28 / 03 / 2024

Temmuz ayı kira artış oranı 2015!

Temmuz ayı kira artış oranı 2015!

Yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Hesaplamada kullanılacak oranlar TÜİK tarafından açıklanıyor. İşte Temmuz ayı kira artış oranı 2015...



Temmuz ayı kira artış oranı 2015!

Borçlar Kanunu gereğince mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme genellikle senelik olarak düzenleniyor. 


Senelik olan sözleşmenin sürenin sonunda yenilenmesi halinde, kira bedelinde artış yapılıyor. Bu artış meskenlerde enflasyon oranlarına göre yapılıyor.


Kanunen; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Söz konusu oranlar Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Bu oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


Peki, Temmuz ayı kira artış oranı 2015 ne kadar?


Temmuz ayında kira artış oranları:

"Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,25 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,73 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,74 artış gösterdi."


Buna göre kiracıya en fazla yüzde 6,73 oranında zam yapılacak. Örneğin, mevcut kira bedeli 1000 TL ise, yeni kira döneminde 1067,3 TL olacak.



Üretici fiyat endeksi Haziran 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön