29 / 03 / 2024

Teşvik kapsamındaki yatırımdan emlak vergisi alınmasın!

Teşvik kapsamındaki yatırımdan emlak vergisi alınmasın!

ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen İl Şube Başkanları toplantısında konuşan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, "Teşvik kapsamındaki yatırımların inşaat harçları ve emlak vergisi harçlarından muaf tutulmasını istiyoruz" dedi  



 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Avrupa Birliğinin ilgili komisyonunun raporuna göre, 10 yılda Avrupada 1 milyon 600 bin şirket kapanacak ya da el değiştirecek. Bunun tek sebebi var işi bırakacakları çocukları, ikinci nüfusları olmaması" dedi.

Türkiyeye gelen doğrudan sermayenin yüzde 92sinin Avrupa kaynaklı olduğunu, bunun sebebinin de Avrupanın ve Avrupa kapısının çıkış kapısının Türkiye olmasından kaynaklandığını anlatan Çağlayan, Türkiyeyi Avrupanın akciğerlerine ve oksijenine benzeterek, nüfusu yaşlanan Avrupanın üretemez hale geldiğini söyledi.

Türkiyenin yaş ortalamasının 28, Avrupanın yaş ortalamasının 43 olduğunu anımsatan Çağlayan, "Çalıştıracak adam bulamayan Avrupa, işletmesini devam ettirecek adam bulmakta zorlanıyor" dedi. Avrupa Birliğinin ilgili komisyonunun raporuna göre 10 yılda Avrupada 1 milyon 600 bin şirketin kapanacağını ya da el değiştireceğini ifade eden Çağlayan, "Bunun tek sebebi var işi bırakacakları çocukları, ikinci nüfusları olmadığı için 1 milyon 600 bin şirket kapanacak ya da el değiştirecek" diye konuştu.

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "2012 yılından itibaren IMF'nin yapmış olduğu yüzde 2,5'luk büyüme öngörüsüne sadece gülüyorum. Türkiye ekonomisi, 2012 yılında da müteşebbisi, siyasi ve ekonomik istikrarıyla IMF'ye tahminlerinde yanıldığını gösterecek ve bunun çok üzerinde tahmin ediyorum iki katına yakın büyüme gerçekleştirecektir" dedi.

Bakan Çağlayan, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (TÜMSİAD) ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen İl Şube Başkanları toplantısına katıldı.

 

"YENİ BİR TEŞVİK ÇALIŞMASI YAPIYORUZ"

Türkiyenin yabancı sermaye açısından güvenilen bir liman olmasının nedeninin siyasi istikrar olduğunu bildiren Çağlayan, en az 25 yıllığına gelen yatırımcıların, Türkiyenin geleceğine yatırım yaptıklarını kaydetti. Proje ve bölgesel bazlı sektörleri gözeten teşvik çalışması yaptıklarını anlatan Çağlayan, cari açığı ciddi manada azaltacak yeni bir teşvik anlayışı ve sistemi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci de dünya ekonomisi ve siyasi açıdan zor bir dönemden geçtiğini belirterek, Türkiye ekonomisinin sağlam bir zeminde büyüdüğünü bildirdi. Yerel potansiyeller anlamında, yıllardır teşviklerden yeterince yararlanamamış olan Ankaranın, turizm, yer altı suları, hayvancılık ve benzeri yerel potansiyellerini örnek olarak göstermek istediğini ifade eden Bezci, "Bu potansiyellerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik bölgesel teşviklerin devreye sokulması konusunda yeni adımlar atmalıyız. Teşvik sistemi yenilenirken, yatırım ve işletme maliyetleri içerisinde çok büyük yer tutan vergi ve sigorta primi gibi kamu yüklerinin azaltılacağını umuyoruz. Teşvik kapsamındaki yatırımların inşaat harçları ve emlak vergisi harçlarından muaf tutulmasını istiyoruz. Anadolunun her köşesinin ihracata katkı sağlayabilmesi için uzak bölgelerinden yapılan ihracatın nakliyesine mazot desteği sağlamanın yollarının aranmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert de uluslararası ve ulusal alanda çalışma yaptıklarını ifade ederek, yurt dışında merkezi bulunan TÜMSİADın ülke ekonomisinin arttırılması çabası içinde olduklarını söyledi.

AA

 


Geri Dön