19 / 04 / 2024

Teşvik belgesiyle inşa edilen binalar 5 yıl emlak vergisinden muaf!

Teşvik belgesiyle inşa edilen binalar 5 yıl emlak vergisinden muaf!

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi. Tasarıya göre yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalar 5 yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutulacak.



Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.


Emlak vergisinden muafiyet


Tasarıyla, tahkim müessesesinin etkinleştirilmesi ve mahkemelerin yükünün azaltılması amacıyla, tahkim davalarında nispi karar ve ilam harcının alınmaması sağlanıyor.


Tacirler arasında tesis edilen ipotek işlemlerinde, hesaplanan tapu harcının yüzde 50'si alınmayacak.


Tasarıyla, Emlak Vergisi Kanununda değişiklik yapılıyor. Buna göre, yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutulacak.


Yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımlar için iktisap olunan veya bu yatırımlar için tahsis edilen araziler için de emlak vergisi ödenmeyecek.


Yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalardan, bina inşaat harcı alınmayacak. Yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen yapı ve tesislerden, imar mevzuatı gereğince belediyelerce alınması gereken harçlar alınmayacak.


Vergi istisnaları geliyor


İş merkezi Türkiye'de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin, o ülkedeki bölgesel yönetim merkezlerinde istihdam ettiği kişilere döviz olarak ödediği ücretler, vergi istisnası kapsamına alınıyor.


Tasarıyla, Emlak Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılıyor. Buna göre, yatırım teşvik belgesi kapsamında inşa edilen binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutulacak.


Yurt dışında hizmet veren işletmelerde, yüksek katma değerli hizmet veren işverenlerin istihdam ettigi hizmet erbabının ücretleri üzerinden hesaplanan vergiye, kısmi indirim uygulaması getiriliyor.  


İşletmeye dahil olan gayrimenkullerin iktisadi değerini artırıcı niteliği olan, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar yapıldığı yılda doğrudan gider yazılabilecek.


Gayrimenkul yatırım fonlarının münhasıran gayrimenkul portföylerine ilişkin alım satım sözleşmeleri ile gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerine damga vergisi istisnası sağlanacak.


Teşvik belgesiyle inşa edilen binalar 5 yıl emlak vergisinden muaf!


Yabancıların Türkiye'de konut edinimini teşvik etmek amacıyla bugüne kadar birtakım düzenlemeleri yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini bildiren Maliye Bakanı Naci Ağbal,  şunları belirtti:


"Bugün birçok ülke, nitelikli konut sektöründe bu adımları atarak ciddi anlamda döviz girdisi sağlıyor. Konutu satın alanlar sadece konutu satın almıyor, gelip burada tatillerini geçiriyorlar. Yabancıların Türkiye'de daha fazla konut edinimini teşvik edebiliriz şeklinde çalışmalar var. İçişleri ve Ekonomi bakanlıkları, Türkiye'ye yatırım amacıyla kaynak getirenlere, oturma ve çalışma izni, vatandaşlık hakkı verilmesi ile ilgili birtakım hazırlıklar içerisinde. Eğer Türkiye'ye gelip gayrimenkul edinirlerse, kişinin gayrimenkul edinimine bağlı olarak oturma izni alması, hatta vatandaşlık bekliyorsa vatandaşlık imkanına kavuşabilmesinin önünü açmayı düşünüyoruz."


AA


Geri Dön