02 / 05 / 2024

Temlik nedir? Kat karşılığı temlik nasıl yapılır?

Temlik nedir? Kat karşılığı temlik nasıl yapılır?

Temlik sözlük anlamıyla taşınır ya da taşınmaz herhangi bir malın bir bedel karşılığında birine verilmesidir. Arsasını müteahhite veren bir kişinin karşılığında daire alması işlemi bir temlik örneğidir..



Temlik uygulaması gayrimenkul, arsa, ya da herhangi taşınmaz karşılığında da yapılabilir. Örneğin Kat kaşılığı temlik nasıl yapılıyor şöyle açıklayalım. Diyelim ki bir arsanız ve bunu kat karşılığı olarak bir müteahhide vermek istiyorsunuz. Arsanızı müteahhide devredersiniz ve müteahhit arsanıza bina yapar. Size de arsanızın bedelinde kat verir.


Peki bu resmi olarak nasıl gerçekleşir? Müteahhit ve siz arasında Tapu Sicil Müdürlüğü'nde resmi bir senet imzalanır. Bu senet sözleşme yerine geçtiğinden mülkiyet teslimi bu şekilde gerçekleşir.


Kat karşılığı temlik uygulaması son yıllarda daha da arttı. Özellikle büyükşehirlerde bina yapılabilecek uygunluktaki arsaların az olması ve dolayısı ile arsa fiyatlarının yüksek olması sebebiyle müteahhitler yüksek arsa fiyatlarını ödemek yerine kat karılığı temlik uygulamasına gidiyor. Arsa sahibi de eğer konut ihtiyacı hissediyorsa kat karşılığı temlik ona da uygun bir seçenek olarak geliyor.


Kat karşılığı temlik uygulaması nda bedel nasıl belirleniyor, binanın ne kadarı müteahhitte ne kadarı arsa sahibi üzerine veriliyor gibi hususlar ise noterde düzenlenen kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmesinde yer alıyor. Ayrıca Tapu sicil müdürlüğü nce düzenlenen resmi senette de inşaat sözleşmelerine yer verilebiliyor.


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön