20 / 04 / 2024

Tema parklara yatırım artıyor!

Tema parklara yatırım artıyor!

Macera parklarına yetişkinlerin de ilgi göstermeye başlamasıyla yeni bir pazar oluştu. Pazardaki potansiyeli gören yabancı markalar yatırım için Türkiye'ye giriş yapmaya başlarken yerliler de yeni yatırımlara soyunuyor.



Bütün gün iş stresi ve trafikle boğuşan modern şehir insanının arayışları eğlence sektöründe yeni yatırım alanları yaratmaya devam ediyor. Geçmişte daha çok çocuklara yönelik olarak yapılan ve içinde ip atlama, tırmanma gibi aktivitelerin olduğu macera parklarına yetişkinler de ilgi göstermeye başlayınca yeni bir pazar oluştu. Pazardaki potansiyeli gören yabancı markalar yatırım için Türkiye'ye giriş yapmaya başlarken fırsatı kaçırmak istemeyen yerliler de yeni yatırımlara soyunuyor. 


Türkiye'de yeni yeni gelişmeye başlasa da aslında macera parkları dünyada yaygın bir konsept. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) Doğa ve Macera Turizmi Raporu'na göre, 2014 yılında dünyada seyahat eden turist sayısı 1,1 milyar kişiyi aştı ve maceracıların harcamaları da 1,2 trilyon dolan buldu. Dünyada turizm sektörü ortalama yüzde 4-7 arasında büyürken, doğa ve macera turizmi yüzde 20-30 büyüme rakamları ile ilerliyor. Rafting'ten yamaç paraşütüne, balondan dalış sporlarına kadar birçok alanda potansiyel bulunan sektör Türkiye için de önemli fırsatlar sunuyor. 


Türkiye'de eğlence ve tema park sektörünün yeni keşfedildiğini ve hızla büyüdüğünü söyleyen Vialand Genel Müdürü Tolga Alişoğlu, "Bir anlamda eğlence kültürü değişmekte. Turizm geliri ve hızlı nakit akışı nedeniyle en cazip yatırımlardan birisi eğlence sektörü. 


YATIRIM 150 BİN EURO 

Orta büyüklükte örneğin 30 oyunlu bir parkın kurulumu için yaklaşık başlangıç bütçesi 150 bin Euro civarında. Bu büyüklükte bir park için asgari 5 bin metrekarelik ormanlık alan gerekiyor. Ağaç olmayan yerlerde ahşap veya metal direkler kullanılarak da macera parkı kurmak mümkün. Direkler üzerine kuaılacak parklarda bütçeler biraz daha yükselse de, direk konumları  belirlenebildiğinden dolayı daha ufak alanlarda büyük parklar kurulabiliyor. Macera parklarında bir saatlik eğlencenin maliyeti ise 30 TL'den başlayıp 50 TL'ye kadar çıkıyor. 


Uzmanlara göre bu işe yatırımın püf noktası güvenlik. Güvenli ürün, güvenli işletme ve yetkin operasyon personeli gerektiğini söyleyen Almanya merkezli Saysu Türkiye Genel Müdürü Furkan Budak, "Macera parklan dışandan bakıldığında çok iştah kabartıcı, fark ediyoruz. Yatırım bütçeleri ise yarattığı müşteri sayısı göz önünde bulundurulduğunda yüksek değil. Dolayısıyla yerli veya yabancı üreticilerle bir park yapmak ıiç zor değil. Fakat yetişmiş personelin neredeyse hiç olmadığı bir sektörde doğru bir işletme modeli kurulmadan ve parkların bakım plan ve bütçeleri hazırlanmadan işe başlanmaması gerekiyor" diye konuşuyor. 


VİALAND FIRSATI GÖRDÜ 

Almanya merkezli Saysu, Türkiye pazarındaki potansiyeli erken fark eden şirketlerden biri. 2012 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren şirket, bugüne kadar kurduğu tesislere yaklaşık 5 milyon TL'lik yatırım yaptı. Bugün işlettiği dört tesisi bulunan şirketin en önemli yatırımı Kemerburgaz'da bulunan Fore istanbul, 65 bin metrekare üzerine kuaılu Fore İstanbul, günlük bin 500 kişiye kadar hizmet verebiliyor. Mevcut tesislere neredeyse her ay yeni etkinlikler eklediklerini söyleyen Saysu Türkiye Genel Müdürü Furkan Budak, "Bu yıl binicilik kulübümüz ve 3 - 7 yaş grubuna özel doğa atölyelerimiz hizmete giriyor" diyor. 


120 bin metrekarelik alanda kumlu Türkiye'nin ilk ve tek tema parkı Vialand de bu alana yatırım yapan şirketlerden biri oldu. AdventureLand ismiyle kısa bir süre önce açılan macera parkı konseptinde, Water Ball, İnsan Sapanı, Tırmanma Duvarı, Pony Club gibi adrenalini üst seviyeye taşıyan oyun parkurlan bulunuyor. Türkiye'de eğlence ve tema park sektöründe yatırımlanyla öne çıkacaklarını belirten Vialand Genel Müdürü Tolga Alişoğlu, 2015 yılında AVM ve Tema Park ile 4,5 milyonu turist olmak üzere toplam 30 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı hedeflediklerini söylüyor. 


FRANSIZLAR DA GELDİ 

Dünya genelinde 83 parkı bulunan Fransız markası Xtrem Adventures kısa bir süre önce Türkiye'deki ilk parkını Maslak UNIQ İstanbul'da açarak pazara giriş yaptı. 8 bin metrekarelik ormanlık alanda kumlan Xtrem Adventures için yaklaşık 1 milyon TL'lik yatırım yapıldı. Operasyonu yılın dokuz ayı hizmet verecek şekilde planlayan şirket, bu dönemde toplam 50 bin kişiye hizmet vermeyi hedefliyor. 


Xtrem Aventures Genel Müdürü Kamil Çakın, "Kısa bir sürede parkımızın operasyonu başlamasına rağmen çeşitli illerden yatırımcılar ilgi gösteriyorlar. 15 ülkede 83 parkı olan bir marka olarak tabii ki Türkiye'de yeni parklar açıp yatırım yapmak istiyoruz" diyor. 


ŞİLE'DE AÇILACAK 

Ağustos başında açılması planlanan Macera Park, Şile'de 3 milyon TL'lik bir yatırımla kurulacak. tik aşamada 50 dönüm faaliyete geçerken diğer alanlar etap etap faaliyete başlayacak. Macera Park'ın ortaklarından Yusuf Daştan, önümüzdeki yıl benzer bir konsepti Antalya'da açmayı planladıklarını söylüyor. 


Monkeypark Adventure, yaklaşık iki yıl önce  İzmir  Gümüldür'de açıldı. 150 bin dolarlık yatırımla kumlan Monkeypark, 10 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Monkey Park Genel Müdürü Serdar Abdiş, yakın zamanda yeni aktiviteler için yatırım yapacaklarını söylüyor. 


ŞİRKETLERE ÖZEL HİZMET 

Macera parklarını takım oyununu geliştirmek, çalışanlar arasında sinerji yaratmak isteyen şirketler de tercih ediyor. Bu nedenle sadece şirketlere hizmet veren macera parkları da mevcut. 2014'te kumlan Parkur bunlardan biri. 38 dönüm arazi üzerine kumlan tesisin 10 dönümü özel aktiviteler için ayrılmış durumda. 300 bin liralık yatırım yapılan mekanın teması ağırlıklı olarak engel parkurları üstüne kurulu. 


Önümüzdeki yıl Türkiye'nin ilk ekolojik toplantı ve kurumsal event merkezini açmayı hedeflediklerini söyleyen Parkur'un kuaıcusu Sinan Haliç, "Korunan alanlara özel, temelsiz ve taşınabilir mimari yaklaşımı olan, yenilenebilir enerji kaynaklan ile beslenen, çevresindeki yerel halkla beraber kalkınma modeli oluşturarak insanların hayatlarına değer katacak bir tesis planlıyoruz. Şu anda yer seçimi aşamasındayız" diyor. 


Yatırımlar peşpeşe geliyor 

1. SAYSU TÜRKİYE: Türkiye'ye 5 milyon TL'lik yatırım yapan şirket, bu yıl binicilik kulübü ve 3 - 7 yaş grubuna özel doğa atölyelerine yatırım yapacak. 

2. VİALAND: Türkiye'nin ilk ve tek tema parkı Vialand, AdventureLand ismiyle bu yıl macera park işine girdi. 

3. XTREM ADVANTURES: Fransız kökenli marka 1 milyon TL'lik yatırımla bu yıl Türkiye pazarına giriş yaptı. 

4. MACERA PARK: Ağustos başında Şile'de açılacak olan Macera Park, 3 milyon TL'lik yatırımla kurulacak. 

5. MONKEYPARK ADVENTURE: İzmir Gümüldür'de bulunan Monkeypark Advanture, yeni aktivitelerle yatırımlarına devam edecek. 

6. PARKUR: Sadece gruplara ve şirketlere hizmet veren Parkur, 2016'da Türkiye'nin ilk ekolojik toplantı ve kurumsal event merkezini açacak. 


Ekonomist



Geri Dön