20 / 04 / 2024

Temmuz ayı kira artış oranı 2014!

Temmuz ayı kira artış oranı 2014!

Kira sözleşmesinin yenilenmesi ile kira bedelinde de belli oranda zam yapılıyor. Peki Temmuz ayında kiraya zam ne kadar yapılır? İşte Temmuz ayı kira artış oranı 2014..



Temmuz ayı kira artış oranı 2014!

Kiracılık hukukuna göre, kira sözleşmesinin yenilenmesi ile ev sahibinin de kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Ancak Borçlar Kanunu gereğince ev sahiplerinin kiracısına yapacağı zam belli koşullara bağlanıyor.


Kanunda madde 344'te yer alan esaslara göre, "Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Yukarıda kanun maddesinde de görüldüğü üzere, kira bedelinde yapılacak artışlar Üretici Fiyat Endeksi oranlarına bağlanıyor. Söz konusu enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumuı tarafından açıklanıyor.


Son olarak 3 Temmuz 2014 tarihinde TÜİK tarafından yayınlanan Üretici Fiyat Endeksi oranlarına göre, yapılacak artış yüzde 9,75 oranından yüksek olamıyor.


Temmuz ayı kira artış oranı hesaplama örneği:

Kira bedeli: 1.000 TL

Yıllık zam oranı: Yüzde 9,75

Yıllık zam bedeli: 97,5 TL

Zamlı kira bedeli: 1.097,5 TL


Kira artış oranları Haziran 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön