20 / 04 / 2024

Terme'de Termik Santrale Hayır mitingi yapıldı!

Terme'de Termik Santrale Hayır mitingi yapıldı!

Terme'de Termik Santrale Hayır mitingi yapıldı. Terme ilçesinde Terme Çevre Platformu tarafından düzenlenen miting ile ilçeye kömür ile çalışacak termik santral kurulmak istenmesi protesto edildi.



Samsun'un Terme ilçesinde çevreciler, ilçeye kömürle çalışacak termik santral kurulmak istenmesini protesto etti


Terme ilçesinde Terme Çevre Platformu tarafından düzenlenen miting ile ilçeye kömürle çalışacak termik santral kurulmak istenmesi protesto edildi.


Terme Belediye Meydanı'ndaki mitinge Terme Çevre Platformu bünyesinde yer alan 41 kurum çalışanı ile siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi katıldı.


Terme Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Zekai Altunpala, mitingde yaptığı konuşmada, "Terme sahilleri, ovası, ormanları ve dağları turizm, balıkçılık ve hayvancılık için çok elverişli bir ortam sunmaktadır. Bu nedenle, turizm yatırım bölgesi olacak 40 kilometrelik Akçay-Sancaklı sahili, kül depolama alanları olarak belirlenen Kiraztepe-Çamlıca bölgesi ile Terme’nin her bölgesi kül rüzgarlarına maruz kalacak, organik fındık ve diğer tarım alanları kuruyacak, denize girilmeyecek bir hale gelecektir" dedi.


Kömürle çalışacak termik santralin bölgeyi yaşanmaz hale getireceğini savunan Altunpala, sözlerine şöyle devam etti:


"Dünya nimetleri, her şey insan için. İnsanı önce zehirleyip hasta edecekler sonra da 'size hastane yaptık' diyecekler. Biz zehirlenip hasta olmadan yaşamdan faydalanmak istiyoruz. Bizler aklı başında insanlar, enerjiye, yatırıma, üretime ve istihdama karşı değiliz. Kirli enerji üreten santrallere karşıyız. Bizler özgürce ve sağlıklı olarak çalışıp üretmemizi engelleyecek kumpaslara karşıyız. Santralciler sizlere iş vadedecekler, 'okul, su, sağlık ocağı gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacağız' diyecekler. Bu kez gafil avlanmayacağız. 'Santrallere hayır' diyoruz. Biz 'tarım' diyoruz. Biz zararsız, temiz sanayi yatırımları ve bacaları istiyoruz. Biz yenilenebilir enerjiden yanayız."


- "Sizleri istemiyoruz"


Altunpala’nın konuşmasının ardından platforma dahil yapıların temsilcileri de kısa konuşmalar yaparak mitinge katılanları selamladı. Mitingde son olarak Terme Belediye Başkanı Şenol Kul konuşma yaptı.


"Ben burayı gördükten sonra artık şundan eminim Terme’nin bir santrale daha evet demesi için Terme'yi boşaltmalılar" diyen Kul, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bizlerin çocuklarımızdan, torunlarımızdan ödünç aldığımız bir dünya var ve onlara layık bir dünya bırakmamız gerekiyor. Bu dünyada en değerli şey insan hayatıdır. Kızılderili şefinin bir sözü var, 'son ağaç kesildiğinde, son ırmak kuruduğunda, son balık öldüğünde, beyaz adam paranın yenilemeyecek bir şey olduğunu anlayacaktır'. Bizler Terme halkı olarak her türlü fedakarlığı yaparak, gelecek nesillere temiz bir Terme bırakacağız. Ortak bir sevdamız var bizim o da yaşadığımız Terme. Burada santral kurmak isteyen insanların vicdanlarına sesleniyorum, bizler sizleri istemiyoruz."


Konuşmaların ardından Terme Çevre Platformu tarafından "Terme'de Kurulması Planlanan Termik Santralleri İstemiyoruz" başlıklı imza kampanyası başlatıldı. Vatandaşlar kampanyaya, imzalarını atarak destek verdi.


AA


Geri Dön