26 / 04 / 2024

Tesco Kipa kendi enerjisini üretecek

Tesco Kipa kendi enerjisini üretecek

Mağazalarında enerji ihtiyacını alternatif kaynaklar ile sağlamaya yönelen Tesco-Kipa, Hidro Elektrik Santralı (HES) ve rüzgâr türbinleri kurmayı planlıyor.



Çevre dostu enerji kullanımında ilk adımı 2007 yılında Marmaris mağazasıyla atan Tesco Kipa, doğa dostu dönüştürülebilir enerjiyi en verimli kullanan mağazasını önceki gün Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde açtı. Tesco Kipa CEO'su Simon King, rüzgâr, su ve güneşten yararlanarak kendi enerjilerini ürettiklerini, kurdukları sistemlerle 2020 yılına kadar doğaya saldıkları karbondioksit oranını yarı yarıya düşüreceklerini söyledi. Şu anda 12 mağazada güneş enerjisini kullandıklarını ifade eden King, rüzgâr enerjisi üretmek için de yatırım kararı aldıklarını dile getirdi. HES kurma konusunda ise çalışmaların devam ettiğini belirten King, "Alternatif enerji kaynakları kullanarak kendi enerjimizi kendimiz üretmeyi hedefliyoruz" dedi.
King, su ve elektriği tasarruflu kullanarak enerji maliyetlerini yüzde 35 azalttıklarını ifade ederek, "Maliyetlerimizi düşürmek için kalitesiz ürünleri rafa sürmek yerine enerjiden tasarruf edip bunu fiyatlarımıza tüketici lehine yansıtacağız. Önümüzdeki dönemde bu yatırımların meyvelerini toplayacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
 
Yeni mağazada 250 kişiye iş
Tesco Kipa CEO'su King, geçen yıl 25 ekspres, 9 hipermarket açtıklarını söyleyerek, 2009'da da bir önceki dönemden daha fazla mağaza açmayı planladıklarını açıkladı. King, ekonomik krizle ilgili değerlendirmeleri 15 Nisan'dan sonra yapacaklarını belirtti.
Mağaza açılışında konuşan Tesco Kipa Kurumsal İlişkiler ve Hukuk Direktörü Yılmaz Atilla ise, Ayvalık mağazasında başlangıç için 250 kişiyi istihdam ettiklerini belirterek, 24 milyon TL yatırım yaptıklarını dile getirdi. Attila, Ayvalık mağazasında yeşil enerji kullanımı için 300 bin dolarlık ek yatırım gerçekleştirdiklerini kaydetti. Attila, "Mağaza aydınlatmasında gün ışığından yararlanıyoruz. Bu sistem sayesinde 250 bin kWh'lık enerji tasarrufu yapılarak, 125 bin ton daha az karbondioksit salgılanıyor. Ayvalık Kipa böylece, doğaya yılda 500 ağaç kazandıracak" dedi.

Referans


Geri Dön