28 / 03 / 2024

Terör olayları konut satışlarını ne kadar etkiliyor?

Terör olayları konut satışlarını ne kadar etkiliyor?

Yaşanan terör olayları konut satışlarını vurdu. Yabancıların Mersin'den aldığı konut sayısında yüzde 30 ila 40'lık bir gerileme yaşandı



Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör, ülke genelinde yaşanan terör olaylarının inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Olaylara bağlı olarak, yabancıların Mersin'den aldığı konut sayısında yüzde 30 ila 40'lık bir gerileme yaşandığını bildiren Yükselgüngör, lokomotif olan inşaat sektörünün desteklenmesi ve yabancılara satılan konutların ihracat alanında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 


BÜYÜK ZARAR VERDİ 


Yükselgüngör, son günlerde artan terör olaylarının kent turizmine yansımalarını değerlendirdi. Olaylarla birlikte yabancıların kentte satın aldığı konut sayısında yüzde 30 ila 40'lık bir gerileme yaşandığını vurgulayan Yükselgüngör, "Satışlarda geçen seneye kıyasla ciddi fark var. Konutu olan yabancılar Mersin'e gelmeye çekiniyorlar. İnsanlar, İstanbul veya Güneydoğu'da yaşanan olayların Mersin'de de yaşanabileceğinden korkuyorlar. Terör olayları inşaat sektörü ve konut satışına çok büyük zarar verdi" dedi.


SEKTÖRE DESTEK VERİLMELİ


Konut almayı planlayanların can güvenliği açısından yüklenici firmayı çok iyi araştırması gerektiğini vurgulayan Yükselgüngör, "Lokomotif olan inşaat sektörü, bütün sektörleri tetiklemektedir. Bu nedenle inşaat sektörüne destek verilmesi gerek. Yabancılara satılan konutların da ihracat alanında değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü döviz girdisi sağlanıyor. Limon satan teşvik alabiliyorsa, inşaat sektörüne de teşvik verilmesi lazım. Böylesine bir uygulama satışları da piyasayı da olumlu etkiler. Bu da müteahhidin daha fazla gayret etmesini sağlar" şeklinde konuştu. 


KENTE BAĞLANIYORLAR


Yurtdışından gelenlerin konut almak için genellikle Mersin'i tercih ettiğine dikkat çeken Nuh Yükselgüngör, şunları kaydetti: "Mersin güzel bir kent. Tek sorunu havaalanı olmayışı. Mersin'e gelmek isteyenler İstanbul ve  Adana  üzerinden aktarma yapmak zorunda kalıyor. Konut satmak sektör, müteahhit ve ekonomiye katkı adına çok büyük artı sağlar. Çünkü gelenler buradan konut aldığında kente bağlı kalabiliyorlar, ev eşyalarını buradan alıyorlar. Kısacası bir konut satışı dolaylı yoldan birçok kazancı da beraberinde getiriyor." 

Sabah Güney



Geri Dön