖZÜM GELİşžTİ

Takvimler 2010"un son aylarını gösterdiğinde TOKİ, dev bir temaparkı gerçekleştirmenin ve en az 500 milyon dolarlık bir yatırım hedeflemiş ve bu hedefine düzenlediği son ihale ile kavuşmuştu. 6 Aralık 2010 tarihinde gerçekleşen son satışın ilk oturumunda 2 bin konut yapılması istenen ihaleye üç iş ortaklığı teklif verirken arsada 1 milyar 100 milyon TL değerinde proje geliştireceğini ve 236 milyon 500 bin TL"yi de kurum payı olarak TOKİ"ye aktaracağını belirten Mesa Mesken-Kantur-Aktaş İş Ortaklığı"ndan gelmişti.

Söz konusu ortak girişim, ihalenin 13 Aralık"taki ikinci oturumunda da takibini sürdürmüş ve arsa üzerinde 1 milyar 885 milyon TL"lik bir yatırım yapacağını açıklamıştı. Burada 405 milyon 275 bin TL"yi de arsa karşılığı idare payı geliri olana TOKİ"ye aktaracağını belirterek ipi göğüsleyen taraf olmuştu.
Bu rakamla bir dönem İstanbul"un çöp havzalarından biri olarak kullanılan Halkalı bölgesi, TOKİ"nin çabaları sonucun Avrupa"nın en büyük yatırım alanlarından birine dönüşmek için ilk adımları atmış oldu.
Milliyet Emlak


Geri Dön