19 / 04 / 2024

Temmuz ayında kiraya ne kadar zam yapılır?

Temmuz ayında kiraya ne kadar zam yapılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Peki, kira zamları nasıl hesaplanır? Temmuz ayında kiraya ne kadar zam yapılır?



Temmuz ayında kiraya ne kadar zam yapılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Bilindiği üzere kanunen kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. 


Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlü oluyor.


Senelik olarak yenilenen kiralamalarda ne kadar zam yapılacağı taşınmazın türüne göre değişiyor. Taşınmazın türü mesken ise ÜFE oranlarına göre zam yapılması zorunlu oluyor.


Ancak taşınmaz bir işyeri ise ve sözleşmede herhangi bir oran belirtilmemiş ise bu sefer mal sahibi istediği oranda zam yapabiliyor. 


Zam hesabında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, Temmuz ayında açıklanan verilere göre Temmuz ayında kiraya ne kadar zam yapılır?


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,25 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,73 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,74 artış gösterdi.


Eğer işyerinde TÜFE ile zam yapılacaksa; 


TÜFE’de (2003=100) 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,51 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,76, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,20 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,28 artış gerçekleşti.


Buna göre ÜFE ile en fazla %6,73 oranında, TÜFE ile ise en fazla %7,20 oranında zam yapılabiliyor.



Kira artış oranı belirtilmemiş artış nasıl yapılacak?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön