28 / 03 / 2024

TESK Başkanı Palandöken: Ankara AVM çöplüğüne dönecek!

TESK Başkanı Palandöken: Ankara AVM çöplüğüne dönecek!

TESK Başkanı Palandöken, Anakara'da halihazırda 38 AVM bulunduğunu, 4 tanesinin de yıl sonuna kadar açılış çalışmalarına devam edildiğini ve böyle giderse Ankara'nın AVM çöplüğüne döneceğini söyledi




Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  Ankara  kişi başına düşen alışveriş merkezi (AVM) metrekaresi bakımından Türkiye'de ilk sırada bulunduğunu savundu. 


Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara'da insanların sosyal faaliyette bulunabilecekleri, hoşça vakit geçirebilecekleri yer sayısının oldukça sınır olduğunun altını çizerek, "İnsanların büyük bir kısmı alternatif sayısı çok az olduğu için vakitlerinin çoğunu AVM'lerde geçiriyor. Ankara'nın çeşitli semtlerine yayılmış 38 AVM her gün dolup taşıyor. 4 AVM'nin kısa zaman içerisinde açılacağı düşünülürse sayı 42 olacak. Ankara'nın nüfus oranına göre kişi başına düşen 300 metrekare kiralanabilir alan bakımından Türkiye'deki şampiyonluğunu koruyor" değerlendirmesinde bulundu. 


Türkiye'deki AVM sayısının Avrupa ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çeken Palandöken, ülkedeki AVM sayısının yıl sonunda 370'e yükseleceğini, 2015'te yapımı planlananlarla bu sayının 413'e ulaşacağını bildirdi. 


Palandöken, bugün Türkiye'de 9 milyon 955 bin 785 metrekare kiralanabilir AVM alanı bulunduğunu kaydederek, "Bu rakamın 2015 yılı sonuna kadar 11,2 milyon metrekareye ulaşacağı düşünülüyor. Halen hizmet veren 101 AVM'ye yeni 7 AVM eklenmesi ile toplamda 108 adet AVM'ye ulaşan İstanbul, Avrupa'nın zirvesinde yer alıyor" ifadesini kullandı. 


AVM'lerin kurala bağlı olmadan, her parası olanın yaptığı bir iş olarak kayda geçtiğini belirten Palandöken, açıklamasını şöyle sürdürdü: 


"Maalesef ehliyet olmadan herkes araba sürüyor. Durum bundan ibaret. İşin içinde rant var, kira geliri var. Parası olan 'AVM yapayım' diyor, kimse de AVM'nin yapılacak bölgeye uyup uymadığını, bu işi yapacak kişinin bu ehliyette olup olmayacağını sormuyor. Çünkü yasayla belirlenmiş bir kuralı yok. Parası olan yapıyor. Peki, bu beton yığını AVM'ler şehre ne katıyor, insana ne katıyor? Böyle giderse ne yazık ki Ankara AVM çöplüğüne dönecek. 7 AVM de açılınca sayı 42'ye yükselmiş olacak. Bin kişiye düşen alışveriş metrekaresi dikkate alındığında Ankara 300 metrekareye yakın alanı ile başı çekiyor." 



Dünya


Geri Dön